Anul a inceput cu proteste si disponibilizari si a continuat in acelasi mod mai ales dupa aplicarea masurilor de austeritate. Punctele culminante ale protestelor au fost pe 31 mai cand profesorii amenintau cu boicotarea Bacalaureatului si cu o zi inainte de motiunea de cenzura din octombrie. Pentru ca l-a sprijinit pe Mircea Geoana neconditionat, Gheorghe Nichita nu se mai bizuie pe sprijinul colegilor din partid. Nu mai este o noutate faptul ca RATP functioneaza in pierdere. O crima care a facut ceva rasunet in presa a avut loc la Iasi si Cordunenii sunt in sfarsit dupa gratii.
Disponibilizari inca de la inceputul anului
Luna ianuarie a debutat cu anunturi de disponibilizari. „Apreciind evolutia somajului si a pietei locale a muncii din ultima perioada, am putea aprecia ca se incadreaza in limita factorilor normali de risc, daca nu ar trebui sa consideram anuntatele disponibilizari din sistemul bugetar. In acest sens, este de asteptat ca rata somajului sa creasca in primele trei luni ale acestui an, urmata de o stagnare sau chiar o descrestere a acesteia in perioada reluarii activitatilor din domeniile cu specific sezonier, functie de evolutia economiei locale”, a explicat la momentul respectiv Aurelia Focsa, director coordonator al AJOFM Suceava. Astfel numai in judetul Suceava au fost anuntate de Agentia Judeteana pentru Ocuparea Fortei de Munca 1 381 de disponibilizari doar in primele doua luni ale anului mai ales in constructii, fabricarea de minerale nemetalice si tabacirea si finisarea pieilor.
Inca de la inceputul anului, 44 000 de salariatii din primarii, consilii judetene, directii de taxe si impozite si asistenta sociala au anuntat ca marti, 2 februarie, isi vor intrerupe lucrul timp de doua ore in semn de protest. Salariile mici sunt principala nemultumire a bugetarilor. Protestele angajatilor au afectat primariile de sector din Bucuresti si primariile si consiliile judetene din Cluj, Constanta, Iasi, Timisoara, Brasov, Sibiu si Oradea.
Protestele au continuat si in perioada verii
Pe 5 mai a avut loc o greva generala a administratiei locale, greva prin care s-a pichetat Guvernul. Protestele au inceput inca din 30 aprilie, cand diminuarile salariale au cauzat tot mai multe nemultumiri bugetarilor.
Seria protestelor a continuat cand peste 400 000 de angajati din invatamant si administratie publica au intrat intr-o greva nationala pe termen nedeterminat.
Prefectura Neamt a fost pichetata de 190 de sindicalisti in septembrie, avand aceleasi probleme: salariile scazute si blocarea posturilor.
73 din cele 114 primarii ale Judetului Suceava nu figureaza printre cele care au trimis lista cu disponibilizarile in urma masurilor de austeritate impuse de Guvern.
In luna mai s-au facut urmatoarele calcule in ceea ce priveste administratia locala ieseana: la Prefectura, salariul mediu este de 2 500 lei. La Consiliul Judetean este 1 300 lei, in timp ce la Primarie, doar 900 lei.
In iulie, peste 54 000 de salariati din administratiile locale s-au pregatit de somaj, in urma masurilor de austeritate avute in vedere de Guvern. Cei mai amenintati au fost cei care au doua lefuri in familie si angajatii fara copii. La Botosani insa, valul de concedieri nu i-a afectat atat de tare pe bugetari in contextul in care majoritatea institutiilor functioneaza in deficit de personal. In timp ce la Iasi, bugetarii nu stiau exact la ce anume sa se astepte, la taieri salariale sau la disponibilizari. „Socul l-am resimtit azi la colegii mei. Pe 5 mai am suspendat greva pentru niste promisiuni care s-au intors pe dos. Masura asta va determina plecarea specialistilor din administratie. Oricum, avem deja multi colegi care sint pe salariul minim si vor ajunge la 600 de lei pe luna”, a declarat la acel moment Liviu Simiuc, liderul sindical de la Consiliul Judetean.
31 mai a fost ziua protestelor nationale a bugetarilor. Desi amenintau cu boicatarea examenului de Bacalaureat, acesta s-a desfasurat totusi in conditii normale.
