Marți, 1 martie, a avut loc vernisajul expoziției „Tramvaiul ieșean, istorie și pasiune”, la Biblioteca Centrală Universitară „Mihai Eminescu” Iași (BCU), cu ocazia împlinirii a 118 ani de la introducerea tramvaiului electric în Moldova. Expoziția se găsește la etajul I al sediului central și poate fi urmărită pînă pe 15 martie. Aceasta reunește cărți poștale, fotografii de epocă păstrate în arhivele bibliotecii, precum și proiecte de actualitate realizate de Asociația Tramclub Iași, menite să sistematizeze și să modernizeze transportul public.
Evenimentul a fost deschis de către directorul general adjunct al bibliotecii, Olga Beșchea, urmînd ca discursul propriu-zis să fie ținut de administratorul special al Regiei Autonome de Transport Public Iași (RATP) și de directorul artistic al Asociației Tramclub Iași.
Discursul lui Maricel Ghercă, administratorul special al RATP Iași, a fost scurt, acesta făcînd referire la necesitatea introducerii unor tramvaie noi. „Sperăm ca pe vii tor să reușim să aducem la Iași, după ce vom finaliza contractul de modernizare a infrastructurii, tramvaie noi”, a spus Maricel Ghercă. De asemenea, el a mai vorbit și despre importanța transportului ecologic și reintroducerea unor tramvaie în unele orașe occidentale, metropole.
Silviu Teodor-Stanciu, directorul artistic al Asociației Tramclub Iași, a prezentat două proiecte realizate anterior de asociație, cel al primului tramvai pictat și cel al tramvaiului-bibliotecă. Apoi a adus la cunoștința publicului dorința reprezentanților de la Tramclub de a construi un muzeu, care va avea ca sediu depoul de la Gară și al cărei machetă va putea fi privită în cadrul expoziției. „Unul dintre obiectivele noastre este înființarea unui muzeu, există o propunere a noastră pentru o asemenea clădire, amplasamentul este deja ales”, a spus Silviu Teodor-Stanciu. El a motivat, de asemenea și alegerea culorii verde pentru schema cromatică a transportului în comun, explicînd că Iașul este un oraș al premierelor, aici fiind inaugurată prima grădină botanică, fiind plantați, totodată, în mod constant și arbori pe Bulevardul Carol I la care se adaugă și faptul că transportul cu tramvaiul este ecologic.
La sfîrșitul evenimentului invitații au fost serviți cu biscuiți în formă de tramvai și a fost prezentat un filmuleț cu privire la transportul în comun la ora actuală în Iași.
Niciun comentariu