Pentru o zi ploioasă de joi din „Săptămîna Altfel” aș fi băgat mîna în foc că nici o țipenie de elev nu se mai aventurează să descopere universitatea unde „se fabrică” inginerii. Dar iată că în fața Facultății de Mecanică un grup de elevi dintr-o clasă primară zburdă de curiozitate pentru că văd cum apa se transformă în nori.Își întind disperați mînile să simtă lichidul rece din care se fac ghemotocii pufoși ce îi văd doar la mii de metri altitudine.

2

Își întind disperați mîinile să simtă lichidul rece din care se fac ghemotocii pufoși ce îi văd doar la mii de metri altitudine.
32

33

34

35

36

37

În interiorul facultății se întîmplă lucruri mult mai serioase. O clasă de liceeni de la Colegiul Tehnic „Ioan C. Ștefănescu” din Iași sînt conduși de prodecanul prof. univ. dr. ing. Corneliu Comandar într-un tur de vizitare. Un pic cam obosiți de avalanșa de informații, elevii se înviorează cînd zăresc un automobil marca Audi în laboratorul de diagnosticare auto. În incinta acestuia se testează toate performanțele unui automobil. Laboratorul a fost realizat din sponsorizările oferite de compania Renault, care oferă studenților și posibilități de a studia în străinătate.

3

Cam așa arată un motor de Dacia Duster

Cam așa arată un motor de Dacia Duster

5

Platformă de diagnosticare auto care determină dacă o mașină are vreo defecțiune legată de sistemul de frînare sau accelerare

Platformă de diagnosticare auto care determină dacă o mașină are vreo defecțiune legată de sistemul de frînare sau accelerare

În camera izolată fonic te simți ca într-o încăpere pentru tortură. Pășești pe niște pîrghii suspendate care se zgîlțîie sub greutatea corpului iar formațiunile triunghiulare care căptușesc pereții încăperii par pregătite să te străpungă. În realitate sînt bucăți de vată de sticlă care ar putea provoca doar niște mîncărimi pe piele. În această cameră sînt aduse motoare de mașini și se ascultă atent zgomotul produs de acestea pentru a se identifica vreo defecțiune.

7

8

Într-un alt atelier este depozitat un motor de avion care, din păcate, nu a zburat niciodată. Cu toate acestea, i s-a promis că în curînd se va încerca pornirea lui, evident, după ce va fi ancorat bine într-o curte interioară a Facultății de Mecanică.

9

Laboratorul de roboți industriali pare neprimitor. Mașinăriile depozitate în spatele unui grilaj bine ferecat ne fac să înțelegem că nu avem ce căuta pe teritoriul unde ele își fac treaba. Astăzi, însă, sănt în repaus. Au rămas fără baterie.

11

12

În laboratorul de roboți mobili coordonat de către prof. univ. dr. ing Ioan Doroftei sînt prezentate rezultatele combinației dintre inteligența omului și inteligența artificială: roboți ce te amuză și te surprind în același timp, prin modul lor inert de a se deplasa.

13

Robotul care imită expresiile feței este mascota! Te privește cu un zîmbet larg, ca mai apoi să îți ofere o expresie încruntată. Oare înțelege cînd rîzi de el?

23

24

25

26

În laboratorul de studiu al materialelor, microscoapele stau obediente pe birouri. Aici studentul capătă privire de vultur asupra materialelor pe care le observă.

27

28

Prof.univ.dr.ing Corneliu Munteanu vorbește despre microscopul care apropie de 3 milioane de ori și care este în valoare 800.000 de euro.

29

Cam așa arată pulberea văzută la acest microscop

Cam așa arată pulberea văzută la acest microscop

cauciuc văzut la microscop

cauciuc văzut la microscop