Joi, 22 octombrie, Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară „Ion Ionescu de la Brad” (USAMV) a inaugurat Institutul de Cercetări pentru Agricultură şi Mediu (ICAM), o infrastructură de cercetare recomandată atît de către conducerea universității cît și de către ministrul Educației și Cercetării Științifice, care a participat la eveniment, ca fiind unică în țară. Costurile proiectului au ajuns la peste 42 milioane de lei, fiind construit aproape în totalitate din fonduri europene, contribuția USAMV fiind de 4 milioane de lei din bugetul propriu.
Institutul este format din cinci departamente, are achiziționate 210 echipamente, 13 instalaţii şi utilaje, 250 de componente, instrumente şi aparatură independentă, 24 de echipamente IT, dar şi un echipament unic în România, microcomputerul tomograf, în valoare de 1.156.000 lei, folosit pentru analiza solului. „Un cercetător nu va fi niciodată mulţumit de echipamentul lui, dar noi aşteptăm alte noutăţi din acest domeniu, pe cele de ultimă generaţie le avem deja”, a declarat prof. dr. Gerard Jităreanu, preşedintele Senatului USAMV, în prezentarea proiectului care a avut loc în Aula Magna „Haralamb Vasiliu” a universității.
Laboratoarele au fost construite în zona fermei didactice „V. Adamachi” a USAMV și se întind pe 1.000 de metri pătraţi. „Există un fitotron de ultimă generaţie, care include 17 incinte climatice şi o seră unde sînt create condiţii pentru experimentări cu plante de diverse regimuri, obţinerea de noi hibrizi şi noi soiuri de plante, precum şi conservarea resurselor de germoplasm”, a precizat preşedintele Senatului USAMV.
Ministrul Sorin Cîmpeanu a spus că infrastructura respectvă este una dintre cele mai moderne de cercetare dezvoltate în România, nu numai prin existenţa fitotronului, ci mai ales prin coerenţa de cercetare care a fost gîndită. „Avem pemise favorabile prin cooptarea unor tineri cercetători cu experienţă internaţională în domeniu, ceea ce ne îndreptăţeşte să sperăm că el se va dezvolta prin implicarea în parteneriate nu doar naţionale, ci şi internaţionale”, a declarat ministrul.
Proiectul a început în septembrie 2010 şi a fost finalizat anul acesta, scopul lui fiind de a dezvolta infrastructura de cercetare a universităţii, prin construirea fitotronului, a serei şi „folosirea de echipamente care nu se mai găsesc în România”, după cum a precizat prof. univ. dr. Gerard Jităreanu.
Acest proiect de cercetare este cel mai mare și mai scump implementat vreodată în istoria universităţii. La inaugurare au participat cadre didactice din mai multe institute din ţară, dar şi din ţări precum Republica Moldova, Bulgaria, Italia, Germania sau Cehia.
de Lăcrămioara Mocanu
Niciun comentariu