(ORASUL, 15.00)PREFECTURA-INUNDATII-CASE/ Predarea caselor din Rachiteni, judetul Iasi reconstruite dupa inundatii se va amana cu o luna
(CUZANET, Iasi, 19 octombrie)-Termenul de predare a caselor din Rachiteni reconstruite dupa inundatii, se va prelungi cu aproape o luna. Aceasta in conditiile in care Guvernul Romaniei a stabilit ca data de 22 noiembrie sa fie ultima ziu in care sinistratii sa intre in posesia locuintelor. Pana in momentul de fata a fost finalizata doar fundatia deoarece -sustin cei responsabili- conditiile meteorologice nu au permis inaintarea lucrarilor : " Daca este sa ne luam dupa graficul trimis de Prefectura, pana acum ar fi trebuit sa fi avut terminata fundatia pana la nivelul acoperisului. Noi nu o avem terminata nici pana la nivelul ferestrelor", a declarat Eusebiu Martonca, primar comuna Rachiteni. Reprezentantii celor trei firme desemnate cu realizarea lucrarilor in comuna sustin ca locuintele sinistratilor vor fi gata abia in jurul datei de 15 decembrie. „ Ghinionul a fost sa avem parte de zile ploiase cand nu am putut lucra. Imediat dupa oprirea ploilor oamenii nostri au muncit si noaptea pentru a finaliza lucrarile la fundatie", a mentionat Gabriel Stancu, inginer constructor la una din firmele implicate in reconstructia caselor din Rachiteni.
Frigul si inghetul ii va prinde pe sinistrati in modulele amenajate pe camp
Cele 39 de familii din Rachiteni care asteapta sa le fie reconstruite locuintele puse la pamant de furia apelor si-au pierdut orice speranta. Din luna iulie stau in modulele construite de stat si traiesc din donatiile aduse din toate colturile tarii. Cei mai multi dintre ei nu au mai ramas cu nimic: locuintele la care au muncit o viata intreaga au fost puse la pamant intr-o fractiune de secunda, actele le-au pirdut, iar tot ce au putut salva au fost animalele. „ Am muncit cot la cot cu cei de la primarie ca sa nu intre apa in comuna. Totul a fost in zadar, caci la 3.00 noaptea am fost scosi cu forta din casa de fortele de ordine. Atunci s-a terminat totul. Stam in frig, mancam ce apucam si cam atat", a explicat Grigore Mihail, satean din Rachiteni.
Cat despre ce spun autoritatile iesene, Prefectura admite ca este la curent cu toate probleme de la Rachiteni, insa da vina si pe localnici: „ Odata la doua spatamani plec la Rachiteni si niciodata nu vad nimic schimbat cand vine vorba de atitudinea sinistratilor. In alte zone afectate de inundatii, precum Pascaniul, oamenii muncesc alaturi de lucratorii firmelor, pentru ca locuintele sa fie gata la timp. La Rachiteni unul singur nu a ridicat o caramida pentru ca lucrarile sa mearga mai repede. Vor marea cu sarea", a declarat Marius Bodea, prefectul Iasului.
Nemultumirea prefectului este cu atat mai mare cu cat trei familii din Rachiteni au refuzat ajutorul statului si isi duc traiul zi de zi in casele subrede. Acestia au refuzat materialele de constructii in valoare de 40.000 lei de persoana pe motiv ca Guvernul era dispus sa aloce bani doar pentru construirea unei case formate din doua camere, o baie si o bucatarie. Cele trei familii detineau inainte de inundatii case cu mai mult de doua camere. „ Este inadmisibil ce se intampla acolo. Stau in casele alea care mai au putin si cad peste ei si nu ne dau voie sa ne facem traba asa cum trebuie pe motiv ca statul nu le cosntruieste tot atatea camere cate aveau", a adaugat prefectul.
Case gata la termen in Pascani
Daca la Rachiteni lucrurile nu decurg asa cum si-ar fi dorit autoritatile judetene, la Pascani si Tirgu Frumos lucrarile se incadreaza in graficul stabilit de Guvern. Mai mult decat atat, localitatea unde au inceput cel mai tarziu lucrarile, Tibanesti, este acum in fruntea listei. Reamintim ca in Tibanesti firmele au inceput sa construiasca fundatia mult mai tarziu decit in alte zone din cauza intarzierii transportului materialelor aduse tocmai de la Pascani. „ La Tibanesti am inceput lucrarile cu trei saptamani intarziere din cauza transportului. Apoi am fost nevoiti sa sistam lucrarile si pe timp de ploaie, insa acum situatia se prezinta la fel de bine ca la Pascani", a explicat Marius Bodea, prefect de Iasi.
Inundatiile din luna iulie au maturat totul in calea lor. Dupa retragerea apelor si analizarea situatiei din zonele calamitate, Guvernul Romaniei a alocat bani pentru reconstruirea a 50 de case si repararea altor 370. / Iulia Nanescu
Niciun comentariu