(ORASUL 19.00) ALEGERI PARLAMENTARE/ CAMPANIE ELECTORALA/Retrospectiva principalelor evenimente si formatiuni politice care au intrat in cursa pentru Parlamentul din Republica Moldova
(CUZANET, Iasi, 30 martie)Au mai ramas sase pina la alegerile parlamentare din Republica Moldova. Circa 2.5 milioane de cetateni ai Republicii Moldova sunt inclusi in listele electorale si vor avea drept de vot la alegerile parlamentare din 5 aprilie. De mai bine de o luna, partidele politice intrate in cursa electorala se intrec in slogane pro-europene si se acuza reciproc de hotie, coruptie si incompetenta. Unele forte politice au lansat mai multe semnale de alarma referitoare la presupuse fraude in masura sa influenteze rezultatele alegerilor. Actorii principali ai cursei electorale sunt Partidul Comunistilor de guvernamint (PCRM)si alte trei partide de opozitie (PL, PLDM si Alianta Moldova Noastra).
Buletinele de vot vor avea lungimea de peste jumatate de metru
Comisia Electorala Centrala (CEC) a aprobat modelul buletinelor de vot pentru alegerile parlamentare din 5 aprilie. Acestea vor fi de culoare alba si vor avea lungimea de peste jumatate de metru ( 54,5 cm), iar latimea de 14 cm. La aceste alegeri, pentru prima data, fiecare birou electoral va avea tirajul sau de buletine de vot. Peste 63 mii de buletine de vot vor fi tiparite si distribuite misiunilor diplomatice ale Republicii Moldova de peste hotare, in incinta carora vor fi organizate sectii de votare. O treime dintre acestea vor fi in limba rusa. La alegerile din 5 aprilie, vor fi deschise 33 de sectii de votare in incinta misiunilor diplomatice ale Republicii Moldova. Rezultatele exit poll-ului vor fi prezentate in jur de ora 21.15, la 15 minute dupa inchiderea sectiilor de votare. Dreptul de a efectua sondajul il are Institutul pentru Politici Publice (IPP), sustinut de alte citeva organizatii nonguvernamentale. Comisia Electorala Centrala (CEC) impreuna cu IPP urmeaza sa stabileasca sectiile de votare unde va fi efectuat sondajul. Circa 300 de persoane vor chestiona alegatorii care vor iesi din sectiile de votare.
21 de …luptatori
Parlamentul de la Chisinau are 101 deputati. Pragul electoral este de 6 la suta, iar blocurile si aliantele sunt interzise. Cetatenii din Republica Moldova vor avea de ales la 5 aprilie intre 21 de candidati electorali. Aceasta este lista completa a candidatilor inclusi pe bulentinele de vot :Partidul Social Democrat; Partidul Politic Partidul Liberal; Partidul Politic AlianÅ£a „MOLDOVA NOASTRÄ‚”; Partidul Popular CreÅŸtin Democrat; Partidul ComuniÅŸtilor din Republica Moldova; Partidul Politic Partidul Liberal Democrat din Moldova; Partidul Democrat din Moldova; Partidul politic Uniunea Centristă din Moldova; MiÅŸcarea social-politică „AcÅ£iunea Europeană”; Partidul Dezvoltării Spirituale „MOLDOVA UNITÄ‚”; Partidul Conservator; dl. Banari Sergiu; dl. Urîtu Åžtefan; Partidul Politic „Partidul Ecologist „AlianÅ£a Verde”; dl Răilean Victor; Partidul Politic „PENTRU NEAM ÅžI Å¢ARÄ‚”; Uniunea Muncii „Patria-Rodina”; Partidul Republican din Moldova; dna Å¢îmbalist Tatiana. dl Lomakin Alexandr; dna CuÅŸnir Valentina.
