In 2011, initiativele si ambitiile primarului Gheorghe Nichita au transformat iasul intr-un mega-santier. Tot in 2011 nu au lipsit nici conflictele care au luat amploare atit pe scena politica, cit si in sanatate, invatamant, in domeniul bancar sau chiar in interiorul institutiei Bisericii. Sursa conflictelor, aceeasi: banii
Hora Unirii, prilej de huiduieli
Anul a debutat intr-o nota trista la Iasi, prevestind parca suita de conflicte ce avea sa se desfasoare pe tot parcursul celor 12 luni. Ziua de 24 ianuarie, prilej de sarbatoare a unirii tuturor romanilor, a devenit un prilej de a dezbina puternica „legatura” dintre un presedinte si poporul sau. Astfel, rezervistii din armata l-au huiduit pe Traian Basescu pe tot parcursul discursului sau. Presedintele nu a ripostat, ci doar a subliniat ca o sarbatoare trebuie respectata, pentru ca ea reprezinta „un pilon „ pentru viitor. Tot intr-o nota optimista a parasit si scena, urandu-le tuturor :”La multi ani”si putere de a face tara asa cum si-o doresc. In orice caz, nu cu buzunarele goale.
Locul sase la capitolul disponibilizari
Probabil nu asa arata tara pe care presedintele le-a urat iesenilor sa si-o construiasca. Iata ca, in primavara acestui an, Iasiul se afla pe locul sase in topul oraselor la numarul de persoane concediate. Sondajul a fost realizat de Econtext, iar datele provin de la Comisia Nationala de Prognoza. Conform acestor date, in ultimii doi ani de criza economica, 151.200 de romani si-au pierdut serviciul, dintre care 5800 sunt ieseni. Tot in perioada lunii mai, edilii orasului, visau ca in aceste conditii economice, cu gropi si multi maidanezi, Iasiul sa devina capitala europeana. Insa totul a ramas la rangul de vis frumos.
Cartierul Palas, intre Tribunal si inaugurare
Judecatorii de la Curtea de Apel Iasi au respins in ziua de 30 martie 2011, recursul formulat de Zaharia Schrotter impotriva sentintei date de Judecatoria Iasi, prin care s-a decis ca nu este vorba despre nici o ilegalitate in dezvoltarea proiectului Palas. Sentinta fusese data pe 15.03.2011. Zaharia Schrotter a contestat decizia procurorilor de la Directia Nationala Anticoruptie Iasi de a nu se incepe urmarirea penala a tuturor celor implicati in semnarea contractului de asociere dintre Consiliul Local Iasi si Iulius Group SRL. Este vorba de contractul semnat in vederea dezvoltarii proiectului Palas, din zona Palatului Culturii. „Omul de afaceri a contestat pe toate caile asocierea dintre Primarie si firma lui Iulian Dascalu, Iulius Grup. El fusese refuzat de consilierii locali cand a propus o asociere similara, pe acelasi amplasament” scria la vremea aceea Ziarul local „Buna Ziua Iasi”. Asadar, e mai mult un conflict de invidii, orgolii si interese, decat o ilegalitate. Cartierul Palas isi va deschide portile intr-un viitor mai apropiat sau mai indepartat mai degraba, pentru ca toti iesenii sa-i admire peisajul.
Zona de agrement Ciric isi va schimba infatisarea
Modernizarea bazei de agrement Ciric este obiectul unui proiect european obtinut de edilii municipiului. Lucrarile au inceput in luna martie a acestui an. Suma necesara pentru amenajarea zonei de agrement Ciric este de 25,8 milioane de lei, iar termenul de finalizare a lucrarilor este primavara anului 2013. Proiectul presupune crearea unei baze turistice moderne prin transformarea infrastructurii, amenajarea de plaje si piscine, infiintarea unor noi activitati de agrement si activitati sportive. In septembrie, cu o intarziere de 7 luni, Ministerul Mediului a aprobat reamenajarea padurii pentru a deveni zona de agrement. In total, proiectul ce beneficiază de finantare europeana se ridică la o valoare de 46 milioane lei. Dupa finalizarea lucrarilor, panorama de la Ciric va incanta ochii iesenilor cu alte culori si forme.
