Masterand al Facultății de Filosofie de la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, Ciprian Cotruță și-a lansat primul volum de poezii, „Ești parte din femeia aceea…”. Pe 23 aprilie, ora 19.00, pe scena Casei de Cultură a Studenților, au urcat diverși artiști care au recitat și cîntat versurile tînărului poet, făcînd dintr-un simplu eveniment, o lansare de carte inedită. Printre aceștia se numără: Amalia Bordea, Adrian Bezna și Cezar Popescu, care alături de lucrările de artă ale lui Daniel Moisii, au configurat o ambianța aparte.
Mai păstrezi imagini vii din copilărie?
Am avut o copilărie foarte frumoasă și mare parte din ceea ce sînt astăzi se datorează trăirilor din acea perioadă. Și o simplă adiere de vânt cu miros de iarbă proaspăt tunsă îmi amintește de câmpiile verzi din satul bunicilor unde alergam când eram mic.
Se regăsesc acestea în versurile tale?
Nu, poezia mea are o încărcătură emoțională care nu ar fi putut fi dezvoltată în perioada copilăriei. Este nevoie de o oarecare maturitate și experiență pentru a putea concepe și digera trăirile de această intensitate.
De cînd a pornit această pasiune pentru poezii?
În adolescență mi se întâmpla să citesc uneori poezii care mi se păreau incomplete sau nu rezonau cu ceea ce simțeam eu în acel moment. Obișnuiam să adaug versuri până mi-am dat seama că ar trebui să creionez propria viziune.
Ce te inspiră atunci cînd scrii? Sau, poate, cine?
Îmi găsesc inspirația în lucruri simple: un zâmbet, o atingere tandră, o privire…
La un moment dat, în timpul lansării, i-ai dedicat o poezie iubitei tale. Aceasta este singura poezie sau întregul volum îi este dedicat ei?
Timpul mi-a permis să recit o singură poezie dedicată iubitei mele, altfel ar fi însemnat să îi fi dedicat întreaga seară ei. Nu cred că sînt încă în măsură să dedic o carte unei persoane, dedic acest volum atît femeilor cât și bărbaților pentru a-și da seama că fiecare femeie este o parte mai mare sau mai mică din femeia ideală. Cine reușește să o găsească pe aceea să o păstreze. Eu sînt norocos că am găsit mai mult decât „parte din femeia aceea”, de aceea seara a fost dedicată celor care încă sunt în căutarea femeii complete.
Am observat că întreaga lansare de carte a fost ca „un mini concert”, poeziile au fost gîndite pentru a fi mai tîrziu versuri din melodiile tale, sau ai dorit ca evenimentul să fie mai original?
Întreaga lansare este un concept original care a adus pe scenă: dramaturgie, muzică, artă vizuală și artă lirică. Mi-am dorit încă de la început să nu fie o lansare clasică de poezie și am profitat de faptul că mă învîrt în lumea artiștilor folk pentru a aduce originalitate evenimentului. Sînt de părere că orice poezie este cantabilă atît timp cît te identifici cu mesajul.
Care este versul care te reprezintă din volumul „Ești parte din femeia aceea”?
Pentru că îmi doresc să mențin ideea de dragoste, să aleg un singur vers ar însemna să le fac pe celelalte geloase, dacă aș exclude un singur vers, ar însemna să nu mai fiu eu.
Atmosfera lansării a fost una misterioasă și originală. Ai dorit să prezinți cititorilor un spațiu similar și în volum? Vor regăsi cititorii aceleași ambianță?
Dacă evenimentul de lansare ar fi precedat scrierea volumului, cu siguranță că da.
Ce ne pregătești pentru viitor? Vei continua să scrii alte volume de poezii sau încerci proză?
Un artist nu își dezvăluie opera pînă cînd nu simte că este desăvîrșită. Deja sînt pregătit pentru un volum de proză scurtă, mai am de făcut cîteva completări, însă nu voi lăsa deoparte poezia. Întotdeauna voi avea ceva de transmis, iar maniera în care o voi face este doar o cale de a ajunge la sufletul cititorului.
Niciun comentariu