(ORASUL, 15.00)PREFECTURA-VIDEOCONFERINTA-SANATATE/ Campanie de vaccinare pentru prevenirea cancerului de col uterin
(CUZANET, Iasi, 20 noiembrie) -A inceput campania de informare si prevenire a cancerului de col uterin. Programul care necesita o  investitie de 23 de milioane de euro are la baza vaccinarea gratuita a elevelor de clasa a IV-a. Aceasta masura se adreseaza celor 110.000 de fete care urmeaza clasele primare in intreg judetul Iasi. Ministerul sanatatii publice a ales vaccinarea fetelor cu aceasta varsta tocmai pentru a se asigura ca tratamentul le va fi administrat inainte de inceperea vietii sexuale. In urmatoarele zile, educatoarele sunt obligate sa se intalneasca cu toti parintii fetelor pentru a-si da sau nu acordul cu privire la vacinare. " In cazul in care unuii dintre parinti isi vor exprima refuzul, acestia vor trebui sa declare in scris pe propria raspundere ca nu doresc vaccinarea fetitelor", a declarat in videoconferinta Eugen Nicolaescu, ministrul sanatatii publice. In scolile in care au fost facute sedintele cu paritii, incepand de luni, 24 noiembrie, vor fi realizate si primele vaccinuri.
Pe parcursul videoconferintei, ministrul a mentionat ca in comunitatile cu rromi, vaccinarea va fi realizata nu la scoala, ci la dispensarul din sat. " Unde o sa avem rezultate de la ASP ca nu ii putem identifica pe anumiti copii pentru vaccinare, atunci ne vom deplasa in teritoriu", a declarat ministrul.

Vaccin in trei etape
Costul vaccinarii se ridica la suma de 23 de milioane de euro. " Preferam sa dam acum 23 de milioane de euro pentru prevenire, decat sa cheltuim de tre ori mai mult peste 15 ani pentru tratarea acestor persoane. In momentul de fata, cheltuim 70 de milioane de euro pentru tratamentul femielor afectate de cancer de col uterin", a declarat ministrul. In videoconferinta a intervenit si Zvetlana Preoteasa, secretar de stat care a atras atentia supra felului in care se va face administrsrea vaccinului. " Vaccinarea se va face in 3 etape pe o durata de 6 luni. Momentul zero al acestui vaccin va fi incepand cu data de 24 noiembrie si terminand cu primele saptamani ale lunii decembrie. Cea de a doua etapa a vaccinarii va avea aloc in ianuarie, iar etapa finala se va concretiza peste 6 luni, in mai", a declarat Zvetlana Preoteasa, secretar de stat. Perioada in care va fi facuta vaccinarea a fost aleasa tocmai pentru a nu coincide cu perioada de vacante. 
 
Jurnalistii acuzati de dezinformare
La finalul videoconferintei, prof. dr. Cercel Strainu s-a aratat revoltat de faptul ca jurnalistii nu transmit corect informatia si ca inceara sa le boicoteze programele. "Vom avea in vedere ca informatia sa ajunga in timp util chiar si in mediul rural, pentru ca fetitele sa fie vaccinate cat mai curand. Ce ma intriga pe mine este altceva. In urma cu 15 ani romanii nu aveau acces in mod gratuit la toate vaccinurile de pe piata. Atunci aveam programe putine-idei putine. Ulterior s-au obtinut fonduri pentru vaccinul antigripal, vaccinul antitetanic, de prevenire a hepatitei… Cu cat avem mai multe vaccinuri cu atat ideile jurnalistilor curg garla. Nu mai dezinformati, ca o sa ajungem in stadiul in care nu o sa mai putem trata oamenii", a declarat  prof. dr. Cercel Strainu.
 
Tarile din Uniunea Europeana asigura gratuit aceasta vaccinare
Tarile membre UE au introdus gratuit acest vaccin inca de acum doi ani. In urma adimisntratii a peste 30 milionae de doze de vaccin in intreaga lume la femeile si fetele peste 9 ani a fost demonstrat ca vaccinul impotriva cancerului de col uterin are un profil de siguranta foarte bun. Sase femei mor in fiecare zi in Romania din cauza cancerului de col uterin, iar 3.000 de femei sunt diagnosticate in fiecare an cu aceasta boala. In ultimii 20 de ani Romania a avut cea mai mare rata de deces din Europa din cauza cancerului de col uterin. Cancerul de col uterin este o boala vindecabila in proportie de suta la suta. Cu toate acestea, la fiecare 18 minute o femeie moare in Europa din cauza maladiei, iar in lume, din doua in doua minute este inregistrat cate un deces cu aceeasi cauza. Aproape 2.000 de femei mor anual in Romania din cauza cancerului de col uterin, adica in medie cinci femei pe zi. Totodata, in fiecare an sunt inregistrate 3.500- 4.000 de cazuri noi, din care doar cateva sute in faza incipienta. Incepand de joi, 20 noiembrie, vor fi difuzate pe toate canalele media si primele spoturi publicitare de prevenire a cancerului de col uterin./Iulia Nanescu