Sebastian Lazaroiu, fost ministru al Muncii, a participat vineri, 9 martie a.c., la dezbaterea „Noua clasa politica si relansarea Romaniei”, organizata de Universitatea „Petre Andrei” din Iasi. Sebastian Lazaroiu crede ca primul pas pentru schimbarea Romaniei este modificarea Constitutiei si ca numirea lui Mihai-Razvan Ungureanu in functia de Prim-ministru a fost „o miscare buna”.

Ce este un „imblanzitor al viitorului”? Am gasit aceasta expresie pe pagina dvs. de Facebook.

Este un om care incearca sa afle ce se va intampla maine, poimaine, raspoimaine si sa incerce sa le spuna si celorlalti. Daca te refereai la ceea ce am spus ca-i ocupatia mea, asta incerc sa fac. Incerc sa anticipez si sa le explic si celorlalti ce ar putea sa urmeze, si nu in folosul meu.

Ce sperati sa indepliniti prin proiectul „Romania 2.0”?

Este un proiet pe termen lung. Eu nu am spus ca, de maine, Romania va deveni mai buna, dar este un proiect care asta isi propune. De asta este si ales sloganul „Restart Romania”, sa pornim de undeva si sa o luam de la capat. Iar 2.0 inseamna o versiune mai buna. Dar o versiune mai buna ia timp pentru a fi construita. Am facut intotdeauna comparatia asta: legile pentru o tara sunt exact cum e softul pentru un calculator. Daca ai un soft bine scris, hardul mege si el bine, iar calcuatorul da rezultate. Asa si cu legile. Daca ele sunt bine scrise, daca softul asta esential este rescris, tara poate sa fie mai buna. Incepand chiar cu Constitutia.

Cui se adreseaza acest proiect?

Se adreseaza in special generatiei tinere, dar si generatiei active si mai ales celor care sunt in pozitii de decizie, oameni care iau decizii, care au in subordine macar inca alti 2-3 oameni si care la randul lor pot transmite mai departe crezul acesta si viziunea despre viitor.

„Romania 2.0” este si un raspuns al demiterii dvs. din functia de ministru al Muncii?

Nu, nici vorba. Pentru mine, a fost un episod ca oricare altul. E un proiect la care eu m-am gandit de mult timp. Eu am vorbit de multa vreme ca, in Romania, se discuta prea putin despre viitor si prea mult despre trecut si prezent. Si, cumva, proiectul asta incearca sa suplineasca nevoia asta de a vorbi mai mult despre viitor.

Clasa politica de atunci, ca si azi, e lipsita de curaj

Cum ati gasit clasa politica in perioada in care ati fost ministru al Muncii?

Clasa politica de atunci, ca si azi, e lipsita de curaj, si de multe ori se fereste sa-si asume responsabilitatea pentru actiuni necesare tarii. Prea putini sunt cei care au curajul sa spuna adevarul si sa-si asume raspunderea pentru gesturile lor politice.

Daca ar fi ca romanii sa ceara o schimbare, care ar fi primul pas si cum credeti ca ar arata aceasta schimbare?

Romanii ar trebui sa-si doreasca si sa ceara schimbarea Constitutiei, pentru ca multe rele vin de acolo. Am mai zis de multe ori. Daca legile reprezinta softul ala institutional, Constitutia e chiar sistemul de operare. Daca ala merge prost, nu mai merge nimic bine. Asta ar trebui sa inteleaga din ce in ce mai multi romani, ca sunt multe lucruri nefericite care se intampla din cauza modului in care este scrisa Constitutia. Ea se aplica de multe ori, dar are multe vicii.

Cum percepeti numirea lui Mihai-Razvan Ungureanu in pozitia de Prim-ministru?

Cred ca a fost o miscare buna si este un exemplu de om competent, relativ tanar, cu ambitii, care are si o anumita experienta. A fost o misare buna, dar, cum anticipam eu, nu va produce automat un castig pentru PDL. PDL trebuie sa sustina actualul guvern, chiar daca va lua masuri mai putin populare, ca sa poata beneficia de schimbarea guvernului.

Credeti ca va avea aceeasi soarta ca Emil Boc?

Intru-un fel, nu, pentru ca vine intr-o perioada de relaxare. Emil Boc a avut de gestionat si partidul si guvernul, nu i-a fost usor din cauza asta. Poate ca e si un alt tip de personaj Razvan Ungureanu si cred ca va avea un alt parcurs, spre deosebire de Boc

Iulian Birzoi