(ORASUL, 16.00) Mitropolitul Moldovei si Bucovinei, IPS Teofan: „Am reusit noi sa pastram duhul Unirii in inimile noastre pana astazi?”
(CUZANET,
Iasi, 24 IANUARIE) – Printre invitatii la manifestarile organizate, la Iasi,  cu ocazia celebrarii a 150 de ani de la Unirea Principatelor Romane s-a numarat si Mitropolitul Moldovei si al Bucovinei, IPS Teofan(foto) care a transmis mai intai mesajul Preafericitului Patriarh al Bisericii Ortodoxe Romane, Daniel.

„Moldova a facut cea mai mare jertfa pentru pregatirea Unirii Principatelor Romane, desi Inalta Poarta sustinuta si de unele puteri straine s-a impotrivit implinirii acestui mare ideal. Nu trebuie uitat niciodata ca Moldova a jertfit pe altarul Unirii capitala in favoarea orasului Bucuresti si a daruit Principatelor Romane pe domnitorul Cuza. Drept urmare, Unirea este serbata cu mai multa daruire in Moldova unde romanii au stiut sa imbrace haina smereniei si sa fie mai vii, ca sa invieze iubita noastra patrie. Cu prilejul implinirii a 150 de ani de la unirea Moldovei cu Tara Romaneasca, rugam pe milostivul Dumnezeu sa-i ocroteasca pe romanii din tara si de pretutindeni, sa ne ajute tuturor sa pastram si sa cultivam darul unitatii nationale ca pe o lumina binecuvantata transmisa din generatie in generatie” – acesta a fost mesajul Preafericitului Daniel, Patriarh al Bisericii Ortodoxe Romane.

Mitropolitul Moldovei si al Bucovinei, IPS Teofan a dat binecuvantarea sa pentru aceasta zi de sarbatoare, preluand ideea Patriarhului Daniel despre jertfirea capitalei Moldovei in favoarea  Bucurestiului. Mitropolitul a subliniat faptul ca, desi de-a lungul istoriei oamenii nu au reusit sa depaseasca interesele personale sau de grup pentru binele altora sau pentru binele comun superior, in ianuarie 1859 ambele principate au sacrificat cate ceva : „Modova si-a jertfit capitala pe altarul Unirii, iar Tara Romanesca si-a sacrificat dreptul de a-si alege un domnitor din randul valahilor din Tara Romaneasca”.

„24 ianuarie 2009 este o zi de comemorare, dar si o zi care solicita raspuns din partea oamenilor de stat, a oamenilor bisericii, a oamenilor de cultura, a cetatenilor cu responsabilitati mai mari sau mai mici in ierarhia societatii romanesti. Acestia trebuie sa raspunda la intrebarea: Am reusit noi sa pastram duhul Unirii in inimile noastre pana astazi? La aceasta intrebare, fiecare sa dea raspuns in fata constiintei proprii, in fata constiintei natiunii, in fata lui Dumnezeu” a spus Mitropolitul Teofan care si-a incheiat discursul cu o rugaciune rostita de Mitropolitul Nifon la 24 ianuarie 1859. / Mihaela Nitu/Foto:Mihaela Nitu