Universitatea Tehnică „Gheorghe Asachi” din Iași (TUIASI), în colaborare cu Uniunea Geodezilor din România, organizează a patra ediție a Simpozionului „GEOMAT” care se va desfășura la Iași, la Hotel International, în perioada 3 – 6 noiembrie. În cadrul evenimentului vor fi dezbătute teme din domenii precum geodezie și cartografie, fotogrammetrie și teledetecţie, sisteme informaţionale geografice sau științe aplicate și de mediu.
Tema evenimentului de anul acesta este „Managementul Informației spațiale pentru o dezvoltare durabilă” și, pentru prima dată, vor avea loc, în paralel, ședința anuală a Comisiei 3 – Managementul Informației spațiale din cadrul Federației Internaționale a Geodezilor (FIG) și seminarului cu „From Volume to Quality: Bridging the Gap for Spatial Data Infrastructure”. De asemenea, tot în această perioadă va avea loc și adunarea generală a Grupului european al topografilor (EGOS) și se va semna un parteneriat între Agenția Națională de Cadastru și Publicitate Imobiliară din România (ANCPI) și Agenția Relații Funciare și Cadastru a Republicii Moldova. „Este primul eveniment al Federației Geodezilor din România care se petrece pe teritoriul României în conexiune cu simpozionul «GEOMAT», care are deja o continuitate, și acesta este un lucru lăudabil pentru ei. Anul acesta avem peste 30 invitați din toată lumea”, a declarat deputatul Ionuț Cristian Săvoiu, vicepreședinte al Comisiei pentru Tehnologia informației și comunicațiilor din Camera Deputaților și delegatul României în cadrul Comisie 3 FIG.
Prima zi a simpozionului prevede o serie de dezbateri privind posibilități de colaborare între facultățile de profil și sectorul privat și rolul inginerilor geodezi în cadrul Programului Național de Cadastru și Carte Funciara (PNCCF) din perspectivă tehnică și juridică. Vineri, de la ora 11.00, în cadrul conferinței de presă, vor participa Mihai Busuioc, secretarul general de la Ministerul Dezvoltării Regionale și Admirației Publice, Radu Codruț Ștefănescu, directorul general al ANCPI, Mihai Chirica, primarul Iașului, Marian Grigoraș, prefectul Iașului și prof. univ. dr. ing. Dan Cașcaval, rectorul TUIASI.
Atît vineri, cît și sîmbătă vor fi prezentate anumite lucrări pe secțiuni de specialitate, iar duminică, 6 noiembrie, în ultima zi a simpozionului, se vor acorda premii pentru cele mai bune lucrări. „Sînt două evenimente paralele, pe de o parte se vor susține lucrări din cadrul simpozionului și, pe de altă parte, regăsim lucrări care fac parte dintr-un atelier de lucru susținut de Comisia 3 FIG. Intrarea la eveniment se face pe baza ecusonului primit de la recepție și doar dacă participanții s-au înregistrat înainte pe site-ul geomat.ro. Pînă acum avem aproape 300 de astfel de înregistrări și, de asemenea, vor fi și 50 de locuri pentru presă”, a declarat conf. univ. dr. Chirilă Constantin, vicepreședinte în cadrul comitetului de organizare.
Prima ediție a simpozionului a avut loc în anul 2013, atunci cînd s-a comemorat bicentenarul întemeierii învățămîntului tehnic-ingineresc în limba română de către poetul și scriitorul Gheorghe Asachi
Sursă foto: tuiasi.ro
Niciun comentariu