(ORASUL, 17.00) UNICOM – SECHESTRU – CET / Unicom a pus din nou sechestru pe carbunele de la CET

(CUZANET, Iasi, 16 noiembrie) Unicom Top Energy, fostul furnizor de carbune pentru Centrala Electrica de Termoficare Iasi, a pus din nou sechestru pe carbunele CET, in baza datoriei pe care o are de recuperat, a anuntat astazi primarul Gheorghe Nichita. Totusi, pana pe 23 decembrie, Unicom permite Centralei de Termoficare sa consume din carbunele aflat in depozite cate opt sute de tone pe zi, pentru a nu lasa orasul in frig. "Unicomul a pus sechestru inca de pe data de l4 decembrie, dupa sedinta de Consiliu Local. Ne-a lasat insa dreptul de a consuma din carbune pana vom reusi sa platim toata datoria odata", a confirmat Gheorghe Nichita. Daca pana pe 23 decembrie, CET nu-si va achita datoriile catre Unicom, in valoare de aproximativ 32 de milioane de lei, furnizorul ameninta cu sechestrul total. Reamintim ca, pentru a-si putea achita datoriile catre Unicom, CET va contracta un imprumut de 7,9 milioane de euro, garantat de municipalitatea ieseana.

Partidele politice au ajuns la un "consens"

In ciuda negocierilor purtate cu reprezentantii Unicom, acestia nu accepta nici una din propunerile municipalitatii – fie ca datoria sa fie restituita intr-o singura transa, dar Unicom sa renunte la penalitati, fie sa accepte o plata esalonata a banilor, in patru transe. Primarul Gheorghe Nichita a tinut sa precizeze ca reprezentantii tuturor celor trei partide – PSD, PNL si PD-L, s-au intalnit pentru a noua runda de negocieri cu Unicom, insa furnizorul impune ca datoria sa ii fie restituita intr-o singura transa si cu tot cu penalitati. Penalitatile pe care Unicom le aplica Centralei de Termoficare sunt de 0,05% pentru fiecare zi de intarziere a platii datorii, dupa cum a declarat Dorin Ivana, directorul CET. "Toti cei de la PSD, PNL si PDL ne-am intalnit cu reprezentantii Unicomului. Am vrut sa vedem daca accepta sa renunte la penalitati pentru a face astfel o economie de bani, insa ei vor sa le restituim banii toti odata", a confirmat Gheorghe Nichita. Primarul spera ca imprumutul pentru CET sa fie luat pana la data impusa de Unicom, iar plata datoriei catre furnizor sa fie facuta cat mai rapid. Astfel s-ar economisi in jur de 600 000 de dolari, suma rezultata din fluctuatia cursului valutar. Cu acesti bani va putea fi achizitionat carbune pentru CET. "Daca faceam plata mai devreme, economia era si mai mare. Important e sa platim intr-un timp cat mai scurt, ca sa prindem acest curs valutar mai mic decat momentul cand s-a facturat carbunele catre CET. Cu cat platim mai repede, cu atat economisim mai mult, iar cu acesti bani vom putea cumpara carbune pentru CET", a explicat primarul Nichita.

Noi conditii impuse de Guvern

Printr-o scrisoare adresata municipalitatii iesene, Ministerul Administratiei si Internelor impune noi conditii pentru contractarea creditului de catre CET: Consiliul Local sa emita bilete la ordin catre Guvern, plata TVA-ului sa fie facuta anticipat, precum si plata unei dobanzi catre ANRE (Agentia Nationala pentru Reglementare in Energetica). Municipalitatea a hotarat ca atragerea unui investitor privat pentru CET ar aduce beneficii considerabile Centralei de Termoficare. Prin concesionarea fie a CET I, fie a ambelor CET-uri, investitorul privat ar investi in tehnologizarea Centralei si ar asigura functionarea acesteia, promite primarul Nichita. "Acestea nu inseamna decat ca Guvernul se comporta ca o societate privata, impunand aceste conditii unei unitati de stat, cum este CET-ul. Acest lucru ne obliga sa cautam alte masuri si anume atragerea unui investitor privat care sa preia CET-ul si sa poata aduce si combustibil la timp si sa furnizeze la un pret rezonabil energia pentru ca statul, prin adresa pe care ne-a trimis-o, nu face decat sa ne duca in faliment", a declarat Gheorghe Nichita. Creditul de aproape opt milioane de euro, la care se adauga alte aproape trei milioane de euro dobanda, este menit sa asigure plata datoriei pe care CET o are catre Unicom. Pentru acest credit, insa, municipalitatea garanteaza cu patrimoniul propriu. Creditul va fi luat de la Bancpost si va fi achitat in patru transe egale, in lunile mai ale anilor 2013, 2014, 2015 si 2016. / Cristina Gradisteanu