ORASUL/POLITIC/ POMANA "ROSIE"/ 600 de oameni au venit sa se inchine la Sfintele Moaste.
(CUZANET, IASI, 23 OCTOMBRIE). 600 de oameni au venit sa se inchine la Sfintele Moaste
Dumnezeul lor este pesedist
Cu baticul inflorat pe cap, cu o fusta neagra ca de calugarita, batrina privea cu ochi ca de copil catedrala mitropolitana din Iasi. In mina obosita de munca si imbatrinita de sapa parca ocrotea bucata de hirtie pe care a scris de acasa pomenicul pentru morti si vii. Ca doar stia ca vine la Sfinta. E prima data cind vine la Sfinta. Tiraste dupa ea sacosa cu mincare. E data de dom’Culita. L-a trecut si pe dom’Culita pe pomelnic. Isi face cruce. Nu a citit ziarele. Pentru ea, Culita, Culita Tarita e D-zeul satului. Culita Tarita i-a adus la Sfinta. 600 de oameni. Credinciosi. Si votanti. Cit costa un vot? Nota de plata pare a fi ieftina: drumul catre Sfinta si sacosa cu tradafirii PSD in care se odihnesc o conserva, trei cirnati, un baton de salam, cas si piine. Cum se cistiga voturile la primele alegeri uninominale din istoria postdecembrista a Romaniei?
Pachetelul si excursia-contracostul votului
Preotul este pastorul si forta de ordine. Domn’ parinte devine deseori impacientat. Nu accepta nici in ruptul captului sa-l impinga din fata portii mitropliei care pare sa se darame in fata nerabdarii satenilor obositi de pe drumul cu autocarul , care a fost “foarte fain”. Domn Culita este icoana la care se inchina prima oara satenii. Oamenii nu stiu de Tarita ci de “Culita” asa il alinta ei. Pastorul se insenineaza la fata cand vorbeste de Culita, vorbele de miere curg ca un izvor nesfarsit de campanie electorala: “Domnu’ Tarata a inchiriat 16 autocare . A dat mancare la oameni-pachetel". Vorbeste despre sateni ca de primii scolari care sfiosi s-au teleportat in Iasul aglomerat si in startul neoficial al campanii electorale.
Claie peste gramada la pomana rosie
Parintele parca a uitat ca trebuie sa tina fraiele lumii prost organizate si povesteste ca intr-un basm cu “Eroul rosu” cum Dom'Culita a reusit sa fac rost de 16 autocare ca sa aduca lumea din comuna: “Au venit aproximativ 600 de oameni din comuna Zanesti si satul Slobozia dintre care 6 autocare din satul Slobozia si 10 autocare din comuna Zanesti. "Acum am reustit sa ajungem la Sfinta Parascheva, mai mult cu ocazia alegerilor recunoste si parintele cu un pic de rosu in obraz ca un adolescent indragostit de partid si apune ca "bineinteles ca e bine sa te dai generos pe langa sateni. Ca doar votu' conteaza". Batranele aproba vorbele preotului dand din cap si fac o cruce mare din frunte pana in pamant in semn de recunostinta fata de gestul generos al candidatului:” Asa-I! Dumnezeu sa-I dea sanatate lui Culita, ca tari ni-I drag la toti”.
