Catedra de Germanistică a Facultății de Litere de la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” (UAIC) din Iași, în colaborare cu Asociaţia Română pentru Studii Baltice şi Nordice (ARSBN), va organiza vineri, 18 noiembrie, seminarul „NORVEGIA 100”. Evenimentul, ce marchează 100 de ani de relații diplomatice şi culturale româno-norvegiene, va avea loc în amfiteatrul III.12, începînd cu ora 12.00.
La manifestare vor participa profesori de la Universitatea „Valahia” din Tîrgovişte, cercetători de la Institutul de Istorie „A. D. Xenopol” al Academiei Române, Filiala Iaşi, și profesori de la UAIC. De asemenea, vor fi prezenți și reprezentanți ai Asociației Române pentru Studii Nordice și Baltice, precum și specialiști în studii nordice din România.
În cadrul acestui seminar vor susține prelegeri dr. Ana Maria Despa, directorul ARSBN, dr. Bogdan Schipor, de la Institutul de Istorie „A. D. Xenopol” al Academiei Române, Filiala Iaşi, despre influențele românești asupra unor evenimente din Norvegia secolului XX, dar și lect. univ. dr. Crina Leon despre relațiile dintre cele două state la momentul actual.
„1917 este anul debutului relațiilor diplomatice dintre România și Norvegia și, de asemenea, anul în care a fost publicat romanul «Rodul pămîntului» al scriitorului norvegian Knut Hamsun, roman pentru care i s-a decernat Premiul Nobel în Literatură. În parteneriat cu Universitatea «Alexandru Ioan Cuza», vom sărbători acest centenar printr-o conferință susținută chiar la una dintre sălile Universității”, a declarat lect. univ. dr. Crina Leon, de la Facultatea de Litere, unul dintre profesorii responsabili cu organizarea din partea ARSBN.
Interesul românilor pentru cultura norvegiană a crescut în ultimii ani, atît pentru unicitatea culturii nordice, cît și pentru oportunitățile pe care le oferă Norvegia. Conform lectorului universitar Crina Leon, „limba norvegiană a devenit tot mai atractivă în rîndul studenților, în special datorită căutării pe piaţa muncii, atît în România, cît şi în Norvegia. Cunoştinţele dobîndite la cursurile de limbă norvegiană pot fi folosite în domenii precum servicii turistice, de call center, cercetare, traduceri, existînd în multe dintre cazuri beneficiul unei remuneraţii avantajoase la locul de muncă”.
Asociația Română pentru Studii Baltice și Nordice a fost constituită la data de 27 noiembrie 2008, cu obiectivul de a promova activitățile de cunoaștere și cercetare cu privire la zona nordică a Europei și de a dezvolta cultura, educația și limbile nordice, în special în învățămîntul superior.
Sursă foto: www.uaic.ro
Niciun comentariu