Rectorului Universitatii Tehnice „Gh. Asachi” , prof. univ. dr. Ion Giurma, nu i se pare un lucru grav sau de mirare ca Politehnica din Iasi nu o va intrece niciodata pe cea din Bucuresti si ca in Romania nu sunt universitati care sa aiba macar vreo sansa de a intra in topurile europene. Reforma ARACIS o considera inutila cat timp invatamantul preuniversitar „livreaza” absolventi slab pregatiti. Pe de alta parte, recunoaste ca, ajunsi la Politehnica, studentii, desi ar avea laboratoare performate la dispozitie, tot nu au posibilitati de a face practica.
„Nu vom putea ajunge niciodata Politehnica din Bucuresti”
Vi se par justificate aprecierile ARACIS cu privire la calitatea invatamantului superior din Romania?
Daca analizez universitatea pe care o reprezint, pot spune ca ne situam pe o pozitie buna. Universitatile mari care lucreaza si care isi fac treaba cum trebuie, sunt apreciate. Din cate se vede, noi suntem apreciati la adevarata valoare pentru ceea ce facem, pentru ca ocupam locul 5 dintre toate universitatile din tara. Este un loc care ne onoreaza si care ne face sa fim mandri de activitatea pe care o desfasuram in cadrul institutiei noastre.
Conform barometrului ARACIS, institutia pe care o conduceti se situeaza dupa Politehnica din Bucuresti. Vi se pare justificat clasamentul?
Da, pentru ca in realizarea acestui clasament se tine seama si de dimensiunea universitatilor, iar Universitatea Politehnica din Bucuresti este cea mai mare si cea mai puternica din tara. Dar, dintre toate scolile politehnice, noi suntem totusi dupa ei. Nu-i vom putea atinge niciodata pentru ca ei sunt din alta dimensiune. Oricat de bine am face noi lucrurile sa mearga aici, nu vom putea sa ne situam la aceeasi inaltime ca ei.
Activitatea de cercetare a univeristatilor a primit si ea o serie de critici, e si Politehnica ieseana vizata de ele?
Cercetarea a fost criticata in ansamblul ei, dar sunt anumite ramuri in care cercetarea are anumite directii, domenii in care se face cercetare de varf. In ceea ce ne priveste pe noi in prezent avem laboratoare dotate, performante ca in Occident, deci nivelul cercetarii in 2009 a crescut.
Folositi banii publici pentru cercetare?
Din pacate, banii pentru cercetare sunt din ce in ce mai putini, au scazut valorile inregistrate ale banilor destinati cercetarii. Intre timp am gasit alte metode alternative de suplinire a fondurilor: a crescut cuantumul banilor pe care-i putem primi din fonduri structurale. Noi ca universitate, am reusit in anul 2009 si reusim si in prezent sa semnam contracte pe fonduri structurale de peste 35 de milioane de euro, deci o valoare destul de mare. Dar acestea nu reprezinta cercetarea, sunt alte tipuri de contracte. Tangential, ating cercetarea, pentru ca daca ne referim la cele doctorale unde noi ii platim pe doctoranzi putem spune ca acestia fac cercetare.
„Daca va fi o reforma in mediul preuniversitar, atunci se vor simti schimbarile si la noi”
Credeti ca va face ARACIS reforma educationala pe care o promite?
Tot timpul se vorbeste de reforma in universitati, dar parerea mea este ca aceasta trebuie facuta in primul rand la preuniversitari, pentru ca aici e durerea cea mare. Pentru ca la noi sa vina studentii cat mai pregatiti si cat mai bine dotati intelectual aceasta reforma trebuie sa se desfasoare in scolile generale, dar mai ales in licee. Criza pe care o simtim noi acuum este la nivelul de pregatire, iar daca va fi o reforma in mediul preuniversitar atunci se vor simti schimbarile si la noi.
Barometrul semnaleaza ca invatamantul superior romanesc e incomparabil cu cel european.
E foarte greu ca macar o universitate din Romania sa fie in aceste topuri. O universitate ca sa raporteze toata cercetarea si tot ce are, trebuie sa fie de o dimensiune foarte mare. Noi suntem faramitati in multe universitati, mici si numeroase. Am vazut cum stau lucrurile in afara, sunt total diferite de ceea ce e la noi: un oras are o singura universitate mare, puternica, toate centrele de cercetare sunt tot pe langa ea, iar atunci cand raporteaza un volum de cercetare, are o cu totul alta dimensiune si atunci ocupa locuri fruntase in aceste clasamente ale celor mai bune universitati. Este greu de luptat cu astfel de universitati pentru ca sunt niste colosi. Dar ar trebui sa ne multumim cu ce avem si sa mergem in continuare, pentru ca oricum Romania este in progres. Daca ne uitam cum stateau lucrurile in urma cu sapte-opt ani atunci se pot vedea foarte clar aceste diferente: acum avem laboratoare performante, tot prin cercetare dotate, chiar si cladirile arata altfel acum, se vede ca s-a schimbat ceva.
„Studentii nostrii nu au unde sa faca practica”
Cum ar putea ajunge Politehnica in topuri?
Acum in invatamantul tehnica superior toate-s bune pana la un singur lucru:practica. Aceasta lasa de dorit. Fiind de profil tehnic, ca sa pregatim studentii pentru a atinge un nivel cat mai performant, ar trebui sa le oferim toate conditiile pentru a face cat mai multa practica. Din pacate aici intampinam dificultati pentru ca nu mai sunt intreprinderi unde sa faca practica, dar nici fondurile necesare acesteia. Partea teoretica, didactica merge foarte bine, de aceea trebuie sa gasim solutii pentru a rezolva cat mai repede si aceasta problema a practicii.
Ce masuri luati pentru a evita plagiatul lucrarilor de licenta, dizertatie si doctorat?
Universitatea Tehnica ia masuri. Acest lucru este in atentia noastra de ceva timp, chiar cred ca vom achizitiona un program care sa-I prinda pe cei care aplica acest plagiat. Fiecare la locul lui de munca trebuie sa-si dea seama si sa tina sub control acest aspect. Au fost mari probleme, vor mai fi si in continuare, nu pot disparea asa de usor, dar incercam prin toate metodele sa le schimbam, mai ales in ceea ce priveste tezele de doctorat. Nu este admis asa ceva, ca un doctorand care urmeaza sa profeseze dupa terminarea unei facultati si a unui doctorat sa o faca cu ajutorul unei teze copiate, care nu este muncita si gandita de el.
Olga Grigorescu
Niciun comentariu