(ORASUL, 13.00), LAZESCU-BLOGURI ELECTORALE/ „Blogul a fost conceput ca un proiect strict de campanie”
(Cuzanet, Iasi,
8 ianuarie) Dupa furtuna campaniei electorale pentru alegerile parlamentare, nu a mai ramas nimic. A fost avalansa mesajelor postase pe blogurile electorale ale politicienilor care fie au castigat fie au pierdut investitia in electorat si apoi timpul a inghetat. Analistul politic Alexandru Lazescu (foto) a subliniat incapacitatea politicienilor de a avea o comunicare pe termen lung cu electoratul: “Politicienii de cursa lunga, ca sa  zic asa, au inceput sa utilizeze blogurile destul de  bine ca sa  comunice, intr-un fel sa-si gestioneze cariera. A  fost o campanie de alta factura, pe colegii. Au preluat ideea cu blogurile, care nu stiu cat a fost de folositoare. A  fost un instrument la fel ca distribuirea de fluturasi. Politicienii nu au o strategie de comunicare pe termen lung. Blogul a fost conceput   ca un proiect strict de campanie.”
 

„Comunicarea pe termen scurt intra in zona comportamentului previzibil a unui politician”

          Alexandru Lazescu incadreaza folosirea blogului pe fondul deficitului de gandire strategica in derularea unei campanii electorale:  “Acest  proiect ar trebui sa fie privit ca o strategie de comunicare pe termen lung, fie integrata  cu partidul, fie individuala. Cei care sunt parlamentari ar trebui sa faca acest  exercitiu de comunicare in continuare. Este un deficit de gandire strategica. Cand faci un proiect de comunicare trebuie sa fie pe termen lung. Nu  ma mira ca s-a intamplat asa. M-ar fi mirat sa se intample astfel.”
            In ceea ce priveste esecul mentinerii comunicarii cu electoratul, Lazescu comenteaza reactia politicianului ca fiind una previzibila: “ M-ar fi mirat daca acesti candidati de pe colegii ar fi apelat ca o comunicare pe termen lung. Partidele ca institutii sunt printre cele mai putin reformate. Nu functioneaza cum trebuie. Nu au anumite criterii ca sa-si numeasca oameni, sa-si gestioneze numele  in functii. Comunicarea pe termen scurt intra in zona comportamentul previzibil a unui politician.”
 
„Politicienii arata cum  arata si electoratul”

 
  Intrebat daca deficitul de comunicare  poate fi interpretat ca o publicitate negativa la adresa  politicienilor, analistul politic Alexandru Lazescu face legatura intre alegatori  si alesi:  “Nici electoratul nu arata asa de bine. Politicienii arata cum arata si electoratul. Electoratul are criterii de morala foarte flexibile. Nu au nicio problema in a alege in mod covarsitor indivizi foarte dubiosi. De exemplu, Radu Mazare, de la Constanta care este acolo aproape in regim mafiot. Electoratul este cumparat cu tot felul de cadouri. Este un “nas”. Stim ca “nasul” face una-alta. Electoratul are pretentii mari in ceea ce priveste comportamentul si  prestatiile politicienilor. Daca te uiti la comportamentul omului de pe strada, nu ar trebui sa ne asteptam la mare lucru de la politicieni.. Sigur ca si perioada comunista a avut si ea un rol. Ceea ce am preluat de la comunism este tipul de institutii distorsionate ca orice dictatura care-si lasa amprenta.”
            Concluzia pare a fi una clara in opinia analistului Alexandu Lazescu:„In fine politicienii nu pot arata mai bine decat arata societatea in ansamblu. Este foarte usor ca electoratul este bun si politicienii sunt rai. Sigur ca lucrurile se mai pot indrepta daca indrepti institutiile. Nu exista reguli, nu exista principii in aceste institutii. Totdeauna va exista o balanta intre competenta si datorii politice. Problema este alta si anume masa critica care este mediocra, pentru ca asa ii proiecteaza partidele. Acestia functioneaza pe pilot automat. Nu au pareri nici competente.”

Capat de linie

Politicienii s-au impotmolit in postari la capat de drum in apropierea alegerilor parlamentare de pe 30 noiembrie 2008.  Doru Tompea, candidat pentru colegiul 9 la Camera Deputatilor  din partea PSD a avut ultima postare  pe 27 noiembrie in timp de Valer Dorneanu, candidat pentru colegiul 12 din partea aceluiasi partid a incetat sa mai comunice cu electoratul de pe 14 noiembrie. Camelia Gavrila, candidat pentru colegiul 8 la Camera Deputatilor din partea PNL posteaza ultimul articol pe blog in ziua alegerilor : 30 noiembrie, iar Neculai Volovat candidat pentru colegiul 10  pune punct dialogului cu iesenii pe 3 noiembrie. In tabara PD-L Daniel Oajdea-castigatorul fotoliului de deputat in colegiul 9 a comunicat cu alegatorii pe forumul de pe blog pana pe 3 decembrie. Dumitru Oprea care a prins un loc in Senat a ramas, din perspectiva comunicarii cu iesenii in pragul anului nou, ultima postare pe blog fiind pe 31 decembrie. Mai activ pare a fi Dan Cirlan, lider PDL Iasi. /Anca-Gabriela Cornea/Foto:Romania Libera