Presa moldoveneasac acuzata de partizanat poitic
In campania electorala presa s-a impartit in doua tabere. Una si cea majoritara sustine Partidul Comunist, cealalta, aflata in minoritate- partidele de opozitie. Partidul Comunistilor din Republica Moldova este cel mai mediatizat in programele de stiri ale TV „Moldova 1”, NIT, „Radio Moldova” si „Antena C”, chiar daca acesta nu a generat nici un eveniment de presa, cu exceptia lansarii campaniei electorale. Majoritatea mass media fac partizanat in favoarea unor partide si doar unele institutii media sunt impartiale, acestea sunt unele concluzii ale Raportului de monitorizare a presei, realizat de Centrul Independent de Jurnalism (CIJ) si Asociatia Presei Independente (API). De asemenea, majoritatea institutiilor mass-media reflecta campania electorala fara a tine cont de necesitatile publicului de a cunoaste informatii relevante despre concurentii electorali si programele acestora.
Tara arde iar… partidele cheltuiesc
In plina criza financiara partidele politice de frunte din Republica Moldova cheltuiesc bani in stinga si in dreapta pentru o cauza nobila…campania electorala. Partidul Comunist (PCRM) a raportat cheltuieli de peste 4 mln lei(26.000 de euro), iar PSD – aproximativ 3,15 mln lei(200.000 de euro). Urmează Partidul Liberal Democrat (PLDM) cu 3,73 mln lei. AlianÅ£a „Moldova Noastră” (AMN) a investit in promovarea sa ceva mai putin de 2 mln lei, iar Partidul Democrat (PDM) – aproape 1,5 mln(13.000 de euro). De specificat ca acestea sunt doar cifrele oficiale. Partidele politice au voie sa cheltuie in aceasta campanie electorala cel mult 12 mln lei fiecare. Candidatii independenti nu trebuie sa depaseasca 500 mii lei. Cu mai putin de doua saptamini inainte de alegeri, Partidul Democrat (PD) a anuntat ca renunta la materiale electorale si va redictiona banii pentru a imbunatati conditiile de trai ale locuitorilor Chisinaului. In cadrul unei conferinte de presa, membrul PD, Chiril Lucinschi a declarat ca populatia asteapta fapte concrete, dar nu promisiuni si fluturasi electorali, din care cauza staff-ul municipal PDM Chisinau a decis ca din banii din Fondul Electoral al partidului vor fi instalate banci in curti si vor fi amenajate locuri publice, ceea ce reprezinta un ajutor real pentru locuitorii orasului. Lucinschi a mai mentionat ca, prin acceasta actiune PDM vrea sa arate concurentilor electorali ce ar trebui sa primeze in aceasta campanie electorala – grija reala fata de oameni
Promisiuni electorale-”conferirea distinctiei femeie eroina”, „renasterea satelor si oraselor”â
Pronosticul mass-mediei si institutiilor de sondaje este ca doar patru partide vor ajunge in parlament. Lupta politica, la 5 aprilie se va da intre Partidul Comunistilor de guvernamint (PCRM)si alte trei partide de opozitie (PL, PLDM si Alianta Moldova Noastra). Partidele si-au pregatit o platforma electorala „ de toate culorile si promisiunille”. Uniunea Centrista din Moldova (UCM) promite ca va anula toate datoriile cetatenilor pentru caldura, daca va ajunge la guvernare. Programul social al formatiunii prevede, de asemenea, polite medicale gratuite, deschiderea farmaciilor sociale si conferirea distinctiei „Femeie eroină” mamelor cu doi si mai multi copii.
PPCD in frunte cu Iurie Rosca afirma ca una din preocuparile de baza ale partidului va fi finalizarea reformei constitutionale. Alte elemente principiale ale programului de guvernare al PPCD sunt industrializarea, crearea unor agentii de promovare a exporturilor, renasterea satelor si oraselor, securizarea energetica a tarii si aderarea la Uniunea Europeana si NATO. PSD propune ca judecatorii sa fie alesi direct de popor si declara razboi crizei economice. Uniunea Muncii Patria Rodina opteaza pentru intorducerea limbii ruse ca a doua limba de stat. Partidul Comunistilor pune capac la toate „notele optimiste”. Daca ajunge la guvernare, partidul a promis un salariu minim pe economie de 500 de euro, pe cind PL, in frunte cu Mihai Ghimpu, promite- nici 200 de dolari. Sloganul PLDM – „Voteaza fara frica” este menit sa incurajeze electoratul „fricos” si „speriat” de Partidul Comunist sa vina la alegeri pe 5 aprile. Pe 22 martie Vlad Filat, liderul PLDM a organizat cel mai grandios eveniment al acestei campanii electorale si, de altfel, ce mai mare miting din ani 90 incoace . Circa 30 000 de persoane s-au adunat in Piata Marii Adunari Nationale din Chisinau pentru a sustine demonstratia „Voteaza fara frica”.