Scandal la Universitatea de Medicina si Farmacie „Grigore T. Popa”
Coruptia se afla pe podiumul problemelor care afecteaza neincetat tara. In urma audierilor care au avut loc pe data de 21.10.2011, la sediul DNA Iasi, procurorii i-au impus rectorului Universitatii de Medicina si Farmacie, Vasile Astarastoae sa nu paraseasca tara. Acesta a fost anchetat pentru doua infractiuni de abuz in serviciu contra intereselor publice, tentativa la infractiunea de folosire sau prezentare de documente ori declaratii false, inexacte sau incomplete care are ca rezultat obtinerea pe nedrept de fonduri din bugetul general al Comunitatilor Europene si conflict de interese si aderare la un grup infractional organizat. Cotidianul local „Buna ziua Iasi „ scria pe 13 decembrie ca „La UMF, tatal fura cot la cot cu fiica.”In articol se facea referire la faptul ca Vasile Astarastoae si fiica sa, Daniela Astarastoae ar fi furat bani din fondurile europene alocate unor proiecte aflate la Institutul de Medicina Legala.
Multe santiere, multe roti blocate in asfalt
Santierele deschise in Iasi au dat peste cap circulatia. Foarte multa aglomeratie, roti blocate in asfaltul necarpit si nu in ultimul rand, accidente. Consilierii locali au propus sefilor Primariei sa adopte anumite masuri prin care traficul sa nu mai fie blocat. Una dintre masuri a fost sugerata de consilierii partidului PDL si a vizat eliminarea blocarii rotilor autoturismelor. Ziarul „Curierul de Iasi” scria in ziua de 27.10 2011 ca intr-o scrisoare adresata primarului Gheorghe Nichita, seful PDL Iasi, Petru Movila a militat pentru adoptarea acestei masuri si a atras atentia asupra unei alte probleme la nivel local: locuri de parcare insuficiente, problema care determina supraaglomerarea orasului. In urma acestor sugestii, primarul Gheorghe Nichita a decis introducerea unor sensuri unice pe perioada lucrarilor, iar constructorii sa ajute prin semnalizarea adecvata a lucrarilor. Se speram ca decizia lui se va concretiza.
Scandal la Mitropolia Moldovei
Inalt prea Sfintitul Teofan a fost acuzat de abuz in serviciu, dupa ce nu i-a permis unui preot divortat sa isi reia rangul de preot si sa continua sa slujeasca, chiar si gratis, in Biserica. Purtatorul de cuvant al Mitropoliei, Constantin Sturzu a declarat ca Viorel Mihalache, preotul demis, nu a putut sa demonstreze ca a divortat de sotia sa pentru un motiv intemeiat si ca s-a intors pe calea cea dreapta. Acesta nu a prezentat adeverinta de la parintele sau duhovnic precum ca s-a spovedit si impartasit. De cealalta parte, Viorel Mihalache a declarat ca reprezentantii Mitropoliei, in frunte cu IPS Teofan, aplica preferential regulamentul Bisericii Ortodoxe Romane si ca in cazul altor preoti nu s-ar fi aplicat aceleasi masuri drastice. Preotul sustine ca Biserica intra cu papucii in viata privata a unor preoti. Anul acesta Biserica a fost institutia cu cele mai mari castiguri financiare. Asadar, banii nu aduc nici fericirea, nici slujba inapoi, nici mantuirea.
Eutanasierea cainilor vagabonzi
Pe 22 noiembrie, Camera deputatilor a aprobat legea privind cainii comunitari. Cu o zi mai tarziu, legea nr 227/2002 a impartit populaÅ£ia Iasiului in doua tabere. Daca unii ieseni sunt de parere ca singura modalitate de a scapa de patrupedele fara stapan este eutanasierea, caci maidanezii nu le aduc nici carne, nici oua, nici lapte, altii considera ca o astfel de practica este „inumana” si deciza ca animelele sa fie omorate ne-ar transforma intr-o „tara de criminali”.Primarul Iasiului, Gheorghe Nichita sustine ca cele doua metode de a rari randurile cainilor maidanezi, eutanasierea si sterilizarea, trebuie combinate. Edilul-sef nu a menÅ£ionat daca va initia un proiect de hotarare in Consiliul Local pentru eutanasierea cainilor fara stapan. Razboiul dintre cele doua parti s-a terminat in remiza, nimeni nu a avut castig de cauza, iar cainii se plimba in continuare linistiti pe strazile orasului.
