(ORASUL, 16.00)PREFECTURA-TINERI-SOMAJ/ Iesenii prefera indemnizatia de somaj decat salariile mici.
(CUZANET, Iasi, 14 noiembrie)- In judeţul Iasi nu existat forta de munca suficienta pentru a acoperi toate ramurile economice. Aceasta a fost concluzia desprinsa in urma discutiilor dintre liderii de sindicat, particularii si reprezentantii Autoritatii Judetene pentru Ocuparea Fortei de Munca(AJOFM).
Intalnirea care a avut loc, vineri, 14 noiembrie, cu ocazia intrunirii Comisiei de Dialog Social a trasat obiectivele sistemului de asigurari pentru somaj si stimularea fortei de munca. Autoritatile judetene au mentionat ca 12 777 de persoane beneficiază de informare si consiliere profesionala pentru integrarea lor in una dintre ramurile economice. Din toate aceste persoane doar 431 au reusit, pana in momentul de fata, sa se orienteze profesional. "Bilantul este ingrijorator la Iasi, unde avem tineri si persoane sub 35 de ani care refuza sa munceasca si traiesc doar din ajutorul dat de stat timp de 12 luni. Noi punem la dispozitia iesenilor informatii despre angajatori, locurile vacante si conditiile de ocupare, insa mai mult decat atat nu putem face", a declarat Gabriela Vasilache, directorul AJOFM.
La discutiile din “Sala Galbena” a Prefecturii din Iasi a participat si subprefectul judetului, Vasile Etcu. Acesta a ridicat problema romanilor plecati la munca in strainatate:”De exemplu, in Spania legal lucreaza 500.000 de romani, insa cu siguranta cifra celor care lucreaza la negru se ridica undeva la 2 milioane. Ce facem cu toti acei oameni care nu au un contract de munca individual, unde ii angajam, au ei vreo sansa?”, a intrebat Vasile Etcu.
Si George Albulescu, directorul Inspectoratului Teritorial de Munca Iasi (ITM) a atentionat asupra aceleasi probleme: “Nu avem forta de munca , iar in Romania sursele economice nu sunt fructifcate. Cei care se duc la munca in Italia sau in Spania lucreaza in mediul agricol. De ce noi nu putem sa ii incurajam la venirea in tara sa-si faca o ferma?”
Conflictul angajator-studenti
Discutiile au vizat, de asemenea, neconcordantele de pe piata muncii dintre cerere si oferta. In timp ce studentii se plang ca angajatorii le cer experienta, acestia din urma sunt nemultumiti de faptul ca absolventii de facultate le cer salarii prea mari. “Cei mai multi dintre studentii, care ni s-au adresat, s-au plans de faptul ca angajatorii le cer experienta in domeniu. Multe persoane insa vor sa se angajeze pe posturi pentru care nu au o calificare, iar procentul lor se ridica la 20% din totalul populatiei", a mentionat Gabriela Vasilache, directorul AJOFM. Reprezentantii angajatorilor nu au intarziat sa dea un raspuns:”Cei mai multi dintre ei(n.r.-studentii) nu stiu ce sa ceara cand vin la un interviu, iar cand sunt intrebati de salariu, fie vor prea mult pentru postul respectiv, fie nu raspund", a mentionat Viorica Frunza, presedinte al Oficiului Patronal Judetean Iasi (OPJ).
Gabriela Vasilache, directorul AJOFM, a subliniat ca cei care au reusit sa se angajeze, in perioada de 12 luni pentru care au cerut sprijinul statului, primesc in continure 30% din cuantumul indemnizatiei de somaj: “Persoanele care depun cereri pentru acordarea de indemnizatii pentru somaj vor primi si asa-numitele prime de incadrare, respectiv prime de instalare in suma de doua, respectiv sapte salarii minime brute pe tara garantate in plata”, aratat Vasilache.
Comparativ cu decembrie 2004, rata somajului in judetul Iasul a inregistrat un trend descendent de pana la 2,15 puncte procentuale.Cele mai solicitate domenii de activitate de pe piata muncii sunt: constructiile- 39,4%, prestari servicii- 25,4%, confectii- 23,2% si altele 12%./ Iulia Nanescu
Niciun comentariu