Bogdan-Petru Maleon este profesor universitar la Facultatea de Istorie de la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, doctor în istorie cu o lucrare ce a fost considerată cea mai valoroasă teză de doctorat susținută în 2006, în domeniul „Istorie”, iar din 2010 este directorul Muzeului Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași. De asemenea, anul 2015 l-a așteptat cu o nouă funcție de conducere, cea de director al celei mai vechi biblioteci universitare din România, Biblioteca Centrală Universitară (BCU) „Mihai Eminescu” din Iași. În această calitate, prof. univ. dr. Bogdan-Petru Maleon, a acceptat să ne vorbească despre utilitatea bibliotecii și despre interesul cititorului pentru lectură.
Mai există azi apetit pentru carte?
Vă răspund la această întrebare pornind de la constatarea banală potrivit căreia nevoia de cunoaștere este o caracteristică firească a ființei umane. Dacă privim oferta editorială contemporană, putem spune însă că asistăm la o adevarată expansiune necontrolată, în cadrul căreia multe texte tipărite nu rezistă la o minimă analiză calitativă. Acest lucru este oarecum firesc, întrucît preferințele omului actual sunt tot mai diverse, iar bibliotecile publice se văd obligate să respecte trendul dominant. În același timp, principala noastră provocare, în calitate de instituție academică, este să orientăm interesul cititorilor spre acele lecturi esențiale, care dețin în principal o vocație formativă.
Ce fond de carte are acum Biblioteca Centrală Universitară „Mihai Eminescu” Iași și care sunt modalitățile de achiziție?
Biblioteca Centrală Universitară „Mihai Eminescu” Iași deține peste 2.500.000 de volume, atît în sediul central, cît și în cele 13 biblioteci filiale, reprezentînd colecții de carte, periodice (reviste, ziare, calendare, almanahuri), standarde, preimprimate, afişe etc. Principala modalitate de creștere a colecțiilor este asigurată prin Legea Depozitului Legal, la care se adaugă achizițiile realizate prin cumpărare și donațiile.
Care sunt cele mai valoroase colecții ale BCU?
Colecţiile speciale tezaurizate de Biblioteca Centrală Universitară „Mihai Eminescu” Iași conțin peste 100.000 de documente: manuscrise, carte veche straină, carte veche romînească, atlase, albume, hărţi, stampe, piese de arhivă, partituri muzicale.
Cum vedeți relația carte – lectură electronică?
Biblioteca Centrală Universitară „Mihai Eminescu” Iași a realizat un mare efort de adaptare la rigorile lecturii actuale prin achiziţia de resurse electronice de informare ştiinţifică destinate învăţămîntului şi cercetării. În acest sens, vă informez că suntem membru fondator al Asociaţiei Universităţilor, Institutelor de Cercetare – Dezvoltare şi Bibliotecilor Centrale Universitare din România – ANELIS PLUS.
“Digitalizarea va asigura prezervarea documentelor”
Ce face biblioteca pentru a rămîne competitivă în fața calculatoarelor și a televizoarelor?
Infrastructura modernă, de factură electronică, nu subminează rolul tradițional al bibliotecii. Dimpotrivă, urmărim să transpunem în format electronic cele mai valoroase colecții, astfel încît cititorii să le poată accesa într-o manieră facilă. În același timp, digitalizarea va asigura prezervarea documentelor, astfel încît acestea să poată rămîne piese nealterate ale patrimoniului național.
Spuneți-mi cîteva cuvinte prin care putem motiva oamenii să citească mai mult.
Cunoaștere, performanță, diversitate, toleranță.
Ce fel de cărți se citesc mai mult?
Statisticile nu au o relevanță deosebită din perspectiva valorii intrinseci a actului de lectură. Biblioteca Centrală Universitară „Mihai Eminescu” Iași nu operează cu astfel de instrumente, avînd în vedere faptul că fiecare domeniu de cunoaștere și-a stabilit în timp propriile ierarhii. Pot spune doar că cititorii noștri preferă lucrările definitorii pentru fiecare domeniu de interes. Există și un versant al lecturii facile, care poate fi asociat cărții de divertisment, însă, avînd în vedere specificul bibliotecii noastre, ponderea acestui segment este mult inferioară prin raportare la lucrările cu caracter științific.
Să presupunem că ați scrie o carte despre activitatea dumneavoastră, ce titlu i-ați pune?
Vă rog sa îmi îngăduiți cîteva decenii de reflecție.
Sursă foto: www.360.uaic.ro
Niciun comentariu