(ORASUL, 14.00) APM IASI – DEZBATERE – CALITATEA AERULUI / Calitatea aerului din Iasi, motiv de dezbatere publica
(CUZANET, Iasi, 18 noiembrie) – Ieri, 17 noiembrie, ora 16.00, in sala mare a Primariei municipiului Iasi, a avut loc o dezbatere publica privind Programul de Gestionare a Calitatii Aerului in aglomerarea Iasi. La aceasta dezbatere au participat reprezentanti de la Garda de Mediu Iasi, Politie, Serviciul de Salubritate si membri din cadrul Comisiei Tehnice care au elaborat programul.
In deschiderea sedintei, Danut Pirchiu, directorul Agentiei pentru Protectia Mediului Iasi (APM Iasi) a facut o scurta prezentare a proiectului in care s-a pus accent pe sursele principale de poluare.‘‘Traficul auto, santierele de constructii, industriile tehnice, metalurgice ca SC CET II Hoboca, SC Arcelor Mittal SA, SC CET I Iasi, SC. Lucrari Drumuri si Poduri SA, SC Ceramica SA se numara printre cei mai daunatori factori care duc la o scadere considerabila a calitatii aerului.. Singurele depasirii ale valorilor normale de emisie poluanti le avem in preajma podurilor, dar aceasta este o situatie nationala, nu numai in Iasi’’, a tinut sa precizeze Pirchiu.
Copaci taiati pentru amplasarea dispozitivelor de filtrare a aerului
Dintre invitati a luat cuvantul si Mandache Leocov, fost director al Gradinii Botanice Iasi si fost profesor universitar la Universitatea ‘‘Alexandru Ioan Cuza’’ care a declarat ca “se simte zguduit de ceea ce a vazut” si anume taierea din fata blocurilor si din fata caselor a copacilor, acestia fiind inlocuiti cu dispozitive de filtrare a aerului instalate la geam. De asemenea, Leucov da un semnal de alarma cu privire la numarul mare de autobuze : ‘‘Am aflat din alte surse ca se vor inlocui tramvaiele cu autobuze si in toate capitalele mari din Europa pe care le-am vizitat este tendinta de a se introduce tramvaiele si de a scoate autobuzele. Pe strada Lascar Catargi a fost linie de transport cu autobuzele si a fost afectata intreaga plantatie de tei’’.
Membrii Societatii Civile au avut o altfel de abordare privind solutionarea cresterii calitatii aerului in Iasi..Problema sustin ei, este in mainile serviciilor de salubritate care nu incheie contracte directe obligatorii. Acestia din urma paseaza problema, in cadrul sedintei, reprezentantilor Garzii de Mediu si Politiei Iasi care ar trebui sa ii amendeze pe cei care ies cu rotile murdare in trafic. Danut Pirchiu a mentionat, la finalul sedintei, ca nerealizarea acestui proiect va duce mai tarziu la penalizari serioase. Varianta finala a “Programul de Gestionare a Calitatii Aerului in aglomeratia Iasi” va fi supus in termen de 90 de zile aprobarii de catre Consiliul Local Iasi, pentru a fi pus in aplicare in urmatorii cinci ani./ Cornelia Barbacariu
Niciun comentariu