Profesorul Denis Mieville, fostul rector al Universitatii din Neuchatel, a sustinut ieri, 27 octombrie, o conferinta la Universitea “Alexandru Ioan Cuza” din Iasi (UAIC). Conferinta, intitulata “Universitatea moderna intre temeri si sperante” s-a desfasurat in Sala Aula Magna “Mihai Eminescu” si a inceput la ora 16.00.
Inainte de a incepe conferinta, profesorul Mieville a multumit pentru “privilegiul de a vorbi intr-o zi atat de importanta cum este cea de astazi”, dupa care a inceput sa enumere motivele alegerii temei pentru conferinta. “Primul motiv este asociat aniversarii de astazi, o varsta onorabila si estimabila, la care putem sa-i analizam istoria si sa ne gandim la prezent pentru a pregati cu luciditate viitorul impreuna cu provocarile si obstacolele sale, dar de asemenea cu teama si speranta. Iar, al doilea motiv este chiar istoria universitara”, a punctat acesta.
Unul dintre primele aspecte aduse in discutie de fostul rector a fost progresul tehnologic care a generat schimbarea perceptiilor asupra spatiului si modului de gandire si, implicit, a sistemului universitar.
“In aceasta situatie, e clar ca universitatea a trebuit sa treaca printr-o serie de schimbari. Si daca ele au participat la aceste modificari, a fost tocmai din dorinta de a-si defini si a-si apara personalitatea”, a explicat profesorul Mieville. Fiind unul dintre cei care au ajutat la implementarea sistemului Bologna la Universitatea Neuchatel din Elvetia, acesta a prezentat o radiografiere a acestei reforme cu scopul de a-i surprinde punctele forte.
“Aceasta reforma poarta principiul generozitatii unei institutii care trebuie sa supravietuiasca mobilitatii, schimbarii, al carei obiectiv primar este o accesibilizare a spatiului universitar European. Sistemul Bologna poate fi considerat un pasaport simbolic ce permite schimburile interculturale si recunoasterea diplomatica” a precizat acesta. In ciuda acestor aspecte, a recunoscut ca sistemul Bologna “si-a asumat riscul de a se insela si de a gresi, insa a reusit sa inlocuiasca cu succes modelul anglo-saxon, avand scopul de a mari capacitatile culturale si stiintifice ale societatii”.
Cu aceasta ocazie si-a prezentat pozitia “pro-globalizare” si a vorbit despre “o noua generatie de studenti, ai carei creatori nu suntem decat noi, profesorii acestui sistem universitar”.
In finalul conferintei, Mieville a adresat cateva elogii Universitatii “Alexandru Ioan Cuza”, precizand ca se inscrie cu succes pe linia universitatilor moderne din Europa. Solutia profesorului referitoare la asumarea schimbarilor din zona universitara a fost ca “desi, sensul lumii e ca lucrurile sunt fara speranta, trebuie sa facem totul pentru a le modifica”.
La eveniment au participat 200 de persoane, iar dintre reprezentanti ai universitatii s-au aflat in sala prof. univ. dr. Vasile Isan, rectorul UAIC conf. univ. dr. Dan Stoica, prodecan Facultatea de Litere, prof. univ. dr. Nicu Gavriluta, decanul Facultatii de Filosofie si Stiinte Social-Politice.
Denis Miéville este profesor de logica la Universitatea Neuchâtel din Elvetia. Autor a numeroase carti de specialitate, Denis Miéville s-a format la Universitatea Neuchâtel, Lausanne , Toulouse (Franta) apoi Bowling Green (USA), fiind specializat in cercetare academica si invatamant universitar in cadrul Universitatilor din Geneva , Rennes apoi Neuchâtel. A fost prodecan si decan (1991-1995), prorector (vice-rector) si rector (1995-2003), membru al consiliului de administratie al Agentiei Universitare a Francofoniei (2001-2005). A primit in 2001 Diploma de Onoare a Francofoniei si titlul de Doctor Honoris Causa al UAIC.
Roxana Maciuca, Simona Tutu
Niciun comentariu