De ce Lady Diana Spencer era atit de adorata de intreaga lume? Cum de a reusit sa farmece atitea persoane? Pe linga multe raspunsuri probabile, a contat si faptul ca a fost urmasa ducesei de Devonshire, Georgiana, sau pe numele de domnisoara, Spencer.
Scurt fragment din film: Cind ajunge, toti ochii se indreapta asupra ei. Atunci cind lipseste, ea se afla pe buzele tuturor. Iar in aceasta seara, cu ceea ce se va imbraca ea, astept sa va vad pe toti miine la fel. Adresa modei insasi este ducesa de Devonshire.
„Ducesa”, in regia lui Saul Dibb, este drama istorica si romantica a uneia dintre cele mai controversate femei ale Regatului Unit al Marii Britanii, din dinastia Casei de Hanovra. S-a remarcat prin implicarea in viata politica, desi femeile nu aveau dreptul de a vota, s-a dezis de puritanism si s-a dovedit a fi o adevarata matroana a societatii engleze. Rolul jucat cu atita dedicatie de Keira Knghtley reinvie acest personaj prin acuratetea jocului actoricesc. Avem, pentru 110 minute, o proiectie fidela a unui secol XVII, la redarea careia – mai ales prin decoruri si vestimentatie – a contribuit si postul de televiziune britanic BBC. Povestea de dragoste are iz de basm: Georgiana, pe atunci Lady Spencer, se marita cu ducele de Devonshire, interpretat de Ralph Fiennes, un nobil al acelor vremuri. Bucuroasa ca isi leaga destinul alaturi de un barbat mai in virsta, cu o mare influenta si mult mai bogat decit familia ei, aceasta se va izbi de raceala si indiferenta acestuia. Isi da seama ca a fost un „troc”, ea primeste tot ce doreste atit timp cit ii ofera latifundiarului un mostenitor, un baiat. Urmasul nu apare, iar relatie e pe cale se se destrame: el este mult mai pasionat de ciini, ea devine o „vedeta” pentru restul nobilimii. Afinitatile ei pentru politica, in special pentru liberalii Whig si prestigiul de care se bucura in societate, a ajutat-o sa-si sustina favoritii la functiile in Parlamentul Britanic. Devine o adevarata matroana a petrecerilor. „All England loves you, your Grace” (n.r.: toata Anglia va iubeste, domnia voastra), ii spunea asistentul ei; ironia, toti in afara de propriul ei sot. El este atras acum de cea mai noua prietena a ducesei, Elisabeth Foster care ulterior i-a devenit amanta.
Ducesa se indragosteste de un tinar whig, Charles Grey si il sustine pe acesta in lupta lui de a ajunge in Parlament. Georgiana, stiind de relatia sotului ei cu Elisabeth, ii spune ca este de acord cu actuala „conjunctura” amoroasa, dar cu o singura conditie:ducele sa-i dea voie sa se intilneasca cu Grey. Bineinteles, intervine refuzul categoric al acestuia. Consternata, enervata de raspunsul primit, se ridica si pleaca de la masa. Tratat ca un act de nesupunere fata de barbat, ducele merge la ea in camera si o violeaza. In urma acestui act, va rezulta mostenitorul mult dorit de el. Asta dupa ce a nascut doua fete. In ciuda opozitiei acestuia, ea continua sa se vada cu Grey. Sub pretextul unui tratement in orasul Bath, ea se intilneste cu tinarul si ramine insarcinata. „His grace”, pentru a se nu face de rusine in societate, o trimite la vila lui de la tara unde va da nastere acelui copil.
Amenintata ca ii va distruge cariera amantului daca va mai continua sa se vada cu el, renunta intr-un final si se intoarce la castelul ducelui. Revine in societate si isi va petrece restul vietii alaturi de sot si de amanta acestuia. Dupa moartea Georgianei, cei doi se vor casatori.
Pentru americani, filmul e un succes: fara o nobilime proprie, e bine si una de import. Drama dintr-un cuplu de singe albastru atrage, mai ales ca atentia ridicata a producatorilor fata de decoruri, costumatii si coloana sonora a dat roade si astfel au reusit sa creeze o copie fidela a Regatului secolului al XVIII-lea. Bineinteles, personajele nu se dezic rolurilor asumate si „joaca magistral”.
George Gurescu
Niciun comentariu