În zilele de 4 și 5 decembrie vor avea loc acțiuni de protest pentru alocarea anuală a 6% din PIB pentru educație. Această decizie a fost luată a în cadrul adunării extraordinare a Alianței Naționale a Organizațiilor Studențești (ANOSR) care a avut loc la Alba Iulia între 29 noiembrie și 2 decembrie. Acest eveniment va fi desfășurat în toată țara de către ligile membre.
„Am hotărît să facem cîteva presiuni ca să încercăm să influențăm decizia Guvernului cu privire la buget. Toate asociațile din ANOSR vor face cîteva bannere care vor fi puse prin universități și la sediile asociațiilor și comunicate de presă, ca semnal de alarmă, căci educația nu se bucură de un procent încurajator. Nu va fi nimic agresiv. Nu putem mobiliza mulți oameni pe frigul acesta, dar în cazul în care procentul alocat nu va fi acceptabil, vom trece la lucruri mai mari. Eu zic că va avea vizibilitate”, a declarat Lucian Mușat, președintele Ligii Studenților Economiști Iași (LSE).
S-a luat în discuție și intenția Guvernului de a schimba sistemul de bugetare, care va prevede ca studentul care vrea să primească bursă va merge la o bancă parteneră statului și își va lua un credit pentru studii. După terminarea studiilor, acesta va fi nevoit să restituie statului banii.
„Nu sîntem de acord cu soluțiile pe care le propun ei. Are logică, dar sistemul ar merge dacă ar avea un prag, în sensul că studentul trebuie să aibă un salariu de peste 2.000 – 3.000 de lei ca să-și poată returna creditul. Doar în aceste condiții ar fi o soluție. Momentan, lucrul acesta este în discuție, dar anul acesta sau cel viitor sigur se va introduce. Am pus la cale propuneri în cazul în care mergem la negocieri”, a adăugat Lucian Mușat.
Totodată, la adunare s-a adoptat și un „Decalog Studențesc” în care se cere Guvernului României, printre altele, alocarea anuală a 6% din PIB, eliminarea politicului din mediul universitar și internaționalizarea sistemului de învățămînt superior. Actul a fost semnat și de către președinții ligilor membre din Iași precum Lucian Mușat, președintele LSE, Mirela Roșca, președintele Asociația Studenților Bioingineri (ASB Iași), Alexandra Popa președintele Asociației Studenților Francofoni din Iași (ASFI) și Violeta Drăgoi, președintele Prime Iași.
Sursă foto: static.rnews.ro
Niciun comentariu