Astazi, 12 martie a.c. este ziua pe care Vaticanul a stabilit-o pentru inceperea Conclavului si alegerea noului papa. Conform revistei italiene Vanity Fair, cei 115 cardinali au sosit deja in Italia si vor forma Colegiul episcopilor care va vota noul Suveran Pontif. Adunarea cardinalilor a avut loc in aceasta dimineata, iar incepand cu ora 12.00, acestia se vor inchide in Capela Sixtina pentru a incepe votarea. Castigator va iesi cel care are doua treimi din voturi.
Succesorul lui Benedict al XVI-lea si sfarsitul lumii
Nostradamus a prezis ca actualul papa isi va da demisia si ca atunci cand o sa fie un papa de culoare la Vatican, acesta vine insotit de Sfarsitul Lumii. De asemenea, odata cu demisia Papei Benedict al XVI-lea, a mai iesit la lumina o profetie socanta. Aceasta sustine ca urmatorul papa va distruge lumea. Este vorba despre profetia Papilor, care este alcatuita din 112 fraze scrisa in limba latina si care descrie toti capii Bisericii Catolice. Potrivit profetiei, urmatorul papa este distrugatorul Romei si este numit Petre Romanul. Catolicii sustin ca aceste profetii sunt false si ca sunt realizate de celebrul Nostradamus. „In ultimii ani ai persecutiei Bisericii Romano-Catolice va domni Petre Romanul, care isi va conduce turma intr-o perioada foarte tulbure. Dupa aceea, orasul celor 7 coline va fi distrus si temutul Judecator va judeca oamenii”, este profetia socanta care a iesit in evidenta odata cu noile alegeri de la Vatican.
Cine sunt candidatii la functia de Papa?
Noul suveran pontif urmeaza sa fie ales in zilele urmatoare. Concurenta este una serioasa, iar „pariurile” se pun pe patru nume, preferatul fiind cardinalul african Peter Tuckson. Acesta este ministrul pontifical pentru justitie si pace, de origine ghaneza. Acesta, in varsta de 65 de ani este considerat cel mai carismatic episcop african si ar putea sa fie urmatorul primul papa de culoare din istorie. Se spune ca alegerea sa ar putea aduce un important plus de imagine prestigiului Vaticanului serios zdruncinat in ultimii ani. Un alt favorit este cardinalul Francis Arinze, de origine nigeriana. Totusi, dupa doi Papi din afara Italiei, sanse mari au si cardinalii din peninsula precum arhiepiscopul de Milano, Angelo Bagnasco, sau Gianfranco Ravasi, „ministrul culturii” de la Vatican. Italianul Angelo Bagnasco, in varsta de 70 de ani, a devenit cardinal in urma cu 6 ani si are mari sanse sa fie ales deoarece este sustinut de blocul cardinalilor italieni, ceea ce i-ar asigura din start o patrime dintre voturile Conclavului. In plus, acesta este si presedintele Conferintei Episcopale Italiene, iar Biserica Romano-Catolica nu a mai avut un Papa italian din 1977. Se pare insa ca nu toti cardinalii isi doresc sa devina suverani pontifi. Canadianul Marc Ouellet, in varsta de 69 de ani ce conduce Congregatia Episcopilor a catalogat posibilitatea de a fi ales Papa ca fiind un „cosmar”, ceea ce inseamna ca acesta ar putea refuza Pontificatul.
Colegiul Cardinalilor decide „favoritul”
Regulamentul canonic prevede ca, in cazul in care Scaunul Apostolic este in mod evident vacant, cardinalii electori pot organiza scrutinul, dar este nevoie de asteptarea tuturor cardinalilor din lume care au drept de vot. Decizia datei organizarii votului revine Colegiului Cardinalilor. Acestia stau intr-o incapere cu usile inchise, iar accesul strainilor este strict interzis. Inainte de aceasta intrunire secreta, intre cardinali au loc consultari „de culise” pentru a desemna un candidat care are cele mai mari sanse de a fi ales inca din primul tur.
