Miercuri, 19 martie, de la ora 12:00, a avut loc la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași (UAIC) prezentarea cu tema „Programul Fulbright Student Award 2015 – 2016 și Oportunități independente de studii post – universitare în SUA”. Evenimentul s-a desfășurat în Sala Senatului din Corpul A și a reunit peste 50 de studenți de la toate facultățile instituției de învățământ superior.
Prezentarea a oferit informații cu privire la ce înseamnă programul Fulbright sau procedura de înscriere. Programul oferă posibilitatea studierii în Statele Unite ale Americii (SUA) cu o bursă prin două direcții. Prima direcție este aplicarea propriu-zisă, destinată absolvenților de licență sau celor aflați în ani terminali și doctoranzilor, iar cea de-a doua, numită Independent Study, constă în contactarea directă a universităților. Aceasta din urmă presupune mai întîi o documentare asupra unui clasament cu centrele universitare existente, iar mai apoi o selecție.
„Am instituit acest proiect deoarece studenții au considerat că universitățile americane sînt calitative și au simțit nevoia să facă un schimb inter-cultural și să acumuleze experiența. Este foarte important cum vă alegeți universitățile deoarece trebuie să contactați profesorii, să trimiteți CV-uri, iar aceștia trebuie să vă cunoască și să afle care sînt realizările și interesele voastre academice, să vadă cum gîndiți și dacă sînteți potriviți pentru universitatea lor”, a precizat Corina Dănăilă, coordonatoarea programului.
La nivel internațional, programul reunește 820.000 de studenți în SUA dintre care 1.500 sînt români. Toate centrele universitare sînt dotate cu biblioteci, centre de sprijin pentru tineri, chiar și profesori care administrează fondurile și pot finanța studenții și proiectele lor în funcție de competențe și de modul în care evoluează. „Nu vă veți mira că în cadrul conferințelor de la universitate aveți posibilitatea să interacționați cu profesorii chiar în timp ce se desfășoară, lucru întîlnit mai rar la noi”, a mai spus aceasta.
Cu privire la domeniile de studiu sau cercetare, există două tipuri de programe de masterat. Primele sînt cele academice, care includ domeniul artelor și cel umanist, iar apoi sînt cele profesioniste, în care se regăsesc științele exacte sau domeniul tehnic.
O noutate este faptul că, prin intermediul programului Fulbright, se poate studia la ciclul de doctorat fără a mai fi nevoie și de masterat, fiind un ciclu complex, în care se fac cercetări și lucrări de laboratoare. Perioada de învățare este între unul și doi ani. Mai mult decît atît, pe durata studiilor se pot obține burse de merit în baza evoluției studentului, iar bursa Fulbright asigură cheltuielile de cazare, asigurare medicală, călătorii și materiale de studiu. „Eu am trimis 15 e-mail-uri către profesori, am primit doar cinci răspunsuri și în final am fost acceptată la Amherst College, în Massachusetts. Este o experiență unică ce merită încercată și vă poate lansa în carieră”, a precizat Ioanida Costache, bursieră Fulbright la ciclul de doctorat.
În privința modului de aplicare, pachetul trebuie să conțină un eseu cu scopurile studentului, CV–ul său, rezultatul de la un test de limbă care să certifice cunoașterea acesteia și trei recomandări de la profesori. În cazul în care răspunsul este pozitiv, urmează etapa interviului, iar mai apoi deplasarea propriu-zisă. În România, sînt în medie 100 de aplicanți pe an și numărul finaliștilor este de opt sau zece persoane, fiind două etape de înscriere atît toamna, cît și primăvara. „Este indicat să aplicați toamna deoarece atunci sînt cele mai multe locuri iar bugetul este proaspăt”, a precizat Corina Dănăilă, coordonatoarea programului.
În vederea aplicării bursei Fulbright, există criterii de eligibilitate precum cetațenia română, studiile de licență cel puțin, cunoașterea limbii engleze iar studenții care aplică la specializarea de drept trebuie să fie în mod necesar absolvenți ai Facultății de Drept.
Centrul de Consiliere din București pune la dispoziția tinerilor informații și întîlniri privitoare la programul Fulbright și la admiterea universităților americane. „Noi vă putem sprijini în demersul obținerii vizei, însă aceasta se va obține doar după ce aveți un rezultat pozitiv de la universitatea respectivă”, a mai spus aceasta.
Programul va fi în derulare pentru anul 2015 – 2016, iar termenul limită de înscriere este 7 mai 2014.
Sursă foto: http://thegoodstartup.com
Niciun comentariu