Cea de-a X-a ediție a „Iași Guitar Festival” s-a desfășurat pe parcursul a trei zile, în perioada 17 – 19 noiembrie. Evenimentele culturale au avut loc la Casa de Cultură a Studenților din Iași (CCS), dar și la Biblioteca Centrală Universitară „Mihai Eminescu” din Iași (BCU). Publicul a luat parte la compoziții de chitare clasice, electrice, dar și la concerte de jazz și blues, concursuri sau lansări de carte. Invitații speciali ai evenimentului au fost membrii trupei rock, Platonic Band, din București.
Prima zi a festivalului a debutat cu un recital de chitară clasică
Ediția a X-a a „Iași Guitar Festival” a început vineri, 17 noiembrie, la ora 18.00, cu un recital de chitară clasică în Aula Bibliotecii Centrale Universitare „Mihai Eminescu” din Iași (BCU) – un duo între lect. univ. dr. Daniel Dragomirescu la chitară și prof. univ. dr. Doru Albu la clarinet și o reprezentație a ansamblului de chitare al Academiei de Muzică „Gheorghe Dima” din Cluj-Napoca (AMGD), susținut de conf. univ. dr. Constantin Andrei.
Prima seară a evenimentului a fost moderată de chitaristul Petran Paveliuc, cel care a subliniat ideea că în Iași nu se promovează destul acest gen de muzică. „Eu am terminat Conservatorul și, pentru că am vrut în special chitara clasică în sufletul meu, mi-am propus învățînd cu drag să promovez cît pot eu de mult această muzică”, a declarat moderatorul.
Spectacolul a fost deschis de duetul chitarei clasice cu clarinetul, în care au fost interpretate patru melodii: „Histoire du Tango”, „Bordel 1900”, „Café 1930” și „Nightclub 1960”. La final, cei doi profesori, Daniel Dragomirescu și Doru Albu, au fost invitați pe scenă pentru a li se acorda diplomele de onoare. „Felicitări! Interesant! Impresionant! Muzică de film. Într-adevăr, această muzică chiar destresează, descrețește frunțile și să știți că marea majoritate a artiștilor nu fac muzică pentru bani”, a adăugat Petran Paveliuc.
Evenimentul a continuat cu reprezentația ansamblului de chitare de la Cluj, care a susținut un moment alcătuit din șapte compoziții clasice din repertoriul artiștilor Adrian Andrei, Georg Philipp Telemann, Jean Gauffriau, Franz Schubert, Stepan Rak, Gentil Montana și Manuel Penella. Ansamblul este format din 16 studenți, 4 fete și 12 băieți, avînd cîte 4 chitare la o voce. Înainte de a începe momentul, conf. univ. dr. Constatin Andrei, la rugămintea profesorului Petran Paveliuc, a adresat cîteva cuvinte publicului. „Se cade mai întîi să cîntăm și după să vorbim. E o ediție aniversară și sîntem onorați să venim aici mai ales pentru mine, dar și pentru studenții mei. Iașul reprezintă un oraș de suflet, iar cei care sînt aici și mă cunosc știu de ce”, a declarat coordonatorul ansamblului. După cuvintele profesorului Constantin Andrei a urmat un moment de liniște. „Aș dori să păstrăm un moment de reculegere în memoria colegului și profesorului Tudor Ciupeiu, un dirijor de 32 de ani, care de ieri a trecut la Domnul”, a mai precizat profesorul. Studenții de la AMGD au interpretat cele șapte compoziții de chitară clasică, la finalul spectacolului fiind apreciați de public, care s-a ridicat și a aplaudat timp de două minute.
Ziua a doua a adus pe scenă chitara electrică și concertul jazz
Sîmbătă, 18 noiembrie, în cea de-a doua zi a festivalului, au avut loc două momente artistice în Sala Gaudeamus a CCS. Concursul de chitare electrice a fost primul moment al zilei care a început la ora 14.00, fiind urmat de concertul susținut de Orchestra de Jazz și Muzică Ușoară a Universității de Arte „George Enescu”din Iași (UNAGE), „FICS Jazz & Pop Orchestra”, coordonată de lect. univ. Dr. dan Spînu, de la ora 18:00.
La concurs au participat șapte băieți, cu vîrste cuprinse între 11 – 18 ani, unul fiind din București, iar ceilalți șase din Iași, elevi ai chitaristului Petran Paveliuc. Pentru prima dată în cele zece ediții nu s-a acordat premiul al II-lea, oferindu-se două premii de locul I în valoare de 400 de lei, un premiu de locul III de 200 de lei și două mențiuni de onoare.
