(ORASUL, 15.30) – INVATAMANT-TEZE CU SUBIECT UNIC/ Teza cu subiect unic de dificultate medie  la limba si literatura romana
(CUZANET,
Iasi, 3 decembrie) – Miercuri, 3 decembrie, 431.000 de elevi din clasele a VII-a si a VIII-a au sustinut teza cu subiect unic la limba si literatura romana. Subiectele extrase au ajuns in scolile iesene in jurul orei 12.00.  Pentru elevii de clasa a VIII-a a fost extrasa varianta 2, dintr-un numar total de 10 variante. La subiectul intai, elevii au trebuit sa raspunda la 8 cerinte, bazate pe textul dat- poezia lui George Topirceanu, “O noapte”. Iar la subiectul doi, elevii au avut de scris o compunere in care sa evidentieze trasaturile unui prieten de familie. La clasa a VII-a, cerintele pentru subiectul I s-au bazat pe fragmentul unei legende “Consul si TaiÅ£a”, din volumul Basmele mării de Al. Mitru. “A fost ales acest deaorece este stiut faptul ca elevii de varstă mai mica recepteaza cu mai multa usurinta textele epice. Dincolo de aspectul narativ, fragmentul are si valoare formativa, personajele proband calitati precum perseverenta, curajul”, a declarat Petru Apachitei, inspector de specialitate. Subiectul de tip II a presupus redactarea  unei compuneri descriptive – tip tablou : “O zi senina de toamna".
Durata tezei a fost de doua ore din momentul in care elevii au primit subiectele. Accesul in institutia de invatamant a fost posibil dupa ora 14. Elevii din clasele a VIII-a de la liceul “Garabet Ibraileanu” au apreciat subiectele ca fiind usoare si timpul suficient pentru a raspunde la toate cerintele. Aceeasi parere au imparatasit-o si cei din clasele a VII-a. “Au fost interesante subiectele, destul de usoare, la inceput au fost emotii, dar cu timpul au trecut. Compunerea mi-a dat batai de cap, am scris despre “O zi senina de toamna”, a marturisit Alexandra, eleva in clasa a VII-a la liceul “Garabet Ibraileanu”.  
Desi dascalii nu au avut acces in scoli, ei au marturisit ca au siguranta ca elevii se vor descurca bine deoarece subiectele nu sunt grele.  
“Consider ca subiectele sunt de dificultate medie, in conformitate cu programa scolara, vizeaza atat competente de utilizare a limbii si a literaturii romane cat si cunostinte dobandite, dar si imaginatie si creatie. Sunt si cateva aspecte care vizeaza performanta, poate spirtul informativ, imaginarea unui portret sau a unui tablou”, a declarat Elena Albu, profesor de limba si litearatura romana la liceul “Garabet Ibraileanu”.
                                                        

 

Centrul National pentru Curriculum si Invatamant Preuniversitar a organizat pentru proba de astazi 1.064 centre de comunicare. Subiectele sunt elaborate de Centrul National pentru Curriculum si Invatamant Preuniversitar, conform programei scolare parcurse pana la data desfasurarii tezei.  Metodologia actuala de organizare si desfasurare a tezelor cu subiect unic aduce o serie de noutati, fata de anul tecut. Elevii sunt asezati cate unul in banca, in ordine alfabetica, pe clase si nu pe unitate scoalara, iar durata activitatii de evaluare este de maximum 3 zile pentru fiecare scoala, iar pentru centrele de evaluare, maximum 4 zile. Fiecare lucrare va fi corectata de doua cadre didactice, profesorul care a predat la clasa si un profesor evaluator din centrul de evaluare, din afara unitatii de invatamant.
Dupa primirea rezultatelor, profesorul care preda la clasa are obligatia de a analiza, impreuna cu elevii notele obtinute la teze. Dupa aceea, elevii pot depune eventualele contestatii semnate de ei si de un parinte, in cel mult sapte zile de la data primirii in scoala a rezultatelor din centrul de evaluare. Contestatiile se pot depune la comisia din unitatea de invatamant.  Perioada speciala a tezelor cu subiect unic se va desfasura conform calendarului stabilit de Ministerul Educatiei. Pe 10 februarie 2009, elevii vor sustine proba la limba si literatura materna, iar pe 17 februarie la limba si literatura romana. Elevii doar din clasa a VIII- a vor sustine proba la geografie sau istorie, pe 12 februarie. Iar, pe 19 februarie, se va sustine proba la matematica.  Media generala obtinuta la tezele cu subiect unic are o pondere de 50 % in media generala, la admiterea la liceu./Vladilena Bicu