(ORASUL, 07.00) ADMINISTRATOR – LDP – INCAPACITATE / Consilierii judeteni nu au gasit "reteta" salvatoare pentru scoaterea din faliment a S.C. Lucrari Drumuri si Poduri

(CUZANET, Iasi, 12 octombrie)  Membrii Consiliului Judetean (CJ) au incercat in doua sedinte consecutive sa ia o hotarare care nu intra de fapt in competent lor. Este vorba despre desemnarea unui administrator special pentru SC Lucrari Drumuri si Poduri (SC LDP) in cadrul procedurii de insolventa. Doar ca, potrivit legii 85/2006, Administratorul trebuie ales de Adunarea Generala a Actionarilor (AGA) si abia ulterior validat in CJ si nu invers. Pana la confruntarea cu textul legii insa, consilierii judeteni au facut propuneri, au adus argumente si contraargumente in favoarea unuia sau altuia dintre candidati. S-au vehiculat trei nume : Valentin Calin, actualul director interimar, Liviu Tomulesei, director SC LDP in perioada 2002-2008 si Lucian Flaiser, presedintele CJ intre 2000 si 2008 si consilier PDL.
Prima propunere apartine lui presedintelui CJ, Constantin Simirad : “Sa-l punem pe Valentin Calin, el stie cum sta treaba si mai facem si economie ca nu mai dam un salariu in plus”. Propunerea a starnit reactii vehemente impotriva, de vreme ce aceiasi persoana propusa acum spunea in urma cu cateva zile ca societatea nu este capabila nivi macar de efectuarea lucrarilor de dezapezire fara un avans din partea CJ, dovedinnd, pentru membrii consiliului, incapacitatea sa de a gestiona situatia.
A doua propunere a apartinut PSD si a fost chiar mai controversata. Este vorba de Liviu Tomulesei, director general in perioada 2002-2008 si acualul director tehnic al societatii. A fost singurul director care a adus SC LDP pe profit, dar este inculpat intr-un proces intentat de  CJ. Tomulesei este acuzat ca a contractat lucrari in valoare de 7 miliarde de lei ca ma apoi sa le subcontracteze pentru doar 2% din aceasta suma, desi avea utilajele necesare pentru realizarea lor. Subcontractarea s-a facut direct, fara licitatie, printre firmele beneficiare numarandu-se  Ted Construct (detinuta de omul de afaceri Cornel Branza si recunoscuta pentru calitatea proasta a lucrarilor executate), Adems SRL Pascani (patronata de Dinu Apavaloaie), Eky Sam Tg. Frumos s.a. Totodata, acesta a luat un credit de la Banca Comerciala Romana in valoare de 800.000 de lei pentru achizitionarea unor utilaje. Numai ca aceste utilaje au fost folosite 5 luni, dar pentru ele s-au platit intre 33 si 48 de rate. “Faptul ca a adus societatea pe profit trebuie recunoscut, dar nu putem pune la conducerea acestei societati pe un om cu care avem proces”a declarat Constantin Serban, consilier PDL.  Astfel ca mebrii PDL din consiliul judetean au venit cu alta  propunere, fostul presedinte al CJ, Lucian Flaiser. Aceasta din urma propunere a fost agreata inclusiv de Simirad, dar a aparut o problema : functia de consilier judetean si cea de administrator al unei societati detinute de CJ sunt incompatibile potrivit legii  161/2003.
S-a ajuns pana la urma la consultarea textului legii care a dovedit inutilitatea sedintei : e de competenta membrilor AGA sa numeasca un administrator special. Dupa ce acestia vor lua o decizie, CJ poate sau nu sa o valideze.
SC LDP este in procedura de insolventa de mai bine de o luna, atunci alegandu-se aceasta cale in locul declararii falimentului. Compania a ajuns falimentara in doi ani sub conducerea Georgetei Gilca, trecand de la un profit de 1 milion de lei in 2008, la o datorie de peste 5 milioane la inceputul lui 2010./ Iulia Oprisanu