Azi, 26 octombrie a.c., s-a dat startul şirului de activităţi ce vor avea loc cu ocazia desfăşurării evenimentului „Zilele Muzeului Universităţii”. Deschiderea acestuia a avut loc în mansarda Muzeului începînd cu ora 8.30. Printre invitaţi s-au numărat oaspeţi din ţară şi din Republica Moldova. Gazdele evenimentului au fost prof. univ. dr. Vasile Ișan, rectorul Universităţii „Alexandru Ioan Cuza” (UAIC), și conf. univ. dr. Bogdan-Petru Maleon, directorul muzeului.
În discursul său de deschidere, rectorul UAIC a mulţumit pentru contrubuţia pe care o aduc directorului muzeului, profesorii şi tinerii istorici pentru ca Muzeul Universităţii să fie o instituţie care să tezaurizeze cultura. „În afara pregătirii profesionale a specialiştilor şi de transmiterea cunoştinţelor, universitatea are rolul de a tezauriza cultura în muzee, biblioteci etc.”, a declarat prof. univ. dr. Vasile Ișan, rectorul UAIC.
De asemenea acesta a punctat că judecînd după cum evoluează lucrurile în educaţie, există persoane care consideră că în 20- 30 de ani universităţile vor dispărea. „Eu sînt un adversar al tehnologizării şi cred că universităţile, aşa cum le ştim noi, vor exista şi peste ani, iar muzeele îşi vor păstra rostul lor de a tezauriza cultura creativă a universităţilor”, a mai adăugat rectorul.
„Un muzeu este viu”
În aceeaşi ordine de idei, conf. univ. dr. Bogdan-Petru Maleon, directorul muzeului, a declarat că „muzeele vor exista şi peste 300, 400 de ani, dar în altă formă. Muzeul trebuie să se adapteze. Am vizitat recent două muzee absolut moderne, total adaptate noilor trenduri digitalizate, interactive, unde vizitatorii nu mai au contactul cu documentul în maniera în care se întîmpla acum 30 de ani”, a declarat acesta.
Directorul muzeului a continuat prin citirea raportului de activitatea a instituţiei pe care o reprezintă, punctînd elementele relevante desfăşurate în decursul acestui an. „Muzeul şi-a continuat şi în acest an vocaţia, aceea de a populariza imaginea universităţii, de a expune marelui public tradiţiile noastre academice şi de promova cercetarea ştiinţifică în domeniul istoriei academice şi arhiologice”, a susţinut acesta. Directorul a evocat astfel diversele expoziţii, manifestări ştiinţifice, colocvii, simpozioane, lansări de carte care au fost desfăşurate de Muzeul Universităţii.
Ulterior, au fost prezentate două proiecte care se află în desfăşurare în muzeu. Unul dintre ele are la bază istoria minorităţilor din Iaşi, iar celălalt – raportul profesorilor din cadrul academic cu sistemul comunist.
În cea de-a doua parte a evenimentului a avut loc Simpozionul de Istorie Universitară, Muzeologie și Biblioteconomie.
Pe 27 noiembrie, a doua zi a evenimentului „Zilele Universităţii”, va avea loc o discuţie în care se vor evoca personalităţi şi profesori ai UAIC.
Muzeul Universităţii a fost inaugurat pe 1 decembrie 2011.
Niciun comentariu