Lanturi si ciocane in simboluri electorale
Candidatii independenti si-au etalat o platforma electorala in spirit „munictoresc si comunist”. Valentina Cusnir a declarat ca daca va fi aleasa in functia de deputat va reduce numarul functionarilor de stat si va combate utilizarea irationala a banilor publici. De asemenea, ea va pleda pentru incheierea unor acorduri de catre Republica Moldova cu tarile unde se inregistreaza un numar mare de muncitori moldoveni ca ulterior acestia sa beneficieze de pensii din tara in care muncesc in prezent. Valentina Cusnir a declarat ca sloganul sau este “Ridica-te Moldova!”. Alexandru Lomakin, candidat independent, a declarat ca el va veni in Parlament sa reprezinte muncitorii. Sloganul sau e “Proletari din toate tarile, uniti-va!”. Pe simbolul electoral al acestui candidat independent este reprezentat un ciocan, care urmeaza sa distruga lanturile din jurul unui muncitor. Atentionat asupra faptului ca simbolul si sloganul sau electoral preiau insemnele PCRM, Lomakin a declarat că unul din punctele din platforma sa este “de a opri dezmatul produs de la perestroika lui Gorbaciov incoace”. La rindul sau, Tatiana Å¢imbalari a declarat ca, daca va fi aleasa in Parlament, va reduce numarul de functionari si cheltuielile legate de intretinerea acestora.
Vladimir Voronin – politicianul preferat al batrinilor
Presedintele republicii, Vladimir Voronin, se bucura de increderea a 48,4 % dintre cetateni si este primul in topul increderii din partea populatiei, arata Barometrul Opiniei Publice facut public de Institutul de Politici Publice. Potrivit sondajul, pe locul doi se afla premierul Zinaida Greceanii (cu 42,8 %), iar locul trei e ocupat de spicherul Marian Lupu (cu 35,5 %). Primarul capitalei, Dorin Chirtoaca, este investit cu incredere de 31,5 %. Analiza pe virsta si statut social al participantilor la sondaj arata ca in presedintele statului au cea mai mare incredere batrinii de la sate cu un nivel scazut de educatie. Iar liderii partidelor de opozitie se bucura de increderea populatiei tinere din mediul urban, cu un nivel de educatie mediu sau inalt.
„Imperiul imobiliar al clanului Voronin”
Cu putin timp inaintea alegerilor parlamentare din Republica Moldova, in presa centrala au aparut informatii pina acum ascunse de opinia publica despre „imperiul imobiliar al clanului Voronin”. Ziarele au anuntat cu surle si trimbite „Vladimir Voronin a intrat în cladirea Presedintiei „proletar”, insa la expirarea mandatului va iesi milionar”. Investigatia jurnalistica finantata in cadrul proiectului Scoop (prin Asociatia Jurnalistilor de Investigatie danezi – FUJ) a scos la iveala epopeea despre proprietatile moldovenesti vizibile ale familiei prezidentiale care au aparut in presa cu putin timp inaintea alegerilor . In ultimii opt ani, sotii Voronin si copiii lor, Oleg si Valentina, s-au imbogatit fabulos, reusind sa adune o colectie impresionanta de case, apartamente si terenuri. Unele proprietati au ajuns ale familiei gratuit sau contra unor costuri derizorii, cu acordul tacit al autoritatilor. Mai mult, timp de cinci ani seful statului a tainuit informatia ca sotia sa, Taisia, detine un pachet important de actiuni la BC „FinComBank”. Tot im anunul alegerilor au aparut si detalii interesante despre averea externa a familiei Voronin – despre insula Heraklion (Grecia), despre afacerile din Federatia Rusa si Austria./ Victoria Cantir
Niciun comentariu