La inceputul anului, primarul a anuntat bugetul local pe 2010. Acesta a estimat un buget general de 832 milioane de lei, cu 20% mai putin decat in 2009. Ce investitii a propus municipalitatea pentru 2010? Iata: 2 milioane de lei pentru modernizarea stadionului Tineretului si stadionului Tepro; 5 milioane de lei pentru Pasajul de la Hala Centrala; pentru modernizarea liniilor de tramvai 40 milioane de lei; cofinantare CET 1 milion de lei . Acestea ar fi cateva dintre cele mai importante.
Gheorghe Nichita nu mai este sprijinit de colegii de partid
Gheorghe Nichita a facut o alegere gresita in momentul in care l-a sprijint in primavara neconditionat pe Mircea Geoana. Daca pana la acel moment se stia ca filiala PSD Iasi se afla in mainile primarului, aceasta s-a deschis iar jocurile de putere de la filiala municipala, la alegerile din aprilie au fost deosebit de interesant de urmarit. Incurajat discret de Constantin Simirad, vicepresedintele de la Consiliul Judetean, Constantin Adascalitei, a prins glas impotriva edilului Capitalei Moldovei. Nici europarlamentarul Catalin Ivan nu a mai tacut. Acesta s-a desprins de Nichita dupa ce primarul s-a laudat ca l-ar fi ajutat in ascensiunea sa politica pe tanarul pesedist. Cat despre deputatii Tudor Ciuhodaru si Luminita Iordache, acestia au dezertat pur si simplu din organizatie. Efectele le va resimti cel mai bine Gheorghe Nichita la alegerile locale din 2012, cand se vor deschide probabil sticle de sampanie o data cu sfarsitul carierei sale politice in cazul in care va pierde scrutinul.
RATP functioneaza in pierdere
Conform Ziarului de Iasi pierderile din acest an se datoreaza in mare parte cheltuielilor cu dobanzi, diferentelor de curs valutar, cheltuielilor cu penalitati si cheltuielilor cu tramvaiele. Fata de anul trecut, pierderea inregistrata de RATP este mai mica cu 7%. La sfirsitul lui 2008, regia incheia exercitiul financiar cu un minus de 10,3 milioane lei. Anul trecut, veniturile totale au fost de aproape 76 milioane lei, cu 9,6% mai mari decit in 2008, iar cheltuielile totale de 85,6 milioane lei, cu 7,4% mai mari. In 2009, cheltuielile cu salariile au crescut cu 7,7%.
In prezent, regia are 1 597 de angajati, iar conducerea a anuntat disponibilizari. Sefii RATP sustin ca vor fi restrinse 78 de posturi din toate sectoarele, noua organigrama urmind sa aiba 1 434 de posturi.
Brandurile iesene
Un brand cunoscut la nivelul intregii tari este Iulius Mall. Infiintata in Iasi in anul 1991, compania Iulius Group ce apartine omului de afaceri Iulian Dascalu, este cel mai mare dezvoltator si operator de centre comerciale de tip mall din Romania. Compania numara in prezent patru mall-uri in Iasi, Timisoara, Cluj si Suceava. Deoarece este membru activ al International Council of Shopping Centers (ICSC), firma beneficiaza de sprijin activ al acestei organizatii internationale in construirea si operarea centrelor comerciale.
Unul dintre domeniile nou abordate de catre firmele locale este electronica si IT. Doua branduri care au reusit sa se faca vizibile in aceste doua noi sectoare sunt Electra SRL si Radix (in prezent Ness Technology). Societatea Electra a fost infiintata la inceputul anilor ’90 de omul de afaceri Marian Berdan si se ocupa cu fabricarea de interfoane. Recent a intrat si in domeniul productiei de videointerfoane si vrea sa dezvolte si un sistem de control al accesului bazat pe carduri.
Kosarom este una dintre cele mai importante firme de pe piata preparatelor din carne din Moldova si nu numai. „Nu era nevoie sa faci o analiza de piata pentru ca imediat dupa ‘90 populatia era infometata”, relata Neculai Apostol, cel care a pus bazele firmei in 1990.
Editura Polirom are colaboratori in intreaga tara. Editura a fost infiintata in 1995 avand pana in prezent peste 2 900 de titluri publicate in 39 de domenii editoriale cu peste 60 de serii si colectii. Polirom se poate mandri cu 8,55 milioane de volume tiparite si numeroase premii oferite de catre Asociatia Editorilor din Romania, Uniunea Scriitorilor, ASPRO, Academia Romana si multi altii.
