Ne grabim sa crestem, ne place sa simulam emanciparea si in goana noastra smintita ardem etape, devenim partasi la lucruri pe care nu le intelegem, dar care ne dau sentimentul ca ne-am agatat la timp de modernitate. Semnam metri intregi de acorduri si tratate, doar pentru a obtine aprobarea de a sta linga ei, in rindul celor multi si puternici. Stim sa alegem calea cea mai usoara si am invatat sa facem din orice „un fleac!”.
Nu stralucim prin inventii si nici nu ne preocupa descoperirile stiintifice, insa nu recunoastem nici in ruptul capului ca suntem o natie de mimetisti. Sarim la beregata sistemului si intre runde dam o raita pe Facebook sau mai citim o pagina din „Reteta succesului in 10 pasi”. Nu ne mai spetim cu caratul cartilor si nici nu mai trecem pragul anticariatelor. Acum avem e-books si ne place: romane, enciclopedii sau manuale, toate stau ingramadite in buzunarul nostru si se ofera pe un click. Am uitat de zmei si Ilene Cosinzene, de Comedii si de Numele trandafirului, acum se poarta colectiile Chic si seriile Harry Potter. Filele ultimei carti primite s-au îngalbenit de vreme iar perspectiva scaunului incomod din sala de lectura ne stringe in spate si ne indruma degetele catre un alt download de pe e-book. E simplu, ieftin si comod, in plus, te lipsesti de penalizarea pentru intirzierea restituirii sau de riscul de a cumpara o carte pe care nu esti sigur ca o vei citi.
E un inceput promitator, care, cu putin noroc si mai multe descarcari, va revolutiona istoria literaturii. Astfel, in incercarea de a fi moderni, parintii vor adormi seara inaintea copiilor, doboriti de asteptarea unei noi pagini virtuale din „Punguta cu doi bani”, Fat-Frumos va avea mii de admiratoare inscrise in fan-clubul sau, iar Alba-ca-Zapada va deveni membra activa in clubul pensionarilor.
Elena Gherasim
Niciun comentariu