Ca sa pui ceva in valoare ai nevoie de distanta. Distanta in timp. Uneori o creezi tu insuti, alteori este faurita de imprejurari. Asa s-a intamplat si cu marile nostre slagare. Difuzate decenii la rand excesiv si exclusiv, au fost considerate etape trecute, uitate uneori, si asociate cu trecutul, alungate apoi, intr-un abis inchis, contestat, si fara drept de aparare, intr-o eclipsa totala de simtire. Dar pentru toate a existat speranta, zbuciumul placut, Radio Romania, singurul post care in ultimii 20 de ani a continuat sa le difuzeze fara intrerupere si fara drept de apel.
Anul trecut Radio Romania implinea 80 de ani. Opt decenii de existenta, de istorie, de viata. Si pentru ca Radio Romania nu putea exista fara muzica romaneasca, iar aceasta din urma nu putea sa dainuiasca in timp fara Radio Romania, a aparut, in luna mai, la editia aniversara, colectia ’80 de ani de muzica in 80 de ani de radio”. Compilatia a fost numita sugestiv”Cele mai frumoase melodii romanesti difuzate vreodata la radio”. Parol cele mai frumoase. Istoria nescrisa cuprinsa in linii mari, tusata cu acorduri majore, invaluita in straie de cant, de la inceputuri pana la cele mai haotice ritmuri actuale.
Colectia cuprinde patru cd-uri, a cate 20 de piese fiecare, alese atent de catre ascultatorii Radio Romania, timp de mai bine de 5 luni, in cadrul mai multor programe ale postului: Euromusica, Studioul de dupa amiaza, Romanticii si Matinal.
Totul a pornit de la initiativa redactiei muzicale, la care au pus umarul si ceilalti relizatori: Gabriela Scraba, Titus Andrei, Gabriel Marica, Andrei Partos, Bogdan Pavlica si Criastian Marica. Acestia au prezentat timp de aproape doua luni de zile, marile slagare romanesti in diferite emisiuni. Apoi au continuat cu alcatuirea unor clasamente muzicale saptamanale cu 80 de piese fiecare. Apoi a fost initiata o pagina speciala a emisiunii pe site-ul postului, pe care clasamentele erau permanent actualizate si la care contribuiau si ascultatorii. In final s-a realizat o selectie clara, si s-au ales primele 80 de piese, cele mai votate si mai difuzate. Pana la alegerea finala au fost difuzate sute de melodii romanesti, de la pagini de referinta compuse de Ionel Fernic, Ion Vasilescu, Vasile Veselovski sau George Grigoriu, pana la hiturile noului mileniu semnate de Marius Moga, Laurentiu Duta, Cristian Faur sau Adi Cristescu.
Colectia finala reprezinta de fapt in ordine topul celor mai votate 80 de piese. Acestea au fost impartite in subcategorii a cate 20 de piese fiecare. Pe locul intai si piesa de deschidere a albumului este interpretata de regretatul Aurelian Andreescu, pe muzica lui Florin Bogardo si versurile Ioanei Diaconescu, „Tu esti primavara mea”. (http://www.youtube.com/watch?v=xdu9-gq5qxU).
„Importanta acestei realizari a postului public de radio este semnificativa. Nu e doar o trecere in revista si o amintire, ci e de fapt un recurs intensiv la valoare, la valoarea muzicii romanesti din toate timpurile. E un curs care uneste generatii, legende ale trecutului si viitoare legende ale prezentului. Sunr oamenii Romaniei. E muzica sufletelor lor”, a declarat Dana Dorian, critic muzical si textier, in exclusivitate pentru Agentia de presa CUZANET.
Piesa de locul doi starnea reactii virulente la sfarsitul anilor 80, si strangea stadioane pline dupa revolutie. O legenda in adevaratul sens al cuvantului, o piesa clasica a unei artiste mai prezente si mai actuale ca oricand, capabila de „regenerare artistica”in orice clipa. ‘Buna seara iubite”pe muzica lui Adrian Enescu si versurile lui Lucian Avramescu a fost imnul unei generatii. O generatie care se descatusa cu ajutorul candidei pe atunci fetite de provincie cu rochie roz si funda numita Loredana, care reusise in cativa ani sa aduca asupra ei si cenzura si lauri si un mare actor-Ion Caramitru intr-un duet premiat in anul 2001, pentru cea mai puternica influenta adusa asupra muzicii pop europene. (http://www.youtube.com/watch?v=Dwqv5n1hug4).
Cea mai ascultata piesa a fost cea care ocupa locul al treilea pe album, dar nu a strans suficiente voturi incat sa ocupe pozitia fruntasa. E vorba despre piesa secolului 20 din Romania, votata asa in 2000, intr-un show de televiziune. E vorba despre piesa care avea sa creeze in 1995 un munte de trandafiri pe scena de la Mamaia. E vorba despre „Sa mori de dragoste ranita” pe versuri de Aurel Storin si muzica lui Marcel Dragomir, interpretata de Angela Similea. (http://www.youtube.com/watch?v=xYis0cjt4ZY).
Voci nemuritoare, melodii celebre, ritmuri actuale, cei mai indragiti artisti, pe toate le gasiti in compilatia”80 de ani de muzica in 80 de ani de radio”.
Toate genurile muzicale reunite intr-un buchet vibrant, care creeaza o punte intre trecut si perezent. De la folk, la rock-ul autohton, la pop si dance, colectia aduce cate un pic pentru toate varstele si gusturile. De la Dendrino la Moga, de la Titi Botez la 3SE, de la Iris si Sfinx la Voltaj si pana la Simplu si Andra, muzica romaneasca se intorce reunita in casele ei si in sufletele ascultatorilor. Premiera a avut loc in luna aprilie a anului 2009, in cadrul show-ului cu acelasi nume, desfasurat la Sala Radio din Bucuresti. Producatorii sunt Casa de discuri Roton in colaborarea cu Societatea Romana de Radio si Televiziune. Formatul compilatiei este audio.
Narcis Avadanei
Niciun comentariu