Potrivit ultimelor date disponibile pe site-ul Oficiului National al Registrului Comertului, judetul Iasi ocupa locul 20 in tara in ceea ce priveste valoarea capitalului subscris de societatile cu participare straina. Inaintea noastra se afla judete precum Arad, Brasov, Cluj, Constanta sau Timis.
Corduneanii, vedete la inceputul anului
In acest an Cordunenii s-au aflat in prim plan. Pe 17 ianuarie, echipe de la DIICOT Iasi si Bucuresti, peste 400 de politisti, au perchizitionat 47 de locuinte, unele dintre ele apartinand clanului Corduneanu. Printre cei ridicati se afla si sefii clanului, Costel si Bogdan Constantin. Audiate sunt 100 de persoane, printre care si Felomela Neculau, sotia directorului de la Citadin. Aceasta era contabila la firmele Magic Garden si Karina Moby Style, firme apropiate de Corduneni, fiind suspectata ca ar fi eliberat adeverinte pentru obtinerea unor credite bancare. Audiat este si Mircea Manolache, administrator la firma de taxi Parma si sef al Camerei Taximetristilor Iasi.
La inceputul lui februarie, sase din cei 17 membri ai clanului Corduneanu au fost transferati in arestul Inspectoratului de Politie al Judetului Vaslui. Sase dintre cei 17 membri ai clanului Corduneanu se aflau in arestul inspectoratului de Politie al Judetului Vaslui. Este vorba de Costel Corduneanu (liderul grupului), Adrian Corduneanu, Mihai Corduneanu, Bogdan Tofan (fost Corduneanu), Petronela Tiuga (fosta Corduneanu) si Iulian Bogdan, var de-al Cordunenilor. Decizia de a-i muta pe cei sase in arestul de la Vaslui a fost luata de procurorii DIICOT pentru mai multa securitate. Trei dintre membrii clanului, Constantin Darie, Alice Juncu si Danut Ilincariu, au fost pusi in libertate la sfarsitul aceleiasi saptamanani, pentru ca s-a considerat ca nu reprezinta un pericol public. Povestea a continuat si in martie cand Judecatorii au respins recursul Cordunenilor la prelungirea arestarii preventive.
In aprilie, aceeasi cerere a Cordunenilor a fost din nou respinsa de judecatori si acestia au ramas in arest. Ei sunt cercetati pentru initiere, constituire sau aderare la un grup infractional, santaj, inselaciuni imobiliare, inselaciuni bancare, trafic de persoane, spalare de bani si criminalitate informatica.
Afacerea Terom incheiata in sfarsit
Procurorii Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism – Structura Centrala au dispus trimiterea in judecata a inculpatilor Nanaa Ammar cetatean romano-sirian, Nanaa Hasan, Nanah Ali, Zlate Viori, Vaidner Ioan Viorel, Inglifer Marijana, Dumitru Teodora si Shawi Mohamad, cercetati pentru savarsirea infractiunilor de constituire a unui grup infractional organizat, in scopul prejudicierii S.C. Terom S.A.
Dupa aproape 7 ani de ancheta, unul din cele mai groase si mai discutate dosare ale Iasului, dosarul „Terom”, a ajuns pe masa judecatorilor. Procurorii de la structura centrala a DIICOT au finalizat cercetarile si au pus sub acuzare opt persoane. Fostii actionari, fratii sirieni Ammar si Hassan Nanaa, alaturi de directorii combinatului si de alti complici, sint acuzati de constituirea unui grup infractional organizat. Procurorii DIICOT spun ca, in urma investigatiei, au stabilit un prejudiciu de circa 3,5 milioane de euro.
O crima care a socat Iasul
Pictorita si profesoara de desen Ilinca Ganju, fiica defunctului artist plastic iesean Ioan Ganju, a fost gasita moarte in apartamentul iubitului sau, pe 10 mai. Descoperirea crimei a fost facuta seara de apropiatii fetei, ingrijorati de lipsa fetei, mai ales ca era ziua ei de nastere. In disperare de cauza, rudele au spart usa apartamentului prietenului ei, Ilie Marius Crudu. Intr-una din camere, linga pat, au gasit-o pe Ilinca. Pe corpul tinerei erau vizibile numeroase lovituri de cutit.
