Invitat, ieri, 28 ianuarie, la cel de-al doilea Consiliu National al Rectorilor, organizat la Iasi, in Aula Bibliotecii Central Universitare „Mihai Eminescu”, Ministrul Educatiei, Cercetarii, Tineretului si Sportului, Daniel Funeriu a dezbatut impreuna cu rectorii si prorectorii universitatilor din tara aspectele care fac greu aplicabila noua Lege a Educatiei. El i-a indemnat pe cei din mediul academic sa respecte cea mai modificata lege de pina acuma, asingurindu-i ca este „curatata” de orice influente politice.

Traian Basesecu a declarat la Adunarea Parlamentara a Consiliului European ca Romania va lansa in aceasta primavara o noua strategie pentru perioada 2011 – 2015 menita sa accelereze integrarea rromilor. In ce consta aceasta pe linie de educatie?

La nivel de minister exista o serie de programe de incluziune sociala atintite catre o comunitate care trebuie sprijinita in efortul de a merge spre scoala. Sunt programe sociale precum transportul gratuit, banii de liceu, „cornul si laptele” – care au adus multi copii inspre scoala si, de asemenea, va pot da exemplul unui program din fonduri structurale „Toti la gradinita, toti la clasa I”, care a adus inspre gradinita si clasa intai foarte multi copii rromi. Sunt multe programe realizate in colaborare cu organizatiile din acest domeniu.

Legea Educatiei Nationale este poate cea mai schimbata lege din Romania

In redactarea Legii Educatiei au fost luate in considerare neajunsurile semnalate pana acum?

Sa nu uitam ca aceasta lege este discutata de foarte multa vreme, de cel putin trei ani de zile, pe optiunile majore care au fost concretizate in Pactul National pentru Educatie. Au fost luate in considerare foarte multe pareri, dar atentie, atunci cand elaborezi o lege nu operezi cu pareri, ci cu date concrete, cu o diagnoza, cu lucruri fundamentate stiintific.

Cum ne obisnuim „sa respectam legea”?

Respectand legea, toata legea si doar legea.

Vom avea o noua Lege a Educatiei odata cu schimbarea puterii politice?

Avem o noua lege acum, Legea 1/2011 si sunt absolut convins ca aceasta lege isi va arata avantajele pe care le va aduce sistemului si va crea foarte multa stabilitate in sistem. Sa nu uitam un lucru, cei care spun ca prin angajarea raspunderii Guvernului aceasta lege va fi modificata odata cu noua putere, legea 84, legea actuala a invatamantului a fost trecuta printr-o procedura parlamentara care a durat aproape patru ani de zile, deci a fost trecuta prin Parlament si totusi, este poate cea mai schimbata lege din Romania. Eu sunt convins ca vom avea stabilitate legislativa dintr-un motiv foarte simplu: aceasta lege va aduce beneficii masurabile elevilor, studentilor, cadrelor didactice si parintilor.

Puteti da cateva exemple?

Putem da foarte multe. In primul rand, depolitizarea scolilor, metoda prin care se va constitui Consiliul de Administratie la nivelul scolilor, metoda prin care va fi selectat directorul, curriculum-ul scolar va aduce beneficii semnificative. Daca ne uitam la universitati, aceasta lege va aduce beneficii semnificative tinerilor din sistem care sunt foarte buni, dar care pana acum au fost blocati in a-si desfasura activitatea la nivelul lor. Sa nu uitam ca Romania are o varsta la care se devine conducator de doctorat, la 53 de ani, lucru care nu este acceptabil. Poate unii care sunt obisnuiti sa pescuiasca in apele tulburi ale educatiei nu vor agrea aceasta lege, dar eu cred ca o lege moderna trebuie sa slujeasca fortelor vii ale natiunii, care pot sa duca tara asta mai departe.

Nu cred ca este neaparat necesar ca studentii romani sa studieze in tara

Din perspectiva unui student care a invatat intr-o universitate straina ne puteti spune de ce ar trebui sa ramana tinerii in universitatile din Romania?

Nu cred ca este neaparat necesar ca studentii romani sa studieze in tara, este important sa se intoarca. Faptul ca un student poate sa isi aleaga daca studiaza in afara sau in Romania este un lucru bun, nu cred ca noi, ca minister, trebuie sa le spunem studentilor sa studieze mai degraba in Romania. In schimb, noi trebuie sa facem tot ceea ce putem pentru ca cei tineri sa se intoarca. Poate ca in ultimii 20 de ani au existat niste politici care nu au fost corecte si din punctul meu de vedere una dintre marile resurse de dezvoltare pe care Romania le-a risipit este reprezentata de toti cei care astazi sunt in strainatate. Pe ei trebuie sa ii atragem si prin sistemul de promovare in mediul universitar vom face exact acest lucru.

Cum ii chemati in tara pe acesti tineri?

In Legea Educatiei Nationale se poate vedea ca exista mecanisme competitionale care se bazeaza exclusiv pe performanta si, de asemenea, in legea salarizarii unitare este prevazut ca intrarea in sistem, adica posturile mai mici – de asistent, de lector cresc semnificativ.

De ce s-a vehiculat in presa ca unele universitati au primit fonduri speciale care sa le ajute sa fie de acord cu legea?

In mandatul meu nu s-a dat nici un leu nici unei scoli si nici unei universitati, nici pe baza de criterii politice, nici pe baza de prietenii. Daca va referiti la articolul conform caruia as fi alocat preferential fonduri universitatii unde tatal meu este profesor, vreau sa va spun ca este o calomnie. Pentru ca nu am dat 20 de milioane, am dat 2.8 milioane, fondurile alocate de ministrul Funeriu acelei universitati sunt cam de trei ori mai mici decat cele alocate atat de doamna Andronescu, predecesoarea mea, cat si de domnul Adomnitei, deci am taiat fondurile acelei universitati. Este doar a 28-a universitate la finantare. Inca o data, in acest mandat nu s-au dat bani. N-au fost scandaluri financiare si nici nu vor fi.

Elena Gherasim

Ramona Balaban

Daniel Funeriu a preluat mandatul de Ministru al Educatiei, Cercetarii, Tineretului si Sportului pe data de 23 decembrie 2009 si este membru in grupul de experti pentru elaborarea „Strategiei cercetarii din Romania intre 2007 si 2013”. Noua Lege a Educatiei a fost promulgata pe 4 ianuarie 2011 si va intra in vigoare incepand cu 10 februarie a.c.