(ORASUL/SOCIAL, 10.00) Un exemplu inedit de daruire -de 7 ori parinti.
(CUZANET, IASI, 26 octombrie)
De sase ani, familia Cehan – Florin si Nusa – din comuna Tutora, judetul Iasi practica meseria de mama si tata. Chiar daca au patru copii, au vazut in meseria de asistent maternal atat o sansa de a avea o sursa de venit sigur de la stat pentru a-si duce traiul cat si ocazia de a ajuta niste suflete necajite care nu au avut parte de niste parinti care sa-i iubeasca. Din anul 2002, Florin si Nusa le-au luat in grija pe Maria si Ica, iar dupa trei ani a intrat in casa si Paula. Atunci cand au aflat ca cele trei sunt surori au decis sa le creasca impreuna. Abandonate in maternitate de cea care le-a dat viata, Maria, Ica si Paula s-au acomodat repede in noua lor familie. Florin si Nusa sunt pentru ele tata si mama.
Mama si tata pentru Maria, Ica si Paula
Familia Cehan a aflat de meseria de asistent maternal de la o vecina care practica aceeasi profesie. Povestea incepe in urma cu sase ani cind Florin si Nusa au renuntat la aglomeratia si zgomotul din Iasi si au decis sa locuiasca la tara. Au cumparat o casa la aproximativ 20 de km de Iasi, la Tutora. Si-au creat “conditii de bloc” si s-au decis sa se orienteze spre meseria de asistent maternal pentru a scapa de traiul monoton de care aveau parte. Prima data au luat-o pe Maria care avea atunci un an de la un centru de plasament . La acel moment, orfelinatul era in carantina, astfel ca, dupa cateva saptamani, au luat-o si pe Ica. " A fost foarte greu, era ceva nou pentru noi, deoarece uitasem cum trebuie ingrijit un bebelus. Ne-a fost foarte greu. Maria si Ica nu stiau nici sa mearga, nici sa vorbeasca, seara adormeau foarte greu, plangeau, nu stiam ce sa facem. Le- am improvizat un patut dintr-o masa si asa le adormeam”, povesteste cu zambetul pe buze mama Nusa. Apoi, dupa trei ani, au luat-o si pe Paula care fusese crescuta de alt asistent maternal.
“Cele trei fetite sunt ca si copii nostrii”
Florin si Nusa se lauda ca le-au creat fetitelor conditii de trai la ceea ce parintii numesc standarde ridicate. Cele trei surioare au camera lor incarcata cu jucarii, cu paturi suprapuse, cu televizor si mobila specifica varstei. De fapt, intreaga locuinta a familiei Cehan are o amenajare interioara inedita. “Casa a fost reamenajata de mine, am vrut sa creez conditii de bloc pentru fetitele mele", explica tata Florin. Curtea casei reprezinta oaza de relaxare pentru familia Cehan. Aici "domnul Florin" le-a improvizat fetitelor un leagan si o piscina pe perioada verii. Pe cele trei fetite le-am gasit jucandu-se cu o bicicleta cumparat recent. La inceput le-am aflat numele, iar dupa aceea am inceput sa ma imprietenesc cu ele.Timide la prima vedere, fetitele mi-au spus poezii si cantecele. Maria si Paula merg la gradinita din sat, iar Ica este in clasa intai. Florin si Nusa au o grija extraordinara pentru cele trei. ”Le-am invatat sa fie disciplinate si ordonate. Ne-am atasat foarte multe de ele, atat noi cat si copiii nostri. Chiar daca la inceput toti ne speriau ca va fi greu, acum avem satisfactii mari cand vedem ca tot ceea ce stiu au invatat de la noi”, poveste mama Nusa. “De fiecare data cand sarbatorim ceva important, zile de nastere sau o alta ocazie, nu ezitam niciodata sa le facem poze, deoarece vrem sa-si aduca aminte si mai tarziu de momentele astea”, povestesc intr-un glas cei doi parinti.
Planuri de viitor
Pe viitor familia Cehan intentioneaza sa-si extinda locuinta pentru a le creea celor trei mai mult spatiu. “Dorim sa le tinem in continuare si dupa ce vom iesi la pensie”, a explicat doamna Nusa. Plasamentul maternal este –sustin expertii- cea mai buna solutie pentru un copil orfan Spre deosebire de centrele de plasament, copiii care sunt in grija unui asistent maternal cresc intr-o familie provizorie pana la gasirea cele definitive. Maria, Ica si Paula, o poveste cu happy-end dupa un inceput dramatic./Alina Iosub
din asta traiesc cei care sint asistenti maternali , iau copii acasa spre ingrijire si primesc salariu.Daca in tara asta nu s-ar fi distrus industria si ar fi avut locuri de munca nici nu s-ar fi abandonat copii si nici ceilalti nu ar fi fost siliti sa recurga la astfel de situatii