Dacă pînă acum, un examen la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași se plătea dacă un student pica de două ori aceeași probă, și în sesiune și în restanță, acum, conform articolului 80 din „Regulamentul Studiilor Universitare de Licență”, aprobat în data de 25 septembrie a.c., studenții vor trebui să plătească și examenele la care nu s-au prezentat (prin urmare, nu le-au picat decît o singură dată) și pe care le-au amînat pentru anul universitar următor.
În urma nemulțumirilor exprimate de către studenți în legătură cu această decizie, la întrunirea Senatului Universității „Alexandru Ioan Cuza” (UAIC) de joi, 30 octombrie, s-a luat în discuție acest articol și s-a hotărît ca fiecare facultate în parte să-și stabilească taxa pentru refacerea activității didactice.
Acesta se calculează împărțind taxa de școlarizare la numărul de materii a anului în curs. Astfel că banii plătiți pentru o restanță nu mai constituie taxa de reexaminare, ci taxă de refacere a activității didactice. Însă valoarea celor două nu este egală. Aceasta din urmă se referă la întreaga activitate didactică pe un semestru pentru o materie, însemnînd cursuri, seminarii și laboratoare, iar taxa de reexaminare se referă strict la examenul în sine, fie scris sau oral.
„Nu văd de ce să fie asta vreo problemă majoră. Niciuna dintre facultăți nu este obligată să aplice cuantumul maxim și pot apela la scutiri de taxă, reduceri. Ca orice lege, bună sau mai puțin bună, ea trebuie respectată de toată comunitatea. În consecință, dacă regulamentul acesta nu va fi viabil, în anul universitar viitor vom încerca o altă variantă”, a declarat prof. univ. dr Constantin Rusu, președintele Senatului UAIC.
Deși reprezentanții studenților au înaintat în Senat un memoriu prin care să se aplice acestă lege doar pentru cei care au intrat în primul an de licență, 2014-2015, iar cei din anii al II-lea, al III-lea și al IV-lea să funcționeze pe vechiul regulament, membrii Biroului Executiv al Consiliului de Administrație (BECA) spun că nu se poate circula în paralel cu două regulamente.
„Dar în realitate nu va fi un singur regulament, ci vor fi 15 regulamente care vor funcționa independent pe fiecare facultate. Acum dacă îți lași un examen de anul acesta pentru anul viitor, chiar dacă nu ai avut examinarea și reexaminarea gratuită conform regulamentului, îl plătești. Și cred că e o discrepanță între studenții universității de la facultate la facultate”, a declarat Claudiu Roman, reprezentant al studenților în Senatul UAIC.
Regulamentul a fost aprobat în Consiliul de Administrație în data de 11 iulie a.c., dar în lipsă de cvorum a fost amînat pentru 25 septembrie. Însă, pentru că Senatul UAIC se întîlnește doar o dată pe lună, abia în ședința de joi s-a hotărît ca taxa de refacere a activității didactice să fie stabilită de consiliul fiecărei facultăți în parte.
Niciun comentariu