Luni, 7 decembrie a.c., s-a dat startul proiectului Ed-Just-Educaţie Juridică în Şcoli, organizat de Facultatea de Drept de la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi (UAIC), împreună cu Asociaţia Studenţilor de la Drept (ASD). Evenimentul a început la ora 11.00 în Sala de Conferinţe „Ferdinand” a UAIC şi i-a avut drept gazde pe Cristi Danileţ, judecător la Consiliul Superior al Magistraturii, prof. univ. dr. Tudorel Toader, Decanul Facultăţii de Drept de la UAIC şi judecător la Curtea Constituţională a României, Lorena Tarlion, judecător din cadrul Tribunalului Iaşi, şi Cezar Roşu reprezentant al Consiliului Elevilor.
În cadrul conferinţei, Cristi Danileţ a prezentat aspectele care stau la baza acestui proiect de educaţie juridică: informarea primară, instruirea tinerilor în ceea ce priveşte unele noţiuni principale de drept, formarea unui bagaj de cunoştinţe pentru desfăşurarea obligaţiilor de cetăţean al unui stat. A descris totodată activitatea pe care o vor desfăşura studenţii de la Facultatea de Drept în şcolile şi liceele din judeţele Iaşi, Vaslui şi Botoşani.
„Astăzi, proiectul începe în mod oficial. Am fost dimineaţă la un liceu, urmează şi la amiază să mergem la altul. Am ţinut de faţă cu studenţii ASD o lecţie de educaţie juridică pentru copiii de la clasele a X-a şi a XI-a. În cursul zilei de ieri, 60 de studenţi au participat la un mini-curs de formare a lor, de predare sau însuşire a unor aptitudini didactice, metode de predare şi instruire a unei astfel de sesiuni adresată elevilor şi studenţilor”, a declarat Cristi Danileţ.
A prezentat totodată şi unele aspecte care au dus la începerea acestui proiect, faptul că infracţionalitatea în rîndul minorilor a crescut în ultimii anii. De asemenea, a menţionat şi cunoştinţele pe care le vor transmite în cadrul acestui proiect cu ajutorul broşurii „Unde-i lege, nu-i tocmeală”. Acelea că minorii încep să răspundă penal odată cu vîrsta de 14 ani, la primirea buletinului, despre infracţiunile pe care nu trebuie să le comită asupra integrităţii corporale, sexuale, asupra patrimoniului, infracţiunea de fals, modificarea notei în catalog, faptele pe care le comit elevii cînd utilizează Facebook-ul.
Decanul Facultăţii de Drept a precizat în discursul său disponibilitatea care este oferită acestui proiect din partea Facultăţii de Drept, atît în ceea ce priveşte consilierea, cît şi ajutorul acordat liceelor la care doresc să se deplaseze.
A menţionat totodată propunerile pe care le-ar aduce acestui proiect, cel de a nu începe cu aspecte care sînt greu de înţeles pentru un elev care este abia introdus în acest domeniu. „Cred că elevul, în general, are nevoie ca primii paşi în drept să nu fie cu dreptul penal, are nevoie de cunoştinţe minimale. Trebuie dus de la normă morală, juridică, după aceea, progresiv, formele cele mai uşoare de răspundere, pînă la forma cea mai grea, răspunderea penală”, a spus Tudorel Toader.
Profesorul a mai precizat că ar dori ca proiectul să depăşescă limitele judeţelor Iaşi, Vaslui şi Botoşani şi să capete dimensiunile unui proiect naţional pentru ca în cele din urmă să se poată implementa o materie opţională în acest domeniu.
„Finalitatea proiectului ar trebui să fie aşadar ca decidenţii la nivel naţional, Ministerul Educaţiei, să accepte ideea că în planurile de învăţămînt ale elevilor liceeni să se găsească disciplina privind educaţia juridică.
După părerea mea, ar trebui să fie o disciplină obligatorie, dar bine ar fi să fie şi una opţională”, a declarat Tudorel Toader.
În partea de final, Cristi Danileţ a precizat că este implicat în redactarea unui manual de educaţie juridică pentru copii, care va fi finalizat în luna ianuarie a anului 2016 și a promis totodată ca va veni anul viitor la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” pentru lansarea lui.
Niciun comentariu