În perioada 18-21 aprilie, în cadrul „Săptămînii Porţilor Deschise”, Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi (UAIC) a organizat peste 250 de activităţi destinate elevilor de liceu. Perioada de derulare s-a suprapus în acest an pe intervalul dedicat săptămînii ”Școala Altfel” din învățămîntul preuniversitar.
Astfel, în cadrul celor 15 facultăţi ale UAIC au fost organizate, pentru liceeni, cursuri speciale, dezbateri, conferinţe, workshopuri, oferindu-li-se acestora posibilitatea de a participa la activităţi precum: experimente fizice şi chimice în laboratoare, analizarea unor substanţe, reconstituirea unor lupte istorice. De asemenea, elevii au fost conduși în tururi ale Universităţii, li s-au prezentat facultăţile, sălile cele mai importante, campusurile, cantinele-restaurant și Muzeul Universităţii.
În prima zi, 70 de elevi de la liceele din Iași au participat la cursul intitulat „Mărirea şi decăderea lui Nicolae Ceauşescu”. Acesta a avut loc în Sala Senatului şi a fost susţinut de conf. univ. dr. Ovidiu-Ştefan Buruiană, asist. univ. dr. Cristina Preutu, asist. univ. dr. Alexandra Lazăr şi lect. univ. dr. Daniel Lazăr de la Facultatea de Istorie.
Participanţii au urmărit două filmuleţe despre viața și activitatea lui Nicolae Ceauşescu, în jurul cărora s-au conturat prelegerile şi dezbaterile ce au urmat acestora. După ce au aflat informaţii despre copilăria, perioada în care a intrat în politică şi sfîrşitul dictatorului, elevii au adresat întrebări referitoare la Elena Ceaușescu, dar şi la modul în care se desfăşurau activităţile la UAIC în perioada în care Ceauşescu era la conducere.
„Cunoaşterea lui Nicolae Ceauşescu implică îndeosebi istoria contemporană, atît prin mijloace audio, cît şi video. Vreau să ţineţi minte că pentru noi, profesorii, nu este importantă capacitatea dumneavoastră de a reproduce la un moment dat anumite informaţii, ci dezvoltarea capacităţii de a pune întrebări”, a spus conf. univ. dr. Ovidiu-Ştefan Buruiană.
Un alt eveniment din cadrul „Săptămînii Porților Deschise” a fost cursul „Introducere în Intermedierea financiară”, organizat de Facultatea de Economie şi Administrare a Afacerilor (FEEA). Acesta a avut loc pe 19 aprilie, în Amfiteatrul B7 al FEEA și a fost susţinut de lect. univ. dr. Alin Andrieş. Cei 40 de elevi prezenţi au învăţat ce înseamnă „intermedierea financiară” şi termenii specifici ai acestui mecanism de transfer al banilor, pornind de la definiţii şi ajungînd la exemple din viaţa de zi cu zi.
De asemenea, pe 20 aprilie, Facultatea de Biologie a organizat, în Sala „Ferdinand”, cursul „Cînd ştiinţa devine un adevăr incomod-cazuri contemporane din ştiinţele naturii”, susţinut de conf. univ. dr. Ion Cojocaru, la care au fost prezenţi peste 70 de elevi. Acesta a formulat răspunsuri la întrebări precum: „Ne tragem din maimuţe?”, „Cît de periculos este plumbul?”, „Sîntem de origine africană?”, „Ar trebui să fie Europa de Nord leagănul civilizaţiei?”. La finalul cursului conferenţiarul a răspuns întrebărilor curioşilor, îndemnîndu-i să consulte cu atenţie „cererile şi ofertele facultăţilor”.
Pentru a afla ce facultate li se potriveşte, UAIC a organizat pentru elevii de liceu workshopuri speciale de orientare în carieră, în cadrul cărora aceştia au analizat ce cursuri şi prelegeri li s-ar potrivi şi spre ce meserie ar trebui să se îndrepte.
La fel ca în fiecare an, cele 15 facultăţi şi-au prezentat ofertele la „Salonul Porţilor Deschise”. Aici, elevii, părinţii sau profesorii au primit informaţii despre admiterea la cele 81 de programe de licenţă din cadrul Universităţii „Alexandru Ioan Cuza”, dar şi despre alte oportunităţi de studiu în anul universitar 2016-2017.
Niciun comentariu