Studenții interesați de concursul Electro-Mobility se mai pot înscrie în competiție pînă pe 5 noiembrie. Durata înscrierilor s-a prelungit cu patru zile, termenul inițial fiind 1 noiembrie, deoarece numărul de echipe înscrise pînă în prezent este de doar doisprezece. Tema din acest an a concursului este „Develop an autonomous electric car” („Dezvoltă o mașină electrică autonomă”).
Competitorii pot să fie înscriși în orice an de studiu, cu condiția să fie o facultate cu profil tehnic sau informatic. Nu au dreptul să participe cei care sînt angajați ai firmei organizatoare, Continental Automotive România. Echipele pot conține de la trei pînă la cinci membri și trebuie să aibă un coordonator tehnic. Nu are importanță dacă membrii sînt de la facultăți diferite.
Între 13 și 14 mai va avea loc competiția propriu-zisă, al cărei juriu va fi format din reprezentanții Continental. Echipa cîștigătoare va primi 1.100 de euro, cea de pe locul al doilea 800 de euro și a treia 500 de euro. Vor fi și premii speciale în valoare de 300 de euro. Modul în care vor fi acordate se va decide pe parcursul competiției.
Întrecerea are două etape, împărțite sub forma unor provocări, prima de design (Design Challenge), care va avea loc între 5 octombrie și 1 aprilie, la rîndul ei împărțită în subcategorii. Departajarea se va face pe criterii de proiectare. Ehipele vor trebui să posteze în permanență detalii (poze, filmări, raportare status) cu privire la proiectul lor pe pagina de Facebook, mai puțin documentul design-arhitectură, care va fi încărcat pe o platformă special creată. A doua etapă va fi Race Challenge, 2 aprilie – 14 mai, în care se va face testarea invențiilor.
Primilor 25 li se va deconta o parte din materiale, în a cincea etapă a concursului (2 aprilie-15 mai). Valoarea maximă pentru fiecare echipă în parte va fi de 190 de euro, cu tot cu TVA. Restul de cinci vor fi nevoite să suporte toate costurile.
Concursul mai are și două secțiuni independente: Electro-Mobility Software și Electro-Mobility Hardware. Spre deosebire de Electro-Mobility, numai studenții din anii terminali de la facultățile cu profil tehnic sau informatic din Iași se pot înscrie. La ambele va fi o probă practică pe 2 aprilie, din care vor fi aleși cîte zece oameni în parte pentru a participa la etapa finală. Proiectul va fi anunțat în ziua competiției. Studenții de pe partea de software vor lucra în C, C++ sau Java, iar cei cu hardware-ul vor avea de făcut un circuit electronic simplu.
„Ne așteptăm și în acest an să fim plăcut surprinși de efortul, creativitatea și soluțiile tehnice dezvoltate de studenții înscriși în competiție. Pentru ediția 2015 – 2016 lansăm echipelor de 3-5 studenți provocarea de a construi un sistem care să îndeplinească obiectivul «Develop an autonomous electric car»”, a declarat George Costeniuc, coordonator Electro-Mobility.
Competiția organizată de Continental Automotive Iași se află la al zecilea an, care va fi unul aniversar. Tema de anul trecut a fost „Drive an electrically actuated car”. Echipa Facultății de Automatică și Calculatoare Iași, formată din Antalut Rareș Victor, Onișoru Andrei Răzvan, Păduraru Iulian, Savastre Iulian și profesor coordonator Adrian Burlacu a fost marea căștigătoare, dintr-un total de 51 de echipe.
de Bianca VIERU
Sursă foto: electromobility.ace.tuiasi.ro
Niciun comentariu