După patru ani de muncă de cercetare, Proiectul „Sistem integrat pentru reducerea impacturilor și riscurilor de mediu și asupra sănătății umane în ciclul de utilizare a apei” (WATUSER), coordonat de Universitatea Tehnică „Gheorghe Asachi” din Iași (TUIAȘI) se încheie, rezultatele urmînd să fie prezentate joi, 24 noiembrie, în Sala de Consiliu a Facultății de Inginerie Chimică și Protecția Mediului, în cadrul unui atelier de lucru. Proiectul face parte din programul „4 Parteneriate în Domenii Prioritare” al Planului Național de Cercetare-Dezvoltare și Inovare II (PNCDI) pentru perioada 2007 – 2013 și a fost realizat în parteneriat cu Universitatea Politehnica Timișoara, SC APAVITAL SA din Iași și SC AQUATIM SA din Timișoara.
În cadrul proiectului s-au realizat două sisteme pilot, unul pentru tratarea avansată a apei pentru potabilizare, în Timișoara, și un alt sistem care presupune epurarea avansată a apelor uzate pentru reutilizare, în Iași. Aceste sisteme lucrează la o scară intermediară între sistemele de laborator și cele industriale.
„Dacă de exemplu are loc o poluare a apei de suprafață sau din mediile subterane, nu ducem proba într-o instalație care prelucrează 1.000 de m3, ci într-una care prelucrează o cantitate mai mică. Noi asta facem cu aceste sisteme. De asemenea, în aceste sisteme pilot, am putut verifica cercetările noastre de laborator și, pe baza acestora, am putut propune o soluție care pe viitor, dacă se va dovedi a fi corectă, se va putea aplica la scară industrială”, a declarat prof. univ. dr. ing. Carmen Teodosiu, director proiect.
WATUSER a avut drept obiectiv dezvoltarea unor sisteme inovative de tratare a apei și analizarea problemelor referitoare la managementul durabil al ciclului de utilizare a apei: captare, tratare și utilizare, colectare, epurare și, în final, reintroducerea apei în mediul natural. Proiectul a beneficiat de un buget de aproximativ 3.000.000 de lei și, pe parcursul anilor 2014-2016, s-au desfășurat, în cadrul acestuia, conferințe, ateliere de lucru și cercetări în Germania, Irlanda, Ungaria, Croația, Italia, Austria și România.
Sursă foto: www.publicspeakingschool.ro
Niciun comentariu