Pentru cea mai veche institutie academica din tara, reuniunea COIMBRA este cel mai important eveniment organizat in ultimii 50 ani. Astfel, in perioada 9 – 12 iunie 2010, UAIC a adus la Iasi reprezentanti ai 38 universitati de traditie din intreaga Europa, printre care Oxford, Cambridge, Salamanca, Bologna, Uppsala, Turku. Jodien Houwers, din cadrul Departamentului de Cooperare Internatioanala al Universitatii Groningen din Olanda a acordat un interviu reporterilor CuzaNet despre importanta schimbului de experienta si colaborarea intre universitati.

In 2009, Universitatea din New Castle si Universitatea din Groningen au semnat un contract de intensificare a relatiilor intre cele doua universitati. Dupa ce isi termina studiile, studentii vor avea diplome de absolvire de la ambele universitati. Cum vedeti aceasta internationalizare a universitatilor ?

Este o colaborare indelungata intre universitatea noastra si cea din New Castle, inca din 1946 si acum incercam sa trimitem in afara cat de multi studenti putem prin diverse programe de integrare. Am gasit solutia prin intermediul facultatii noastre de Economie si Scoala de managment din New Castle pentru programe duble de absolvire.

Credeti ca in viitor ar fi posibila o astfel de colaborare intre Universitatea din Groningen si Universitatea “Alexandru Ioana Cuza” Iasi?

Sunt sigura ca va fi, pentru ca ieri (n.r.10 iunie 2010) am semnat un contract de colaborare pentru a finaliza ideile-program dintre Facultatii de Economie si Administrarea Afacerilor din Iasi si Facultatea de Economie din Groningen pentru a avea o colaborare similara. Astfel studentii din Iasi vor putea veni la Groningen si viceversa. Acest contract s-a semnat datorita bunelor relatii cu staff-ul din Iasi care lucreaza la Groningen si datorita gradului ridicat de incredere pe care il avem unii fata de altii in ceea ce priveste nivelul de educatie a celor doua universitati.

Printre universitatile partenere cu cea din Groningen se numara institutii de invatamant superior din Suedia, Germania, Belgia. Cand credeti ca va fi si Romania prin acestea?

Avem deja relatii intre facultati si exista o convingere la nivelul conducerii universitatilor ca, prin intermediul acestor acorduri semnate pe parcursul anilor, se poate creea un parteneriat privind programele asociate si de cercetare. Si pentru noi este o experienta.

Cati studenti straini sunt la Universitatea din Groningen?

Sunt trei mii de studenti straini, incluzand cei din programul PhD. Economia si managementul, dreptul, stiintele si tehnologia sunt printre cele mai populare domenii alese de studentii straini din Groningen.

Sunteti de accord cu opinia unora ca a studia in strainatate, printr-un schimb de experienta, a devenit un lucru comercial ?

Pe de o parte e comercial, dar pe de alta parte este o mare nevoie de educatie. Parintii vor ce e mai bun pentru copii lor si studentii insisi vor cele mai bune oportunitati pentru ei si cauta cele mai bune locuri in acest sens.Asa ca incercam sa facem ca accesul la educatie sa fie cat mai larg cu putinta, in primul rand pentru studentii din Europa dar si pentru studentii din tarile in care nu sunt atat de multe universitati, iar ministerul le ofera granturi pentru a pleca sa studieze in afara mai degraba decat sa construiasca universitati in tara lor.

In zilele noastre, din ce in ce mai multi tineri romani se inscriu la Facultatea de Studii Europene si Relatii Internationale. Care este parerea dumneavoastra despre aceasta tendinta ?

Traim in Europa. Consider ca este un atuu al tinerilor sa aiba cunostinte minime despre ceea ce se intampla in Europa, despre legatura dintre industrie si educatie, politica si societate. Indiferent de studiile pe care le urmezi, e bine ca fiecare sa aiba cunostinte de baza in acest domeniu.

Universitatile din Europa adopta noi metode de lucru, dar in acelasi timp continua sa se bazeze pe traditii vechi de secole. Care sunt traditiile pe care se bazeaza Universitatea din Groningen?

Universitatea din Groningen se bazeaza pe calitate, educatie si stiinta. Acestea sunt cele mai importante. Universitatea noastra este recunoscuta in regiune pentru traditia sa, fiind cel mai mare angajator din nordul Olandei. De asemenea, este renumita pentru ceremoniile academice si pentru modul in care alegem profesorii si ne tratam studentii.

Care ar fi avantajele studentilor romani care vor sa studieze la Universitatea din Groningen?

Cred ca pentru studentii romani este foarte interesant sa cunoasca aceasta parte a Europei, sa vada cum e sa lucreze intr-un alt climat, mai rece. Pentru ei este important sa cunoasca un alt sistem universitar. Sa vada cum sunt aici relatiile intre profesori si studenti, cum studentii lucreaza in echipe si mai ales cum profesorii si studentii lucreaza impreuna in programe de cercetare. Cred ca pentru ei este bine sa faca comparatii: odata ce ai fost in strainatate, iti dai mai bine seama cum e in tara ta.

Ioana Stoian, Giorgiana Zurba

***

Despre Jodien Houwers

Jodien Houwers a lucrat in parteneriat cu mai multe universitati din Europa si nu numai. A fost coordonator la Universitatea din Uppsala (Suedia), pentru aliante strategice , la Universitatea din Göttingen (Germania) , Universitatea din Ghent (Belgia), dar si la Universitatea din Osaka, Japonia.Din iunie 1988 pana in prezent lucreaza la Universitatea din Groningen, Olanda, fiind consilier la Departamentul de Cooperare Internationala.