(ORASUL, 11. 00) SARBATOARE-ZIUA INTERNATIONALA A FAMILIEI/ 60 de cupluri de ieseni au fost premiati in Parcul Expozitie.
 
(CUZANET, IASI, 16 mai) – Zeci de batrani imbracati in haine de sarbatoare au umplut, ieri,  foisorul de odihna din Parcul Expozitie pentru a sarbatorii 50 de ani de casnicie. Cu un zambet stirb, in ritm de muzica, batranii si-au ocupat  timid locurile rezervate  dupa doua-trei saluturi prieteneste.. In cateva clipe, parcul a devenit  aproape neincapator pentru cuplurile  de batrani veniti sa primeasca diplome, banii si cate o portie de mici si bere.
 
Cuplurile  jumatatii de secol
Cu parul carunt si pasii inceti, batranii isi fac aparitia,  rand pe rand, in Parcul Expozitie. Sunt trecuti de 80 de ani, dar inca  mai merg la brat cu tineretea . Cei 50 de ani de casnicie  le-au adus  si bucurii, dar  si necazuri, insa mereu au avut puterea sa treaca peste ele si o ia de la capat.  Acum la ceas de sarbatoare,  isi aduc aminte cu nostalgie de vremea  tineretii depanand amintiri. Zambesc atunci  cand aud acordurile line ale melodiilor vechi care le stranesc amintiri. Nea’ Ion are 74 de ani si vine singur de 5 ani , in Parcul Expozitie pentru a sarbatorii ziua familiei. Incovoiat, cu privirea trista si cu ochii in lacrimi, barbatul isi aminteste cu nostalgie de zilele in care sotia lui era in viata :”Daca traia, sigur eram si eu premiat de primar si imi dadeau bani,  dar asa vin si ma uit ca sa scap de singuratate.In fiecare an , pe 15 mai, iesenii care implinesc 50 de ani de la casatorie, se aduna pentru a fi premiati. “Ma bucur ca ma aflu in mijlocul atator familii pentru care dragostea si intelegerea a fost liantul celor 50 de ani. Fara dragoste si intelegere, probabil ca acest lucru nu era posibil”,  a precizat primarul Iasului,  Gheorghe Nichita , mandru ca acesta sarbatoare a implinirii celor 50 de ani de casatorie a luat nastere la Iasi. "Ne-au luat exemplul si Bucurestiul, si Clujul, si Craiova”, adauga acesta. Dupa cuvintele de felicitare, Nichita, a strigat in ordine alfabetica cuplurile de batrani pentru a le imana diploma si banii.
 
O casanicie….. de 50 de veri
Tanti Maria si nea Vasile au sarbatorit in acest an , in februarie , nunta de aur. S-au cunoscut cand inca mai aveau minte de copil intr-un autobuz: ”Era vara, tin minte si acum , foarte cald. Eu am urcat in autobuz si fiind aglomerat nu mai erau locuri.. Aveam bagaj la mine, iar el (sotul) a vazut ca  tineam gentile sa nu cada si mi-a  dat mie locul. Ne-am mai intalnit apoi de cateva ori si dupa putin timp ne-am casatorit. Tot minora eram, dar el  avea 18 ani impliniti” .  Cu parul in suvite gri, uscativa si cu fata brazdata de riduri adanci, batrana spune ca  intelgerea, munca si respectul sunt secretul longevitatii:”Am avut si griji si  probleme. Nu ne-a stat gandul la despartire. E prea multa libertate azi, nici nu-i cum sa nu sa se desparta tinerii. Sunt alte vremuri si alte mentalitati.”, spune femeia fixandu-se cu mainile geanta in poala. In stanga ei, batranul cauta o batista sa-si stearga lacrimile. Cu mainile venoase, barbatul povesteste ca  toata viata si-a dorit sa aiba copii si nepoti, dar: “Dumnezeu ne-a pedepsit si nu ne-a dat. Mi se rupe sufletul cand ma uit acum la altii si vad ca au venit cu nepotii si copii care le fac poze. Cred ca numai  noi nu am adus pe  nimeni. Asta e singura noastra nemultumire pe care o avem si cu  asta vom muri”, spune batranul stergandu-si lacrimile. “500 de lei, o diploma si o strangere de mana”
Dupa ce a inmanat plicul cu bani la doamne si  diplomele barbatilor, primarul Gheorghe Nichita a invitat cuplurile sa se bucure in continuare de spectacol.  “Cat ne-a dat?  500 de lei. E bun si atat pentru noi ca suntem batranii. Cand am primit  invitatia si am auzit ca ne dau si bani, m-am bucurat  ca ne-am pus acum termopane si nu am achitat toti bani ca nu-i aveam. Acum ca i-am primit o sa-I folosesc acolo”, spune o batranica cu o palarie mare pe cap. “Noi suntem batrani si e buna o intalnire din asta, cu cei de varsta noastra ca asa mai cunoastem si noi pe altii. Chiar sa stiti ca asteptam sa vina ziua asta ca sa mai iesim si noi din casa. Banii am sa-I tin pentru medicamente, ca pensiile sunt mici, si nu imi ajung banii”, spune o alta batrana asezata pe randul din fata.
 
“Bere, mici si o cantare”
Saizeci de familii au urcat pe scena pentru a dat mana cu primarul Gheorghe Nichita care le-a inmanat diplomele de “"longevitate si consecventa in promovarea valorilor familiale".. In spate, pe banci  forfota era in toi. Emotionati,  batranii asteptau ca la scoala sa-si auda numele rostit pentru a putea pasii cat mai repede pe scena. Dupa o strangere de mana si cateva vorbe de incurajare pentru “domnul primar”, batranii se intorc cuminti la locurile  lor.
Dupa festivitate, fiecare batran  a primit cate o portie de mici, bere si suc pe care au degustat-o pe banci alaturi de celelalte cupluri longevive in compania  melodiilor lui Stefan Pintilie si a dansurilor ansamblului “Busuioc Moldovenesc”. Ziua Internationala a Familiei a fost declarata pentru prima data in anul 1993, de catre Adunarea Generala a ONU, iar incepind cu 1994, Guvernul Romaniei numeste "Ziua Familiei Romane" pe data de 15 mai./Alina Iosub