Facturi duble la CET din 2012
In data de 8.11.2011, iesenii racordati la Centrala Electrică de Termoficare au primit vestea ca vor avea plătit cu 40% in plus la factura incepand din luna ianuarie. Cele peste 50.000 de familii racordate la sistemul centralizat de termoficare vor avea de infruntat, imediat dupa Anul Nou, apogeul facturilor la incalzire care vor fi aproape duble. Oficialii Primariei Iasi i-au anuntat pe clientii CET ca vor trebui sa plateasca 265 de lei pentru fiecare gigacalorie consumata fata de 185 de lei cat costa in prezent. Noul tarif a fost aplicat deja de la inceputul lunii decembrie, iar facturile de cosmar vor trebui platite in ianuarie 2012. Aceasta veste a venit ca un dus cu apa rece pentru ieseni, dupa ce reteaua de termoficare a sistat apa calda in tot orasul, timp de aproximativ trei luni. Pana si igiena din spitale devenise precara, pentru ca pacientii trebuiau sa se spele la lighean.
Aeroportul va fi concesionat
Dupa ce in luna august, cotidianul local „Buna ziua”, anunta ca este posibil ca aeroportul din Iasi sa se inchida in doi daca nu se va investi in modernizarea lui, in data de 7 decembrie 2011, autoritatile au decis, dupa multe luni de amanare ca aeroportul din Iasi va fi concesionat. Concesionarea consta in construirea unei piste de 3000 de metri, a unui terminal si a unei parcari pentru cateva avioane. Pentru acest proiect au fost alocate doua milioane de euro. Astfel, Consilierii judeteni au renuntat la accesarea fondurilor europene. Aerogara va fi data in concesiune, iar licitatia va avea loc in luna februarie.O alta imbunatatire a fost adusa in luna noiembrie, cand un avion al companiei TAROM a lovit la aterizare un porc mistret, asa ca aroportul International din Iasi a decis sa achizitioneze doua dispozitive de facut zgomot pentru alungarea animalelor. Asadar, toate elementele sunt luate in calcul pentru ca in viitor, aeroportul sa functioneze corespunzator.
Trei straini au incercat sa jefuiasca o banca ieseana
Un moldovean, un ucrainean despre care se presupune ca ar fi general de armata si un israelian au fost retinuti pe 9 .12.2011, de procurorii DIICOT, dupa ce politistii de la Crima Organizata i-au prins in flagrant incercand sa scoata ilegal un milion de dolari din sucursala ieseana a CEC Bank. Autoritatile au decis ca cei trei barbati sa fie arestati pentru 29 de zile pentru constituire a unui grup infractional organizat, acces neautorizat la un sistem informatic, efectuarea de operatiuni financiare frauduloase si spalare de bani.
Hora Unirii din 2012, vegheata de luminitele Craciunului din 2011
Incepand cu data de 10 decembrie, s-au aprins luminitele de sarbatori in tot orasul. In zona Palatului Roznovanu, in aceeasi zi s-au tinut si mici spectacole, iar copii au putut vorbi cu Mos Craciun. Primaria Municipiului Iasi va plati cate 7000 de lei pentru fiecare zi in care instalatiile amenajate in tot orasul vor functiona, adica de pe 10 decembrie pana pe 8 ianuarie, iar instalatiile din zona centrala vor fi aprinse si pe 24 ianuarie 2012. Asadar, presedintele va fi din nou intampinat cu luminite, sa vedem insa, cu ce il vor intampina anul viitor, iesenii.
Andreea Onescu
Niciun comentariu