„Pe 5 martie au inceput sa vina tot mai multi cardinali la Vatican. Pana acum s-au adunat 110 din cei 115. Initial trebuiau sa fie 117, dar doi dintre acestia nu pot participa deoarece au demisionat. Cand vin si restul, atunci alegerile vor putea incepe. Papa Benedict al XVI-lea a consemnat faptul ca atunci cand toti cardinalii cu drept de vot ajung la Vatican poate incepe procedura de votare. Acestia merg toti intr-o sala secreta unde se cunosc si se observa cei care au potential pentru a se califica printre favoriti. Este nevoie ca toti cardinalii sa se puna de acord si alegerile sa decurga fara complicatii sau neintelegeri. Speram ca alegerile sa aiba loc cat mai curand, iar credinciosii din Piata Sf. Petru sa fie incantati de fumul alb, semn ca alegerile au decurs bine din „primul tur”. Cei 110 cardinali ajunsi deja la Vatican i-au trimis o scrisoare fostului papa cu multumiri din partea tuturor bisericilor din lume pentru munca si efortul despus”, a declarat Federico Lombardi, purtatorul de cuvant al Sfantului Scaun.
Reguli pentru alegeri
Biserica Catolica a schimbat de-a lungul timpului procedura de alegere a unui papa. In caz de demisie sau deces, un nou papa este numit din randul cardinalilor. Acestia intra in Conclav dupa cel mult 20 de zile de la renuntarea sau moartea acestuia la misiune. In cadrul unei procesiuni, acestia trec din Capela Paulina in cea Sixtina, apoi usile sunt incuiate, iar cheile sunt date in grija personalului. In prezent, numarul electorilor a fost stabilit la maximum 120, iar pentru a participa la alegere nu trebuie sa depaseasca varsta de 80 de ani. Sedinta solemna de alegere poate dura chiar si mai multe zile, iar cardinalii sunt cazati la un hotel pana se afla rezultatul. Toti se obliga sa respecte secretul si rezultatul votului. Sunt organizate doua runde de vot dimineata si doua seara. Cel care obtine doua treimi din voturi devine noul papa. Daca dupa doua saptamani nu se ajunge la niciun rezultat, Sfantul Scaun este condus de cardinalul care obtine o majoritate de 50% plus unul de voturi. Credinciosii adunati in Piata Sfantului Petru sunt anuntati intr-un mod unic rezultatele voturilor. Dac acestia vad fum negru iesind pe cos, inseamna ca votul a esuat, iar cand un nou Suveran este ales, pe cos iese fum alb, ce vesteste gasirea lui. Dupa ce fumul alb este vazut de credinciosii aflati in piata, unul dintre cardinali iese pe balconul Domului si anunta numele celui ales insotit de cuvintele „Annuntio vobis gaudium magnum – Habemus Papam!”.
Demisia Papei Benedict al XVI-lea
Papa Benedict al XVI-lea a fost ales pe 19 aprilie 2005, in urma Conclavului din 2005, ca succesor al papei Ioan Paul al II-lea. Sanctitatea Sa a anuntat pe 11 februarie a.c. ca se va retrage din functia de suveran pontif pe 28 februarie. Intr-un discurs tinut in fata Consistoriului (intalnirea formala a tuturor cardinalilor Bisericii Catolice) a declarat ca in urma examinarii constiintei si-a dat seama ca puterile sale nu mai sunt adecvate din cauza varstei pentru indeplinirea misiunii pontificale. Demisia papei a surprins intreaga lume atunci cand acesta si-a anuntat retragerea de la conducerea Bisericii Catolice. „Dumnezeu mi-a cerut sa urc pe munte sa ma dedic si mai mult rugaciunii si meditatiei. Asta nu inseamna ca eu voi abandona Biserica. Eu o sa slujesc cu aceeasi dedicatie si dragoste ca pana acum, dar intr-un mod care sa fie mai potrivit pentru mine si pentru varsta mea”, a declarat Papa Benedict al XVI-lea, cand si-a sustinut ultima rugaciune publica in Piata Sfantului Petru, unde au participat peste 120.000 de credinciosi.
Scandaluri care au zguduit lumea catolica
Un ONG din Roma sustine ca printre cardinalii din Conclav se afla si clerici care au molestat copiii. Acest subiect a starnit un intreg scandal la Vatican si ar putea sa afecteze alegerile pentru tronul Vaticanului. „Prezenta lor vizibila in alegerea noului Papa pateaza acest proces. Este dificil, cred eu, pentru catolici si mai ales pentru victime. Acestia trebuia sa aiba incredere in acest proces stiind ca multi dintre cei implicati sunt compromisi din punct de vedere moral”, a declarat David Clohessy, presedintele asociatiei nonguvernamentale din Roma pentru cotidianul Tempo.
