Astăzi, la prânz, președintele României, Traian Băsescu, a avut o întîlnire cu președintele Republicii Moldova, Nicolae Timofti, la Iași, în incinta Hotelului Traian. Întrunirea s-a desfășurat cu ușile închise, iar, ulterior, cei doi oficiali au susținut o conferință de presă.

Traian Băsescu: „Federația Rusă nu se va opri aici”

Șefii statelor au recunoscut că situația din Crimeea creează îngrijorare, iar securitatea regională este foarte importantă în aceste condiții. „De la Consiliul European așteptăm sancțiuni împotriva Rusiei ca urmare a anexării ilegitime a Crimeei”, a declarat președintele Traian Băsescu. Șeful statului român consideră că întreaga comunitate internațională trebuie să trateze cu precauție angajamentele făcute de Federația Rusă, făcînd apel la încălcarea Memorandomului de la Budapesta. „Ne-a luat din surprindere episodul Georgia în 2008, episodul Ucraina în 2014. Am mai spus-o și o repet, Federația Rusă nu se va opri aici”, a susținut președintele român. Potrivit lui Traian Băsescu, modul în care se iau decizii la Moscova vorbesc despre „o idee de reface a statelor Uniunii Sovietive”.

Securitatea Republicii Moldova în pericol

Președinții au discutat despre securitatea statului de dincolo de Prut. „România trage un semnal de alarmă, plecînd de la realitatea din Transnistria, de la referendumul din februarie din Găgăuzia, de la atmosfera de la Bălți sau Taraclia”, a enumerat șeful statului român, numindu-le „puncte de instabilitate”. Ambii președinți au convenit asupra necesității semnării cît mai curînd a Acordului de Asociere a Republicii Moldova cu Uniunea Europeană. „Singura soluție pentru securitatea Republicii Moldova este accelerarea procesului de integrare în UE”, a declarat Traian Băsescu. Președintele Nicolae Timofti a menționat că Republica Moldova contează pe susținerea României și a tuturor partenerilor europeni, iar conflictul transnistrean trebuie rezolvat „într-o atmosferă calmă și cu o abordare constructivă”.

20 milioane de euro pentru școli moldovenești

Șefii statelor au reluat subiectul relațiilor bilaterale. „Am analizat un proiect de importanță directă, cu un buget de 20 de milioane de euro, finanțat de Guvernul României privind modernizarea școlilor din Republica Moldova. Deoarece am constatat că responsabilitatea se plimbă de la Chișinău la București, am convenit cu președintele Timofti crearea unei structuri permanente, formate din 8 mandatari, ce se va ocupa cu realizarea acestui proiect”, a explicat președintele român. Oficialii au vorbit și despre gazoductul Iași-Ungheni ce ar putea fi funcțional din luna iunie a acestui an.

Sursa foto: www.ziuaveche.ro