(ORASUL, 12.00) APM IASI –REPUBLICA MOLDOVA– PROIECT / Proiectul de conservare a naturii Romania – Republica Moldova este in stadiul de finalizare
(CUZANET, Iasi, 22 noiembrie) – Agentia de Protectia a Mediului din Iasi a hotarat sa finalizeze implementarea proiectului de colaborare transfrontaliera Phare CBC ‘‘Management comun Romania – Republica Moldova pentru conservarea biodiversitatii in zona de granita’’. Proiectul a durat 24 de luni si a avut ca arie de derulare patru judete din Romania – Iasi, Vaslui, Galati, Botosani si cele 11 unitati teritorial-administrative situate pe malul raului Prut din Republica Moldova : Briceni, Edinet, Riscani, Glodeni, Falesti, Ungheni, Nisporeni, Hancesti, Leova, Cantemir, Cahul.
Printre obiectivele indeplinite in cadrul proiectului s-au numarat evaluarea starii de conservare a biodiversitatii din zonele de granita si dezvoltarea capacitatii institutionale, a structurilor implicate in conservarea biodiversitatii in zona de granita. Rezultatele principale ale proiectului au fost dotarea si utilarea completa a unui centru comun de management, editarea a trei publicatii cu scop informativ, crearea unui sistem informational geografic(GIS), lansarea paginii web a proiectului si cresterea cu 20% a gradului de informare a persoanelor din zona de granita privind problemele conservarii naturii.
‘‘Cooperarea si crearea unui parteneriat viabil intre structurile de conservare similare de pe cele doua maluri ale Prutului in vederea unei abordari comune este esentiala’’, a precizat Danut Pirchiu, directorul executiv al APM Iasi.Pentru realizarea proiectului au fost necesari aproximativ 800.000 de euro din care suma de 726.544 au fost acordati de Uniunea Europeana prin Programul de buna vecinatate Romania –Republica Moldova din fonduri Phare. Restul banilor necesari necesari au fost fost solicitati de APM Iasi catre Ministerul Mediului si Dezvoltarii Durabile. Proiectul este considerat de reprezentantii APM Iasi cel mai mare proiect de profil la nivel national de pana acum.
Decizia agentiei de a finaliza proiectul va fi luata pe data de 30 noiembrie a.c., in prealabil s-a organizat conferinta dedicata dezbaterii rezultatelor proiectelor la care au participat partenerii proiectului Inspectoratul Ecologic de Stat Chisinau, Asociatia Obseasca Cutezatorul din Republica Moldova si Agentiile pentru Protectia Mediului Galati, Vaslui, Botosani si Fundatia Corona Romania. / Cornelia Barbacariu
Niciun comentariu