In pragul alegerilor, actualul rector al Universitatii de Medicina si Farmacie „Grigore T. Popa” din Iasi, prof. univ. dr. Vasile Astarastoae, isi analizeaza programul sau managerial. Cunoaste nevoile universitatii si isi propune sa le acopere, daca va castiga viitorul mandat. Nu vrea sa raspunda acuzatiilor care i se aduc: stie ca acestea au ca scop distrugerea credibilitatii sale.
Conform programului managerial depus odata cu cererea si CV-ul dumneavostra pentru functia de rector, doriti sa stimulati cresterea numarului de studenti in universitate. Cum intentionati sa faceti acest lucru?
In primul rand, trebuie remarcat faptul ca programul meu trebuie analizat in intregime si nu pe segmente deoarece acestea se interpatrund. Unul dintre lucrurile bifate este largirea bazelor de invatamant, inclusiv prin introducerea in sistemul de educatie a spitalelor private si deja noi am facut primul pas. S-ar mai putea, de ce nu, prin participarea la constructia unui nou spital, “Spitalul Regional de Urgente”. In acesta privinta am organizat in universitate o intalnire cu toti factorii de decizie, ca impreuna sa demaram acest proiect. In momentul in care ai spatiile de invatamant, creste numarul de personal si poti sa cresti si numarul de studenti. In acest moment, noi functionam cu o baza de invatamant, spitaliceasca, doar cu 10% mai mare dacat cea care exista in momentul in care am facut eu facultatea, dar numarul de studenti a crescut de sase ori fata de acea perioada. Aceasta problema diminuiaza putin calitatea. Indeplinim conditiile de la ARACIS. Dar suntem in acest moment la maximum si de ce sa nu spun, a trebuit sa respingem 300 de dosare de la studentii din spatiul european, care aduc o contributie de 5000 de euro fiecare. Am fost nevoiti sa ii respingem pentru ca nu am vrut sa facem rabat de la calitate.
V-ati propus sa acordati studentilor unele facilitati. In ce constau acestea?
Ele deja exista, trebuie doar sa le dezvoltam. Noi, de exemplu, dam internet si televiziune gratuita in toate caminele, am crescut numarul de burse sociale, am acordat din venitul propriu 20% din fondul valutar pe care il obtinem. Acesta se intoarce catre student si nu este de neglijat. De asemenea, dorim sa incurajam voluntariatul studentilor, sa il stimulam prin diferite premii, dorim sa acordam facilitati dincolo de ceea ce acorda Ministerul si sa organizam tabere studentesti. Am avut o tentativa, dar inca nu am reusit sa ogranizam chiar noi o tabara studenteasca pe care sa o sustinem.
„Voi debloca posturile pentru profesori”
In decursul acestui mandat ati incercat sa rezolvati problema insuficientei cadrelor didactice. Cum veti proceda de acum inainte?
Da, am avut un razboi foarte lung, nu cu Ministerul Educatiei, ci cu Ministerul de Finante, si insusi ministrul mi-a multumit pentru sustinerea pe care i-am acordat-o, astfel incat am reusit, dupa un interval de doi ani de zile in care posturile au fost blocate, sa scot la concurs o serie de posturi si de asemenea, am trimis cerere pentru o noua serie de posturi avand promisiunea Ministerului de Finante ca in noul an bugetar vor fi aprobate. Avem un singur impediment in ceea ce priveste promovarea la postul de profesor, pentru ca deocamdata legea spune foarte clar ca este doar pentru persoane care obtin abilitarea, iar metodologia de abilitare nu a fost validata inca. Noi avem cel putin noua persoane care indeplinesc criteriile de abilitare, dar nu pot promova pentru ca nu au abilitarea. Voi incerca, daca voi obtine voturile, ca in noul mandat sa deblochez aceasta situatie, desi pana acum aceasta intarziere a venit de la Comisia Superioara care incearca sa adopte diferite modele, fara a tine cont ca oamenii sunt blocati la promovare si din nefericire unii chiar au luat decizia de a pleca din tara. Cu toate aceastea, am promisiunea ferma ca se vor intoarce in tara sa lucreze la universitate daca voi mai fi eu rector.