Nefericitul eveniment a avut loc chiar in ziua in care fata a implinit 24 de ani. Ingrijorati de faptul ca aceasta nu raspundea la telefon, apropiatii Ilincai s-au dus la aprtamentul iubitului ei. Dupa ce au insistat la usa locuintei, in cele din urma au spart usa si au intrat in apartament. Pe pat l-au gasit si pe iubitul fetei, si el aflat la un pas de moarte. Acesta are 38 de ani, este absolvent al Facultatii de Drept si locuia in Franta de mai mult timp, fiind intors din aprilie in tara.
Prietenii tinerei au sunat la 112, iar la fata locului au fost mobilizate echipaje ale Ambulantei.
In cazul Ilincai, medicii nu au mai avut ce face decat sa constate decesul. Ilie Crudu a fost preluat de catre un echipaj al Ambulantei si transportat in stare de coma la Spitalul „Sf. Spiridon”. Doctorii l-au supus examenelor toxicologice pentru a stabili din ce cauza era inconstient, in coma. A fost transportat apoi la Spitalul de Urgente, pentru tratament.
Ilinca si Ilie Crudu erau un cuplu de aproximativ doi ani. Barbatul, casatorit si cu doi copii, traia mai mult in Franta, unde cei doi fusesera de altfel impreuna luna trecuta. In blocul in care s-a petrecut nenorocirea barbatul detinea doua apartamente, in care avea chiriasi.
In cele din urma, chiar la inceputul acestei luni, Ilie Crudu a recunoscut ca a ucis-o pe iubita sa, in noaptea de 9 spre 10 mai a.c. Iinca a fost gasita in apartamentul iubitului ei injunghiata de zece ori. Barbatul se afla in coma in urma unei tentative de sinucidere cu barbiturice.
Groapa comuna de la Popricani
In padurea din comuna Popricani, in zona numita „Valea Climoaiei”, au inceput sa iasa la iveala urmele unei adevarate tragedii. Un macel mentionat doar de aminitirile catorva localnici. Cercetatorii aproximeaza ca peste o suta de evrei au fost impuscati de armata romana in anul 1941, in „Valea Climoaiei”. Ramasitele pamantesti a 16 oameni au fost pana acum descoperite si deshumate.
Sarbatorile Iasului chinuite
Sarbatorile Iasului au fost destul de saracute si chinuite anul acesta, desi la fel de bogate in cersetori si mici talharii. Primarul afirma inainte de concert ca scena ar costa prea mult. In schimb, focul de artificii ramanea oricum in program. Sub semnul intrebarii a stat organizarea concertului pe data de 14 octombrie. Vedetele care urmau sa concerteze si au si facut-o in cele din urma in fata Palatului Culturii au fost trupa Iris si Alex Velea. „Costurile cu formatiile nu sint foarte mari. Iris ne costa 6.300 euro, plus deplasarea, iar Alex Velea 2.500 euro plus deplasarea. Problema este scena si tot echipamentul necesar pentru concert. Costa foarte mult. Inca sintem in negocieri. Daca vom reusi sa rezolvam tot, concertul va fi organizat intre orele 18 si 20”, a declarat la acel moment primarul Gheorghe Nichita. Tot ca masura de economisire a banilor, luminitele de Craciun nu vor fi aprinse pe 1 decembrie, ca in 2009, ci pe 15 decembrie.
Anul se incheie cu „decreteii” lui Boc
Fiindca legislatia in privinta concediul maternal si a indemnizatiei din salariu primate in timpul concediul se modifica din ianuarie 2011, tot mai multe iesence insarcinate si programate sa nasca in ianuarie au dat navala in maternitati pentru a-si grabi nasterea. Se intampla asta pentru a prinde actuala legislatie. Aceasta cuprinde un concediu maternal de doi ani si o indemnizatie de 75% din salariu. „Este o umilinta ca s-a ajuns la asa ceva. O umilinta pentru trei suflete: copil, mama si apoi doctor”, a declarat indignat un medic din cadrul Maternitatii „Elena Doamna”. Doctorii atrag atentia ca la nasterile la cerere exista riscuri mari pentru bebelusi.
Surse: Ziarul de Iasi, Evenimentul, Adevarul de Seara.
Carmen Rotaru
Niciun comentariu