Prima probă a fost prezentarea momentului rock ales de fiecare participant, urmată de improvizația de moment pe o temă aleasă de juriu cu ajutorul unei formații, ambele momente desfășurîndu-se în cel mult zece minute. „Am avut nume mari pe scenă la chitara electrică. Avem doi «uriași» care au avut curajul să intre în acest concurs, un concurs care nu este unul tipic sau clasic, ci încurajează copiii spre autoevaluare, pentru a vedea cum reușesc să susțină programul pe care și l-au ales ei în fața unui juriu. Pare simplu, însă este foarte complicat să ai cei mai buni oameni din România și de aceea le mulțumesc pentru curajul lor”, a menționat Petran Paveliuc.
Juriul a fost format din lect. univ. dr. Daniel Dragomirescu din Suceava, profesor Nicu Patoi din Galați, conf. univ. dr. Dan Spînu din Iași, profesor Andrei Roșulescu din Cluj-Napoca și profesor Petran Paveliuc din Iași. Membrii juriului au acordat puncte de la unu la zece în funcție de prezența scenică, interpretare, ritm, originalitate și inspirație în improvizație și acordaj. Concurenții și-au început momentele artistice interpretînd piese din Metallica, Jon Bovi Jovi sau din trupa Metrock din Oradea.
La ora 18.00, tot în sala Gaudeamus, a avut loc concertul de muzică ușoară și jazz susținut de studenții de la UNAGE, coordonați de lect. univ. dr. Dan Spînu. „Vă mărturisesc faptul că am tras cu urechea la repetiții și sînt convinsă că vom avea o seară minunată împreună”, a declarat Nicoleta Bunduc înainte ca cei de la FICS Jazz & Pop Orchestra să urce pe scenă. Reprezentanții orchestrei au fost introduși și de coordonatorul lor, Dan Spînu. „Pe scenă se află studenții specializării noastre Jazz și Muzică ușoară, colaboratori de la alte departamente și din afara universității”, a precizat profesorul. Concertul a început cu muzică din anii ’70, interpretări ale formației Phoenix, apoi a continuat cu anii ’80, trupele Sfinx și Compact, anii ’90 cu formația Timpuri Noi, iar anii 2000 au adus piese din Iris. Melodiile au fost interpretate de trei băieți și două fete, acompaniați de trupa formată din cinci membri, inclusiv profesorul Dan Spînu, care au cîntat la chitară clasică, tobe, chitară bas, claviaturi și chitară electrică.
Ultima zi a festivalului s-a încheiat pe ritm de jazz și blues
Festivalul chitarei a luat sfîrșit duminică, 19 noiembrie, printr-o serie de trei activități; un Masterclass de chitară bass susținut de Adrian Ciuplea, basistul formației Platonic Band, lansarea de carte „Studii pentru chitara electrică”, a profesorului Andrei Roșulescu și a scriitorului Iarina Copuzaru din Cluj-Napoca, la librăria Cărturești din Palas Mall, și gala laureaților și concertul „Jazz & Blues” al formației Platonic Band.
După încheierea cursului de bas, Andrei Roșulescu și Iarina Copuzaru au lansat „Cartea Arpegiilor-Studii pentru chitara electrică”, discutînd noțiuni ce țin de tehnica instrumentului și răspunzînd la întrebările venite din public.
Seara de duminică a încheiat în acorduri de muzică jazz și blues cea de-a X-a ediție a Festivalului Chitarei din Iași, avîndu-i alături pe membrii trupei Platonic Band. Robert Ciubotariu, unul din cîștigătorii locului I, a deschis seara cu melodia cîntată în concurs, după care a urcat pe scenă cîștigătorul ediției de anul trecut a Festivalului de Chitară, Vlad Prisăcariu. Acesta a interpretat patru piese la chitară clasică, fiind acompaniat la o melodie de Petran Paveliuc. Momentele artistice au continuat cu cele 14 piese ale formației Platonic Band de pe noul lor album, „Geometry of creation”, atmosferă făcută de Nicu Patoi la chitară electrică, Răzvan Lupu la baterie, Adrian Ciuplea la chitară bass și Berti Barbera la voce și percuție. „Ne-am dori să felicităm toți cei implicați în acest eveniment care scoate la iveală oameni care ca noi iubesc muzica atît de mult încît vor să devină poate profesioniști. Surprizele au fost excepționale, îl felicităm pe Petran și îi mulțumim pentru ospitalitate și dacă tot ne simțim așa de bine ne-am gîndit să oferim un concert cu piese noi”, a declarat Berti Barbera.
La insistența publicului, trupa a prelungit momentul cu o melodie, spre bucuria spectatorilor. Concertul s-a terminat după două ore și jumătate, apoi fanii au mers și au luat autografe de la cei patru artiști.
Ediția a X-a a evenimentului „Iași Guitar Festival” a fost organizată de CCS Iași împreună cu Asociația Excelență pe Portativ, în parteneriat cu Biblioteca Centrală Universitară „Mihai Eminescu” din Iași, cu ocazia Zilei Internaționale a Studentului.
Niciun comentariu