Considerati ca noua lege a invatamantului, de a oferi rectorului posibilitatea de a alege prorectorii, aduce o responsabilitate prea mare celui care ocupa functia de rector?
Este o mare responsabilitate. Intr-un interval de 30 de zile stabilit de lege trebuie sa te decizi, pana atunci functioneaza vechiul Birou Senat. Deocamdata tatonez pentru a vedea ce Consiliu de Administratie si ce functii doresc oamenii, deoarece este posibil ca acestia sa nu mai vrea sa fie in Biroul Senat, ci in Senat. In acest interval de 30 de zile se va confirma de asemenea si noul rector, de catre Ministerul Educatiei.
Cum a primit UMF noua lege cu privire la sustinerea lucrarilor de doctorat?
Noi aveam niste rigori inainte ca aceasta lege sa fie adoptata, prin urmare singura universitate din Romania la care nu a fost respinsa nici o teza de doctorat la ultimele doua sedinte pe noua lege, a fost UMF, in rest, gradul de respingere pe tara a fost de 20%. S-a remarcat ca suntem singura universitate la care toate tezele au fost acceptate.
Noua lege stimuleaza cercetarea la nivel inalt?
Daca nu ar fi exagerarile legii, as spune ca da. Acum insa am unele rezerve, pentru ca a impune trei ani de zile pe o cercetare adevarata, mai ales in medicina, mi se pare un interval de timp care merge in alte domenii, dar nu aici. Termenul este suficient acolo unde se face cercetare aplicativa sau cercetare de biblioteca. In medicina si in domeniul tehnic nu este suficient. Noi am incercat sa obtinem prin lege sa fie trei ani, plus anul de studii de doctorat, in total devenind patru ani. Acesta este un interval minim, pentru cineva care chiar face cercetare, avand un program de lucru de 12 ore pe zi. Aici vom mai avea discutii, pentru a determina un interval suficient de lucru, daca vrem sa avem teze cu adevarat de cercetare si nu doar lucrari compilate.Trebuie introdusa in lege o flexibilitate cu privire la acest interval.
Cum comentati reprosul profesorului Stefan Georgescu, care sustine ca nu ati separat „scandalul” legat de dumnevoastra de restul universitatii?
Nu ma pot cobori la acest nivel. Eu mi-am respectat intotdeuna contracandidatul, indiferent pentru ce functie am optat, nu am facut nici un atac la persoana, si, slava domnului, limba mea este suficient de ascutita incat sa pot face acest lucru. Consider insa ca nu este demn intr-un mediu academic sa ataci persoana si sa nu discuti despre planul tau managerial. Eu nu am facut niciodata nici o observatie cu privire la contracandidatul meu pe care il cunosc de ani de zile si despre care cred ca are o datorie morala fata de mine si nu invers; ii cunosc si momentele grele in care l-am ajutat. Cu toate acestea, nu am facut nici o discutie la planul lui managerial, desi as putea face acest lucru pentru ca am o experienta, dar ma axez strict pe planul meu managerial, imi respect alegatorii si nu vreau sa cobor nivelul discutiei. Nu am raspuns contracandidatului meu, nu am facut conferinte de presa, deoarece am considerat ca electoratul meu este in universitate, lor ma adresez. Cat despre problema mea personala, nu am legat-o de universitate, nu am comentat-o. Exista un loc unde se analizeaza, acesta este Instanta. Solicit de doua luni de zile sa mergem in Instanta, unde dosarul si expertizele vor fi publice.
Considerati ca aceste acuzatii au venit ca un atac la persoana tocmai in preajma alegerilor?
Pana la urma, dupa ce vor trece alegerile, si aici, si la Colegiul Medicilor, o sa vedeti ca incet, incet se vor dezumfla, si dupa ce va trece Legea Sanatatii si von anula Legea cu Coplata se vor mai linisti, pentru ca in subsidiar si acesta a fost un motiv ca sa imi pierd credibilitatea. Pentru ca e mai usor sa se spuna, ca intre sovietici si americani ca „si voi ati omorat indienii”.
Anca Burniche
Niciun comentariu