Ieri, 12 ianuarie, la ora 10.00, Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” (UAIC) a avut loc o manifestare pentru comemorarea asasinarii presedintelui american John F. Kennedy. Evenimentul a avut loc in Sala Senatului si i-a avut drept invitati pe prof. univ. dr. Vasile Isan, rectorul UAIC, Sever Voinescu, presedintele Asociatiei Friends of America si pe Mihai Dragomir, coordonatorul Centrului de Resurse al Festivalului de Film Istoric de la Rasnov.
In cadrul manifestarii, au avut loc o prelegere cu tema „JFK – mostenire si mit”, proiectia unui film documentar si prezentarea cartii „John F. Kennedy – Enigmele unui erou”, un bestseller The New York Times, tradus si prezentat in avanpremiera la Festivalul de Film Istoric de la Rasnov. „In noiembrie 2013 s-au implinit 50 de ani de la un eveniment care a marcat istoria Statelor Unite si a lumii intregi – asasinarea presedintelui John F. Kennedy. Nu este un eveniment fericit, dar este un eveniment bun pentru cultura si pentru relatiile internationale dintr-o societate libera”, a precizat prof. univ. dr. Vasile Isan, rectorul UAIC in urarea de bun venit a invitatului special.
Directorul Festivalului de Film Istoric de la Rasnov le-a vorbit studentilor despre continutul acestuia si despre sansa acordata tinerilor de a se afirma in activitatile culturale pe teme istorice si culturale precum jubileul de diamant al Reginei Marii Britanii. „Acest festival, care se afla la a-VI-a editie, inseamna dezbateri, concerte, targuri de carte si invitati speciali. Noi ne dorim sa aducem istoria in fata oamenilor. Vom organiza o scoala de vara cu studentii ieseni, aproximativ 20 de locuri ce vor fi puse la dispozitie la mijlocul lunii martie. Tema din anul acesta, care va avea loc intre 1 si 10 august se numeste «100 de ani de la inceputul Primului Razboi Mondial», o tema interesanta si atractiva”, a explicat Mihai Dragomir.
„Consider ca este mai important ceea ce a lasat John Kennedy decat ceea ce a facut, un om intrat in istorie si asezat in liga celor mari. Este foarte importanta credinta pe care un om o are fata de ceea ce il inconjoara si de aceea trebuie sa I se acorde o mare atentie”.
Invitatul special, Sever Voinescu, a vorbit publicului despre semnificatiile mitului politic si despre viata presedintelui american, marturisind ca l-a preocupat obsesiv tendinta oamenilor de a-si pune in pericol viata personala pentru o cariera in politica. „Consider ca este mai important ceea ce a lasat John Kennedy decat ceea ce a facut, un om intrat in istorie si asezat in liga celor mari. Este foarte importanta credinta pe care un om o are fata de ceea ce il inconjoara si de aceea trebuie sa I se acorde o mare atentie”, a precizat Presedintele Asociatiei Friends of America.
Sever Voinescu a făcut o paralela intre Kennedy si Barack Obama, spunand ca actualul presedinte a preluat gesturile lui si se bucura si de popularitate. „Obama si-a dorit sa repuna in act mitul politic, jucand rolul lui Kennedy”. Voinescu a precizat cum Obama, in campania electorala in 2008, a sacrificat o saptamana pentru a veni la Berlin si a tine un discurs acolo unde Kennedy s-a adresat nemtilor in momentul in care sovieticii au instituit o blocada. „Nemtii nu i-au permis, insa atunci cand Obama a revenit din nou, deja presedinte, a stat in acelasi loc si a vorbit poporului german asemeni lui Kennedy candva”, a incheiat conferentiarul.
In final, invitatul a vorbit despre tendinta presei americane de tabloidizare a subiectului asasinarii presedintelui American si despre dezbaterea televizata intre Kennedy si Richard Nixon, subliniind ca „dictatura imaginii in politica a inceput cu John F. Kennedy”.
Evenimentul a fost organizat de UAIC, in parteneriat cu Festivalul de Film Istoric de la Rasnov si L’institut Europeen des Itineraires Culturels.
Niciun comentariu