(ORASUL,  18.00) CET – IMPRUMUT – CONSILIU LOCAL / Creditul solicitat de CET, aprobat de Consiliul Local
(CUZANET
, Iasi, 14 noiembrie) Imprumutul de 7,9 milioane de euro, solicitat de Centrala Electrica de Termoficare Iasi, a fost aprobat astazi de Consiliul Local, intrunit in sedinta extraordinara. Proiectele de hotarari privind avalizarea biletelor la ordin emise de CET si garantate de Primarie si contractarea propriu-zisa a creditului au fost aprobate cu 15 voturi pentru. Toti cei cinsprezece consilieri PSD si PNL au votat favorabil, in timp ce consilierii PD-L s-au abtinut. In consecinta, Centrala Electrica de Termoficare va putea contracta imprumutul de 7,9 milioane de euro solicitat la Banc Post pentru a-si plati datoriile catre firma Unicom, furnizorul de carbune de anul trecut. Imprumutul de la Banc Post va fi contractat pe o perioada de sase ani, dobanda aferenta creditului ajungand la aproximativ trei milioane de euro. Odata cu aprobarea avalizarii biletelor la ordin, Municipalitatea ieseana garanteaza cu patrimoniul pentru creditul solicitat de CET.

Disputa intre partide, dezavantajoasa pentru CET
Consilierii PD-L au propus ca imprumutul sa fie luat in sase transe, iar returnarea banilor sa inceapa din 2010, astfel ajungandu-se la o economie a dobanzii. In schimb, consilierii PSD au propus ca imprumutul sa fie luat in patru etape, cu inceperea returnarii creditului din 2013, motivand ca, in urma studiilor realizate de firmele elvetiene, s-a constatat ca CET poate ajunge sa aiba profit abia din 2013. De altfel, consilierii PD-L au solicitat conducerii CET si un raport in care sa prezinte activitatea institutiei (pretul de achizitionare a combustibilului, numarul de salariati anual, veniturile, cheltuielile, creditele contractate) pe ultimii zece ani. Dorin Ivana, directorul Centralei de Termoficare, a declarat ca, in maxim 18 luni, CET I ar ajunge la profit. Si primarul Gheorghe Nichita spera ca, prin atragere de fonduri europene si prin investitii in retehnologizare, CET poate produce profit in trei ani, pentru a putea achita creditul: "Daca atragem bani europeni, ii investim in retehnologizare, CET-ul va putea ajunge pe profit si isi va putea achita datoriile", a declarat Gheorghe Nichita.
PD-L a negociat cu firma Unicom doua variante de a-i restitui banii: fie integral, dar sa renunte la penalizari, fie sa accepte o plata esalonata a datoriei, in patru transe trimestriale, insa fostul furnizor de carbune nu a acceptat nici una din variante, solicitand toata suma odata. Unicom aplica Centralei de Termoficare penalitati de 0,05% pentru fiecare zi de intarziere a platii datoriei. Viceprimarul Gabriel Grigore considera ca penalitatile pe care le plateste Consiliul Local in momentul de fata nu sunt justificate, iar Unicom castiga de doua ori profit in urma acestor datorii: "Daca cetatenii care au datorii nu platesc aceste penalitati, Consiliul Local de ce sa plateasca? Inseamna ca banii acestia se duc in alta parte, iar Unicom face profit pe profit", a spus Grigore. Consilierul Sorin Ionescu (PD-L) a fost de parere ca firma Unicom ar fi acceptat una dintre variantele propuse, daca ar fi existat o colaborare intre PSD, PN-L si PD-L: "Loc de negocieri cu Unicom mai era. Daca ne implicam toti cei 27 de consilieri, Unicom-ul ar fi cedat si ar fi acceptat ce i-am propus, insa a observat fisura care exista in Consiliul Local, ca nu lucram in echipa", s-a exprimat Sorin Ionescu.
Pentru moment, CET II Holboca are in stoc aproximativ 30 000 de tone de carbune, cantitate suficienta pentru o luna. "Speram sa gasim, de ce nu, chiar in bugetul Primariei resurse financiare pentru a putea achizitiona si alte cantitati", a incheiat primarul Nichita.

Consecintele creditului solicitat de CET
– Unicom ridica sechestrul de pe conturile CET;dobanda aferenta creditului atinge aproape 3 milioane de euro;

– Primaria garanteaza cu patrimoniul; plata creditului se realizeaza in patru etape, incepand din 2013;
– CET poate utiliza conturile deblocate pentru a cumpara alte cantitati de carbune./ Cristina Gradisteanu