(ORASUL, 16.00) DIRECTIA SILVICA – BRAZI – CRACIUN / Bradul, scump la vedere de sarbatori
(CUZANET, Iasi, 25 noiembrie) Anul acesta, multi ieseni risca sa ajunga sa-si ‘‘impodobeasca’’ si sa-si parfumeze florile de apartament cu miros de cetina in locul obisnuitului brad. De la an la an, numarul pomilor pentru sarbatorile de iarna scade vertiginos. Din cei 104.000 brazi si molizi de Craciun alocati pe tara de catre Regia Nationala a Padurilor, Directiei Silvice Iasi (DSIS) nu i-a revenit nici un bradut.
‘‘Nu dispunem de specii de rasinoase cum sunt brazii, mai avem foarte putini molizi care provin din zona PascanI, dar sunt specii forestiere folosite in prelucrare, de exemplu cheresteaua’’, a precizat Valentin Clain Stratulat, directorul tehnic al DSIS. Potrivit unui articol din contractul colectiv de munca al DSIS, personalul trebuie sa dispuna gratuit de un brad, dar acest lucru nu poate fi indeplinit din lipsa acestora. ‘‘Noi aducem printr-o repartizare 100 de brazi pentru personalul silvic de la Directia Silvica Bacau dar sunt insuficienti pentru numarul de angajati ai institutiei’’, a mai spus Stratulat.
Proprietarii particulari care detin anumite suprafete de padure vor organiza targuri in piete si in oboare pentru vanzarea pomilor de Craciun. Preturile vor fi duble decat in cazul in care DSIS-ului ii erau alocati spre vanzare brazi de la ROMSILVA. Regia Nationala a scos la vanzare brazi si molizi cu preturi cuprinse intre 10 si 30 lei (preturile nu contin TVA). Iesenii nu se pot bucura insa de aceste preturi si vor trebui sa plateasca, uneori chiar dublu fata de banii pe care-i scoate din portofel- pentru acelasi brad- un sucevean. O alta cauza a numarului insificient de brazi este faptul ca fondul forestier s-a diminuat dupa aparitia legii 18 privind retrocedarea terenurilor forestiere.
Potrivit conducerii DSIS, targurile cu brazi de Craciun vor incepe de pe 1 decembrie si se vor incheia pe data de 20 decembrie. ‘‘Anul trecut, in aceasta perioada s-au organizat targuri, dar inca nu am fost informati cu privire la acest lucru’’ a mai spus Stratulat De asemenea, proprietarii care vor vinde brazi in aceasta perioada vor fi verificati de catre Inspectoratul Teritorial de Regim Silvic si de Vanatoare (ITRSV) din Suceava prin subunitatea sa Inspectoratul Silvic de Vanatoare(ISV) cu sediul la Ocolul Silvic Iasi. Numarul de brazi expus in piete va fi si in functie de cantitatile pe care le mai au proprietarii pentru ca an de an defrisarile sunt tot mai multe si numarul pomilor se diminueaza. Inspectoratul de Politie impreuna cu ISV si DSIS organizeaza controale conduse de delegatia ITRSV-ului. Au inceput controale in piete si oboare prin care se verifica provenienta pomilor de Craciun, daca pomii au sigiliu, avize de expeditie si alte documente necesare. Sunt puncte de control fixe in zona Pascani si Targu-Frumos care vor controla masinile 24 din 24. ‘‘In perioada imediat urmatoare, vor fi suplimentate si controalele pentru a se evita furturile de brazi, intrucat un brad creste in 10-15 ani si nu e normal ca cineva sa-i taie din cauza unui moft de doua saptamani’’,a afirmat Stratulat.
Totii pomii de Craciun vor fi monitorizati de catre ocoalele silvice din zonele de munte din Suceava si Piatra Neamt care vor proceda prin inventarierea si marcarea fiecarui brad sau molid printr-un sigiliu care poarta numele de crotal pentru a fi inregistrat asa cum prevede hotararea de guvern 199/1996 privind modul de circulatie a materialului lemnos inclusiv a pomilor de Craciun. / Cornelia Barbacariu
Niciun comentariu