(ORASUL, 16.30) ANCA PARGHEL – PROFESOR –CANTO/ Fostii profesori o plang pe regina jazz-ului romanesc
(CUZANET, Iasi, 5 decembrie) – Solista de muzica jazz, Anca Parghel, a incetat din viata, in aceasta dimineata, la Spitalul Judetean din Timisoara. Canteareata a fost internata, joi, 4 decembrie in stare terminala, cu metastaze generalizate. Anca Parghel s-a nascut la Campulung Moldovenesc, in 1957 si a studiat la Scoala de Muzica si Arte „Octav Bancila” din Iasi. La scoala, Anca a fost cel mai ascultator elev, contrar firii ei exuberante. „ Imi aduc aminte si acum, privirea ei de la ore, cand stea cuminte in banca si era foarte atenta la ce ziceam. Am simtit de la inceput ca are o inzestrare, un dar de la Dumnezeu, o voce nativa. Avea un timbru deosebit, o suplete a vocii naturale”, a marturisit Veronica Stefan, profesoara de canto, a Ancai Parghel.
Si-a ascuns exuberanta sub uniforma de licean
Veronica Stefan, profesoara de canto la Liceul „Octav Bancila” in varsta de 58 de ani, isi aminteste de primele ore de canto cu eleva Anca Parghel. „ Intalnirea cu Anca a coincis si cu cu debutul meu in meseria de pedagog. O clasa plina de elevi si numai o prezenta care era absorbita de ceea ce faceam. Avea atata interes, ma privea si sorbea practic tot ce predam. La ora era supusa, si de o constiinciozitate rara. Era dornica de a invatat si de acumula totul” , a adaugat profesoara. Pentru ca talentul ei stralucea, profesoara de canto a chemat-o dupa ore sa exerseze. Veronica Stefan povesteste ca a fost greu de la inceput, „a luat-o practic de la zero”, a trebuit sa lucreze in continuu ca sa poata sa ii slefuiasca vocea, sa reuseasca sa sune „limpede”. Insa, Anca avea rabdare, „ orice om are momente cand se revolta, insa ea nu reactiona, strangea din dinti si mergea mai departe, era foarte ambitioasa”. De asemenea, Anca era inzestrata cu o verticalitate care o facea sa isi duca munca pana la capat, si niciodata nu era afectata de probleme atunci cand canta. „In generatia ei nu am existat astfel de talente, Anca Pargel a fost unica si va ramane”. Atunci cand a mers la Conservator, despartirea de Anca a fost grea. Insa vestea decesului solistei de jazz, este o despartire dureroasa. „Nimic nu se compara cu ce traiesc acum. Sunt ravasita de veste, mai ales ca eu am sperat pana in ultimul moment ca nu se va intampla asta. Ma consider parintele spiritual, intr-o viata de pedagog au plecat multi elevi, insa cu Anca a fost ceva mai deosebit”, a povestit Veronica Stefan.
Printre filele catalogului
Cantareata Anca Pargel, pe atunci Simion Anca a terminat liceu in anul 1976, la Scoala de Muzica si Arte „Octav Bancila”. Catalogul clasei a XII- a „C”, cu file galbene si foi care stau de parca sa zboare, pastreaza in continutul lor si notele elevei, Simion Anca. „Dupa cum observati, Simion Anca, cu numarul 18 la catalog, are absente foarte putine, note foarte mari iar, la specialitate notele sunt maxime. Majoritatea profesorilor care au predat la clasa, nu mai sunt printre noi: diriginta, profesoara de limba romana, Scutaru Georgeta, profesor de teorie si solfegiu Ion Mazareanu, profesor de geografie Margareta Ciopraga si multi altii”, a declarat Marin Panzariu, director adjunct la Liceul „Octav Bancila”, in timp e rasfoia paginile catalogului. In acelasi timp, pieredrea solistei aduce si regrete in randul conducerii scolii.
„Pentru noi aceasta pierdere are mai multe semnificatii, odata vorbim despre un artist care in cea mai mare masura s-a format la noi la scoala, si al doilea lucru care ne impresioneaza foarte mult este atasamentul si bucuria cu care revenea Anca, ori de cate ori avea ocazia ca sa isi revada fosta scoala. Categoric ca este unul dintre numele cele mai importante ale scolii si alaturi de alte nume care s-au afirmat pe scena mondiala a artei muzicale si a artei plastice”, a marturisit Marin Panzariu, directorul adjunct al liceului „Octav Bancila”. /Vladilena Bicu, Constantin Chifan
Niciun comentariu