Potrivit unor publicatii din Italia, unul din motivele pentru ca Papa Benedict a demisionat este legata de actiunile de „lobby gay” de la Vatican. Se pare ca tema homosexualitatii la Vatican nu este una noua in presa italiana si ca a facut obiectul numeroaselor romane si cartilor best-seller din Peninsula. Presa a mai speculat si despre faptul ca atat specialisti in chestiuni legate de Vatican, persoane religioase sau preoti care lucreaza la Vatican au legaturi homosexuale inafara Vaticanului. Directorul televiziunii catolice TV2000, Dino Boffo, afectat de zvonurile aparute, a dezmintit asa-numitele relatii homosexuale si a cerut ca Sfantul Scaun sa fie scutit de „patima josnica a scrisorilor anonime, fara semnatura si fara destinatar”.
Istoricul demisiilor Papale
Anuntul surpriza al Papei Benedict al XVI-lea nu este fara precedent in istoria Vaticanului. Dupa martiriul Sfintului Petru, pina acum au fost alesi 260 de Papi, dintre care cel putin patru au demisionat.
In 235, Sfintul Papa Pontian, unul dintre primii Episcopi ai Romei a fost arestat si trimis la minele de sare. Pentru ca sa poata fi ales un succesor, a demisionat din functia sa. Mai tirziu, in 1040, Papa Benedict al IX-lea a demisionat, incercind ulterior sa-si recistige papalitatea. A murit insa in penitenta la manastirea Grottaferrata, linga Roma.
La sfirsitul secolului al XIII-lea, calugarul Petru a fost ales ca Papa Celestin al V-lea, dupa un Conclav care a durat aproape trei ani. Neobisnuit insa cu viata Curiei Romane, i-a adunat pe cardinali intr-un Consistoriu si i-a anuntat pe acestia ca doreste sa demisioneze. Ultima demisie inregistrata la Vatican a fost acum 600 de ani, cind Papa Grigore al XII-lea a oferit demisia sa pentru a pune capat Schismei Occidentale.
Dupa demisie, locul ii revine unui Papa „interimar”
Conform agentiei de presa franceza AFP, cardinalul sambelan, italianul Tarcisio Bertone va deveni dupa demisia actualului suveran, un Papa „interimar”, insarcinat cu administrarea Bisericii pana la alegerea noului Suveran Pontif, urmand sa exercite puteri net reduse. Potrivit Constitutiei apostolice promulgate in 1996 de catre Ioan Paul al II-lea, toti oficialii de rang inalt din cadrul conducerii Bisericii – Curia romana – renunta la functiile lor la moartea sau demisia Papei, iar in post ramane doar cardinalul sambelan, pentru a administra afacerile curente ale Bisericii. Acesta trebuie sa administreze Vaticanul si cu ajutorul cardinalilor prezenti reuniti in Congregatia Generala, el stabileste data funeraliilor in cazul decesului unui papa si pe cea a convocarii Conclavului. Sambelanul si cardinalii nu pot lua nicio decizie a carei validitate sa depaseasca durata perioadei de vacanta a tronului Sfantului Petru sau care sa afecteze prerogativele exclusive ale Papei cum ar fi numirea de cardinali. Monseniorul Bertone, in varsta de 78 de ani, a fost numit sambelan in aprilie 2007.
Beneficiile unui Papa
Titlul de „papa” nu este unul oficial, desi este printre cele mai populare. Acesta mai este numit si Sfintia Sa, Tata Sfant si Prefericitul Parinte. Titlurile postului unui papa includ denumiri oficiale precum Episcop al Romei, Vicar al lui Hristos, Succesorul Principelui Apostolilor, Pontif Suprem al Bisericii Universale, Primat al Italiei, Arhiepiscop si Mitropolit al Vaticanului, Suveran al Cetatii Vaticanului si Slujitor al slujitorilor Domnului. Acesta este cel care numeste episcopi, cardinali si sfinti, defineste dioceza (zona de care sunt responsabili episcopii) si actioneaza ca sef de stat. De asemenea, acesta solutioneza chestiunile legate de credinta si indeplineste functia de „director executiv”. Titlul de papa include si beneficii precum existenta unor asistenti personali care se ocupa de tot ce are nevoie suveranul, de la garderoba pana la corespondenta si planificarea agendei papale. De asemenea, papii nu platesc taxe. Acestia nu primesc niciun salariu, dar nu sunt nici taxati – nici in Vatican, nici in tara natala. In cazul in care doreste, un papa poate castiga bani din vanzari de carti sau din alte afaceri. Un alt avantaj in meseria de suveran pontif este securitatea de care are parte acesta. Papa este protejat de Garda Elvetiana Pontificala, cea mai veche unitate militara activa cunoscuta si isi indeplineste sarcinile de mai bine de 500 de ani. Atunci cand ies la pensie, cardinalilor li se asigura o pensie de 5000 de euro pe luna.
Lorena Lungu
Niciun comentariu