Cercetările din domeniul nutriției și problemele de alimentație cu care se confruntă populația Iașului sînt, începînd cu ziua de astăzi, 3 aprilie a.c, dezbătute în cadrul Congresului Societății de Nutriție din România. Astfel, pe parcursul a trei zile, medicii care activează în domeniul nutriției, alături de tineri dieteticieni, absolvenți ai specializării Nutriție și Dietetică de la Universitățile de Medicină din țară, vor lua parte la discuții și conferințe pe diverse teme din sănătate și alimentație.
Participarea tinerilor absolvenți în Nutriție și Dietetică este de fapt și noutatea cu care vine congresul în acest an. Organizatorii așteaptă ca cei 283 de invitați din toată țara să aibă un schimb de experiență benefic în care să își poată expune lucrările de cercetare. „În cadrul congresului se vor prezenta studii realizate de tinerii dieteticieni, pe populația din Iași, la școli sau aziluri de bătrîni, care au observat care sînt diferențele între ceea ce se recomandă să se mănînce și ceea ce se consumă în realitate. Este într-adevăr o discrepanță foarte mare între cele două dimensiuni. Oamenii nu mai mănîncă trei mese pe zi, toată lumea crede că dacă mănîncă sănătos o dată în zi este bine, dar nu este deloc adevărat. Cercetările, tocmai din acest motiv, sînt încurajate, ca să avem și niște rezultate mai elocvente”, a declarat prof. univ. dr. Mariana Graur, președinte al Congresului Societății de Nutriție din România.
O altă problemă care ar trebui conștientizată la nivelul întregii populații este, conform sursei citate, apariția peste noapte a nutriționiștilor care se pricep aparent la toate problemele de alimentație. „Din păcate, după cum știți, mai nou toată lumea se pricepe la nutriție. Nutriționiștii, sau mai bine zis, pseudo-nutriționiștii care apar, fac din alimentație și din modul de a ne alimenta un fel de bau-bau. Aia nu e voie, aia nu e voie, sînt restricții care fac extrem de mult rău populației. Contează foarte mult să reținem ideea că mîncarea este una din plăcerile vieții și să facem în așa fel ca această plăcere să fie una sănătoasă”, a mai adăugat Mariana Graur.
Pe lîngă discuțiile pe problemele legate de alimentație și sănătate, ziua de sîmbătă, 5 aprilie va aduce pe masa congresului al șaselea Curs Național de Nutriție Clinică pentru rezidenți și tineri medici.
Congresul Societății de Nutriție din România este un eveniment ajuns la a cincea ediție și este organizat de Universitatea de Medicină și Farmacie „Gr. T. Popa” din Iași, Spitalul Clinic de Urgență „Sf. Spiridon” Iași, Societatea de Medici și Naturaliști Iași, Academia de Științe Medicale, filiala Iași, Colegiul Medicilor Iași, Autoritatea de Sănătate Publică Iași și Casa de Asigurări de Sănătate a Județului Iași.
Niciun comentariu