Membrii Societății Studenţilor Farmacişti din Iaşi (SSFI) de la Universitatea de Medicină și Farmacie „Grigore T. Popa” din Iași (UMF) în colaborare cu Direcţia de Sănătate Publică (DSP) Iași, au desfăşurat miercuri, 19 noiembrie, cu ocazia „Zilei Naționale Fără Tutun”, o activitate prin intermediul căreia atît fumătorii cît şi nefumătorii au avut ocazia să îşi măsoare cantitatea de monoxid de carbon din aerul expirat.

Aceştia au instalat la parterul Facultății de Farmacie de la UMF un stand unde fiecărui doritor i s-a detectat și spus, pe loc, cu ajutorul unui aparat, cantitatea de monoxid din aerul expirat, vîrsta adevărată şi capacitatea pulmonară a plămînilor. „Este un aparat care măsoară monoxidul de carbon din aerul expirat, normal, un nefumător are valoarea 0. Aparatul are trei leduri luminoase, verde pentru normalitate, galben pentru atenţionare şi roşu ce indică un risc înalt de monoxid de carbon. Cei care sînt fumători sau cei care se apucă de fumat de la vîrste fragede pot să reuşească să aprindă şi ledul roşu, deci un risc mare pentru ei deoarece 85% din bolnavii de cancer pulmonar sînt fumători”, a specificat Daniel Mardare, medic specialist în cadrul DSP Iaşi, compartimentul de Promovare a Sănătăţii.

Studenții din cadrul SSFI au decorat parterul Facultăţii de Farmacie cu afişe informative care indicau aerul curat, fără prezenţa fumului de ţigară, iar după măsurătorile făcute de medicinişti aceştia le-au oferit sfaturi persoanelor cu o cantitate mare de monoxid de carbon. „Ideea este că personalul medical este cel care trebuie să dea exemplu în faţa pacientului, să fie nefumător. Dacă pacientul vede că tu fumezi atunci ce putere mai ai asupra lui, deci cadrul medical trebuie să fie un exemplu în acest domeniu” , a mai adăugat Daniel Mardare, medic specialist în cadrul DSP Iaşi, compartimentul de Promovare a Sănătăţii.

Anul trecut această activitate a avut loc în cadrul Fabricii Metalurgice din Iaşi. Campania se defăşoară cu ocazia Zilei Naţionale făra Tutun și are loc în fiecare an în cea de-a treia zi de joi din luna noiembrie. Scopul informarea populaţiei cu privire la riscurile generate de consumul de tutun, dar şi a populaţiei nefumătoare cu privire la riscurile la care se expune prin inhalarea fumului de ţigară, aşa numitul „fumat pasiv”.

Conform Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, fumatul produce în prezent circa 6 milioane de victime anual. Se estimează că, până în anul 2020, numărul deceselor ar putea creşte la 7,5 milioane pe an.

de Daniela Andreea DOBREA
Larisa TIMOFTE