Tatal tuturor…celor care il voteaza
Intre timp, lumea jongleaza cu aerul insuficient pe miniculoarul facut de preot ca sa iasa cei care s-au inchinat deja la Sfinta. Intrerupt parca dintr-un vis, parintele striga furios la lume, parca nu mai are rabdare sa tina lumea la rand. Revine insa ca un copil ascultator si cu lectia invatata bine de acasa: “El face papita la 5000 de oameni. Dumnealui mai are si o fabrica de lapte, unde il prelucreza si face preparate din lapte.Venim asa in fiecare an, organizati. Unii, au ajuns acum prima oara la Iasi.” Cateva mame cu bebelusi in brate incearca sa-si fac loc sfioase printre ceilalti credinciosi sa ajunga la moaste, insa parintele nu face exceptii: “Dati dovada de credinta! Stati la rand! Cu totii suntem oameni! “
Mesaje pe mancarea electorala
Tanti Marioara tine mandra in mana stanga pomelnicul pe care l-a trecut si pe Culita, iar in mana dreapta pachetelul cu “papica”. Imi arata ca a mancat jumatate de paine si ca restul o pastreaza pentru barbatul ei si pentru nepotei. Sta in genunchi si se roaga cu ochii plini de speranta pentru o viata mai usoara. Ea considera ca numai domn’ Culita este lumina ochilor ei si a restului de sateni. In spirit de uniune pe partea stanga a sacosei este afisat numele “Culita Tarita” –deputat PSD- “Un om decuvant” . Pe partea cealalta “Marius Munteanu-senator- Un om “de votat”. Mos Ion nu stie cine e Munteanu: “Eu stiu numai de Culita! Nu stiu cine e baronul asta! O fi si el bun, daca e prieten cu Culita. Pai Culita e om de treaba, e harnic, este inginer agronomic”. Nepotii mosului au venit si ei: la Iasi. Au venit cu hainele “alea bune” cum spun ei, se uita rataciti in jur si nu stiu exact ce se petrece. Sunt impinsi fara mila de batranii care nu mai au rabdare: “Sa se dea la o parte. Ei is mai tineri, mai fragezi. Noi suntem mai uscati, mai carunti”.
Cine pleaca de dimineata…Culita voteaza
Mihaela Sava este o mama tanara. Are doar 18 ani si o privire plina de griji. Se gandeste cum sa faca rost de bani pentru copilul ei de un an, pe care l-a adus cu ea la Iasi. A venit pentru ca a auzit ea de la batran ca se da autocar gratis si mancare “moca”. Hainele sunt vizibil uzate, are bani doar de o cruciulita pe care a cumparat-o deja de la mitropolie. Copilul plange. Agitata incearca sa linisteasca odrasla , fara succes insa. Anii de nebunii adolescentine au fost stersi din viata si tranformati ani de griji. O mai ajuta mama ei care reuseste sa adoarma bebelusul. Satenii s-au trezit dis-de-dimineata ca sa vina la Iasi. Au ajuns la 07.30 la autocare si la 08.00 au plecat. Calatoria a durat 4 ore, timp in care au savurat meniul “Culita”. Preotul doreste sa mai spuna si el ceva: “ Sa stiti ca suntem foarte mandri de ceea ce ni s-a oferit. O sa plecam de aici cu foarte multa bucurie in suflet ca am venit la Sfinta datorita domnului Tarita nu faina”. Parintele glumeste incercand sa echilibreze nemultumirea oamenilor care vocifereaza: "Rindul merge prea incet!"
Votanti din Zanesti, Roznov si Slobozia , urmeaza alegerile
Satenii sunt impresionati de fapta lui Culita. Vizita la Iasi, piesa care lipsea din puzzle-ul realitatii. Oare drumul care i-a adus pe sateni, majoritatea veniti pentru prima ora la Sfinta Parascheva le va aduce bunastarea de care au nevoie? O punga rosie cu mancare si o excursie in capitala Moldovei sunt pretul unui vot acordat unui om pe care il recunosti prin cat de generos e in campania electorala? Randul merge inainte. La poarta Mitropoliei sta tanti Elena cu pachetul pentru fiul ei, student la Facultatea de Constructii. S-a rugat la Sfinta sa-I ajute baiatul sa invete si sa fie sanatos. Cu ochii plini de speranta se uita dupa fiul ei si I se pare ca orice baiat care trece pe langa ea este el. Nu l-a mai vazut de o luna.” Invata saracul, sta in camin, ii mai trimit si eu mancare din cand in cand. E tare greu de bani” povesteste femeia. I se pare ca nu mai vine. Dezamagita se uita la biserica si incearca sa gaseasca un raspuns la dorul ei. Cu ochii putin udati de lacrimiii gaseste justificarea . “Saracul!Poate e la faculatate si nu a putut sa vina! I-am spus ca vin cand am plecat dimineata de acasa. Acuma nu mai stiu. Mai vorbesc eu cu el”.
Cine este Culita Tarita?
Culita Tarata este supranumit de presa centrala "baronul cherestea". Are in buzunar Insula Mari a Brailei. /Anca Cornea
Niciun comentariu