Aproximativ 100 de persoane au fost prezente la conferința „Dificila memorie a comunismului. 100 de ani de la octombrie 1917”, susținută de ziaristul și istoricul francez Thierry Wolton, eveniment ce a avut loc miercuri, 13 decembrie 2017, începînd cu ora 18.00, în sala Ferdinand a Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași (UAIC). Conferința a fost moderată de prof. univ. dr. Alexandru Călinescu, publicist, istoric, critic literar și profesor de literatură franceză la Facultatea de Litere de la UAIC. „Sîntem cu adevărat bucuroși să îl avem aici pe domnul Thierry Wolton, istoricul comunismului. Avem aici trei cărți publicate de el, dincolo de aceste cărți avem succesul. Lucrarea ce cuprinde trei volume se numește «Istoria Mondială a Comunismului» și prezintă un bilanț halucinant al masacrului”, a spus profesorul Alexandru Călinescu.
Discuția s-a purtat în limba franceză și timp de aproximativ două ore Thierry Wolton, autorul mai multor cărți dedicate relațiilor internațioanale și vieții politice franceze, a prezentat modul în care în volumele lui, „Călăii“, „Victimele“ și „Complicii“, și-a propus să explice cum și de ce a putut supraviețui un secol comunismul. „Aceste trei cărți sînt independente, este expusă aceeași poveste din trei puncte diferite ale societății. Mi s-a întîmplat să plîng în momentul în care am scris aceste cărți. Există o corelație între comunism și moarte. Niciodată o ideologie nu s-a impus atît de repede, drama comunismului fiind unică”, a menționat autorul. Istoricul a detaliat aspecte referitoare la poziționarea umanității față de comunism, la relația oamenilor cu comunismul.
În cadrul conferinței au existat și exerciții de imaginație. „Vă rog să vă proiectați în viitor, dar încercați să fiți pe 30 ianuarie 2033. Atunci, toată lumea va sărbători instaurarea lui Hitler la putere. Se va vorbi despre primele persecuții ale evreilor. Ce bine că se va vorbi!“, a precizat autorul.
De ce este importantă ideologia în sufletele oamenilor?
La această întrebare a încercat să răspundă Thierry Wolton, menționînd faptul că „oamenii recunosc că nu e un lucru bun comunismul, dar ideologia este grozavă. Eu nu înțeleg cum ideologia este grozavă”. În discursul său, autorul francez îmbină și religia, punînd accent pe statutul social al oamenilor. „Așa cum spume Iisus Hristos, cei din urmă vor fi cei dintîi în Paradis, aici putem spune că cei mai săraci, cei mai săraci vor conduce țara”. Pasiunea egalitară a fost alt punct de plecare pentru a detalia importanța ideologiei din sufletele oamenilor. „Pasiunea egalitară ne interesează pe toți, pentru că îl privim pe celălalt cu ură, care este mai frumos și devenim geloși. Așa a fost dintotdeauna. Asta corespunde unui element precis din sufletul uman”, a mai adăugat invitatul.
Ideile pe care Thierry Wolton le-a mai abordat au vizat viața intelectualilor, contribuția și modul în care erau priviți aceștia de comuniști, precum și cifrele morților din perioada comunismului, situîndu-se undeva între 50 și 100 de milioane de persoane, dintre care 60% erau țărani, intelectuali, burghezi sau membri de partid.
Conferința s-a sfîrșit prin precizarea existenței comunismului în continuare, în Coreea de Nord, dar și existența unui partid comunist în Franța, Partidul Comunist Francez.
Thierry Wolton este jurnalist, scriitor, eseist și istoric din Paris. A lucrat la cotidianul Libération, la Radio France Internationale, la revista Le Point și revista Elle. Manifestă un interes special pentru istoria regimurilor comuniste, impunîndu-se ca un eminent specialist în problemele ideologiei comuniste.
Sursă foto: pressone.ro
Niciun comentariu